Przepisy kulinarne

Kuchnia z koprem włoskim

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Sałatka z koprem włoskim, pieczony koper włoski z boczkiem i śmietanką kokosową, kasza pęczak z koprem włoskim i krewetkami to propozycje naszego Józka, czyli Josepha Seeletso.

Prosta sałatka z koprem włoskim

Składniki:

1 bulwa kopru włoskiego

1 główka sałaty

1 pomarańcza

1 ananas

50 ml soku żurawinowego

50 ml oliwy z oliwek

sól, pieprz

Przygotowanie:

Koper włoski pokrój w cienkie talarki. Przepłucz zimną wodą i wysusz. Obierz ananasa i pokrój w kostkę lub zapałkę. Obierz pomarańczę i wytnij z niej segmenty. Wymieszaj z sałatą, a sok z oliwą, dodaj do sałatki, dopraw solą i pieprzem.

Pieczony koper włoski z boczkiem i śmietanką kokosową

Składniki:

4 bulwy kopru włoskiego pokrojone w plasterki

200 g boczku wędzonego pokrojonego w kostkę

2 posiekane ząbki czosnku

200 ml śmietanki kokosowej

200 g ciasta francuskiego

1 żółtko

1 łyżka mleka

Przygotowanie:

Podsmaż boczek, kiedy wytopi się tłuszcz, dodaj koper włoski i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, zalej śmietanką kokosową. Zdejmij z ognia i pozostaw na 5 minut. Przelej masę do płytkiego naczynia do zapiekania. Rozwałkuj ciasto francuskie i przykryj nim foremkę do zapiekania. Posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem i piecz w 190 st. C aż ciasto będzie złociste (około 10 minut).

Kasza pęczak z koprem włoskim i krewetkami

200 g kaszy pęczak

1 marchewka (obrana i pokrojona w kostkę)

1 bulwa kopru włoskiego (obrana i pokrojona w kostkę)

1 zmiażdżony ząbek czosnku

1 gwiazdka anyżu

900 ml wywaru warzywnego

50 g masła

krewetki:

200 g średniej wielkości krewetek

50 g masła

sól, pieprz

Przygotowanie:

Podsmaż koper włoski i marchewkę na maśle (wystarczą 2 minuty). Dodaj kaszę mannę, czosnek i gwiazdkę anyżu, wymieszaj i zalej 1/3 wywaru. Zmniejsz ogień i gotuj aż kasza wchłonie prawie cały płyn i napęcznieje. Wlej resztę wywaru i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z krewetkami. Rozpuść na patelni masło, dodaj krewetki i smaż 3 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości