Przepisy kulinarne

Kuchnia z Anderszem

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Robertowi Sowie asystuje dziś Alan Andersz. Wiemy już, że umie tańczyć, ale jak poradzi sobie w kuchni?

Sałatka z polędwicy wołowej

Składniki dla 4 osób:

500 g polędwicy wołowej

Marynata:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 op. gruboziarnistej przyprawy do steków Prymat

1 łyżeczki chili pieprz cayenne

1 łyżeczka musztardy dijon

Sól, grubo mielony czarny pieprz do smaku

6 oczyszczonych, pokrojonych w ćwiartki fig

1 łyżka masła

3 łyżki oliwy z oliwek

5 łyżek kremu balsamico

1 łyżka uprażonych orzeszków piniowych

1 łyżka uprażonych orzechów włoskich

1 pęczek sałaty rzymskiej

1 pęczek świeżego szpinaku

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną i osuszoną polędwicę wołową pokroić w plastry, zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Figi podsmażyć na oliwie z masłem, dodać biały krem balsamico i doprawić do smaku solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Umyte i oczyszczone sałaty porwać, ułożyć na pólmisku, udekorować aromatycznymi figami, skropić sosem, a następnie posypać orzeszkami piniowymi i grubo mielonym czarnym pieprzem.

Chrupiąca sałatka

Składniki dla 4 osób:

1 opakowanie (50 g) roszponki

1 opakowanie (50 g) rukoli

50 g kiełków soi i słonecznika

1 pokrojona cykoria

1 starta na tarce o grubych oczkach mozzarella

2 łyżki uprażonych pestek dyni

200 g sera feta zamarynowanego w oliwie z oliwek z dodatkiem oregano i szczypty grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

6 przekrojonych na pół pomidorów koktajlowych

1 pęczek szczypiorku

Sos:

100 ml jogurtu naturalnego

1 łyżka świeżej mięty

1 op. sosu greckiego Prymat

Sól, cukier, pieprz biały mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Umytą, oczyszczoną sałatę porwać, połączyć z kiełkami i pokrojoną cykorią, dodać marchew i pomidory, a następnie wymieszać. Jogurt połączyć z miętą, dodać opakowanie sosu greckiego i dokładnie zmiksować. Sałatkę ułożyć na półmisku, polać greckim sosem jogurtowym, posypać serem feta, prażonymi pestkami dyni i posiekanym szczypiorkiem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości