Przepisy kulinarne

Kuchnia winogronowa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Potrawy w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Joseph Seeletso, Botswańczyk z urodzenia, absolwent prestiżowej angielskiej uczelni gastronomicznej "Westminster College" w Londynie.

Jagnięcina z winogronami i sałatką z quinoa

Składniki:

4 kotletów jagnięcych

1 łyżka kurkumy

1 łyżka kuminu

1 łyżka kardamonu

4 łyżki oliwy

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wszystko poza mięsem, natrzyj miksturą jagnięcinę, dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej patelnię, smaż po 2-3 minuty z każdej strony (mięso ma być w środku różowe).

Sałatka z quinoa

Składniki:

50 ml oliwy

200 g ugotowanych liści quinoa

1 łyżeczka bazylii

1 łyżeczka mięty

1 łyżeczka rodzynek

150 g winogron bez pestek

1 łyżeczka posiekanych pekanów

sok z limonki

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki w misce, dodaj oliwę i sok z limonki. Dopraw solą i pieprzem.

Wędzony łosoś i ricotta z winogronami

Składniki:

175 g wędzonego łososia w plastrach

175 g winogron bez pestek (pokrojonych w plastry)

175 g ogórka pokrojonego w kostkę

4 łyżki ricotty

Przygotowanie:

Wyłóż foremki na suflet plastrami łososia (trochę ryby powinno też wystawać za foremkę!). Wymieszaj serek z ogórkiem i winogronami, dodaj sól i pieprz. Nałóż miksturę do foremek, przykryj kawałkami łososia i wstaw do lodówki na godzinę. Udekoruj cytryną.

Creme brulee z czosnkiem i winogronami

Składniki:

500 ml śmietanki 36%

1 posiekanego czosnku

100 g bardzo drobnego cukru (plus 50 g do skarmelizowania)

6 żółtek

1 łyżeczka posiekanego czosnku

2 łyżki winogron bez pestek

Przygotowanie:

Wlej śmietanę do rondla, dodaj czosnek i zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 5 minut. Pozostaw do lekkiego schłodzenia. Ubij żółtka z cukrem, aż będą puszyste i kremowe. Wlej do śmietany i mieszaj, aż wszystko lekko zgęstnieje. Przelej przez sitko i nalej do 5 foremek na creme brulee. Piecz w 140 st. C w kąpieli wodnej przez 30 minut. Ostudź. Kiedy krem będzie zimny posyp cukrem i skarmelizuj za pomocą palnika gazowego.

Przepisy autorstwa: Josepha Seeletso.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości