Przepisy kulinarne

Kuchnia wiosenna. Chłodnik i faszerowane ogórki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Jana Kuronia. Kucharz przygotował wiosenne potrawy z koprem, ogórkiem i dymką w roli głównej. Co powiecie na tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim, smażone faszerowane ogórki czy chłodnik z zielonych warzyw?

Tymiankowe risotto z marchewką i koprem włoskim

Składniki:

40 g masła + kolejnych 20 g

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku

2 liście laurowe

300 g ryżu arborio

100 ml białego wytrwanego wina

1 marchewka

1 bulwa kopru włoskiego

1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego

Sól, pieprz

Przygotowanie:

W rondlu rozpuść 20 g masła. Dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i zeszklij. Przeciśnij czosnek i dodaj przyprawy – tymianek, liście laurowe. Smaż na małym ogniu parę minut. Następnie wsyp ryż i mieszając trzymaj go na patelni 3 – 4 minuty, do momentu kiedy otoczka zacznie się ścinać. Wlej białe wino, poczekaj aż połowa odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w kosteczkę marchewkę oraz posiekanego fenkuła. Podlewając od czasu do czasu bulionem gotuj całość ok. 20 minut. Dopraw solą i pieprzem. Tuż przed podaniem dodaj pozostałe masło. Idealnie zrobiony ryż jest miękki na zewnątrz, jednak środek stawia delikatny opór pod zębem. Ponadto przy potrząśnięciu talerzem powinien się delikatnie rozsypywać, a nie stanowić zbitej masy.

Smażone faszerowane ogórki

Składniki:

3 duże i długie ogórki (około 1kg)

3 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej

4 łyżki oleju rzepakowego

Farsz:

350 g mielonego mięsa (wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)

1 jajko (klasa wagowa s)

2 małe drobno posiekane dymki

2 drobno posiekane ząbki czosnku

1 łyżeczka startego świeżego starego imbiru

Płaska łyżeczka pieprzu cayenne

2 łyżki jasnego sosu sojowego

Płaska łyżka sezamu

Łyżka cukru

Sól

Sos:

350 ml bulionu

2 – 3 łyżki sosu sojowego

Łyżeczka sosu worcestershire

Łyżeczka miodu lub cukru

Łyżka mąki kukurydzianej wymieszana w minimalnej ilości wody

Kolendra do przyozdobienia

Przygotowanie:

Ogórki umyj i pokrój na 3 cm kawałki. Za pomocą nożyka wykrój środek warzywa, zostaw sobie około 5 milimetrowe boki. Środki oprósz w mące. W misce wymieszaj wszystkie składniki farszu. Wyrabiaj minimum 3 minuty. Na patelni rozgrzej olej. Kiedy będzie średnio rozgrzany ułóż na nim kawałki zafaszerowanego ogórka. Smaż do momentu zrumienienia, przełóż i powtórz czynność. Obsmażone ogórki zdejmij z patelni. Na patelnię wlej wywar oraz pozostałe składniki sosu, wymieszaj i przełóż ogórki z powrotem. Gotuj pod przykryciem na małym gazie przez 5 minut. Ponownie wyjmij ogórki, zdejmij pokrywkę i redukuj sos o 60 %. Przełóż krążki ogórka na talerz polej je sosem i udekoruj kolendrą.

Chłodnik z zielonych warzyw

Składniki:

4 łyżki oliwy

3 dymki wraz ze szczypiorem

Pęczek zielonych szparagów

300g groszku cukrowego

1 mała zielona cukinia

200 g świeżego szpinaku

3 ogórki gruntowe

1 l bulionu warzywnego

2 łyżeczki octu winnego lub jabłkowego

Sól, pieprz

Ew. parmezan do smaku i dekoracji

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej delikatnie oliwę. Posiekaj z grubsza dymki (szczypior odłóż), szparagi, groszek cukrowy oraz cukinię. Pokrojone składniki smaż na małym ogniu przez kilka minut. Całość zalej wywarem dodaj szpinak, obrane i pokrojone ogórki, dopraw octem, solą i pieprzem. Gotuj do miękkości składników. Następnie całość zmiksuj, odstaw do przestygnięcia i przełóż na godzinę do lodówki. W wersji niewegańskiej serwuj z płatkami parmezanu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości