Przepisy kulinarne

Kuchnia Weroniki Marczuk

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Weronika Marczuk, która jest dowodem na to, że po długiej i wyczerpującej walce można się podnieść i zacząć wszystko na nowo, odwiedziła nas tuż przed próbą do kolejnego odcinka "Tańca z Gwiazdami". W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała swój talent kulinarny i wraz z Tomaszem Woźniakiem przygotowała przepyszne dania w sam raz na spotkanie w gronie przyjaciół.

Zdjęcie: Agnieszka K.Jurek / East News

 

Tortille z salsą paprykową i kurczakiem

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

2 piersi z kurczaka

4 papryki marynowane Smak

sok z 1 cytryny

mały pęczek pietruszki

1 łyżka oliwek zielonych Smak

garść startego żółtego sera (np. sera gouda)

4 pszenne tortille

4 łyżki gęstej śmietany 12-procentowej

sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dopraw solą i pieprzem i usmaż na rozgrzanej oliwie na patelni ok. 6-8 minut z każdej strony.

W tym czasie przygotuj sos, miksując paprykę marynowaną z sokiem cytrynowym i pietruszką. Na koniec dopraw solą i pieprzem, tak jak lubisz. Usmażoną pierś pokrój na cienkie plasterki. Kawałki kurczaka połóż na jednej tortilli, polej sosem paprykowym, posyp częścią posiekanych oliwek i posyp serem żółty. Przykryj tak przygotowaną tortillę drugą tortillą. Przypiecz na rozgrzanej suchej patelni, patelni grillowej lub po prostu w piekarniku, aby zapiekł się ser i tortillę się skleiły. Z tego przepisu możesz przygotować dwie takie podwójne tortille popularne jako quesadia. Gotowe tortille podziel na osiem trójkątów i podawaj jeszcze ciepłe ze śmietaną!

Sugestie: możesz dodać również kapary, kukurydzę, szynkę i inne produkty, na które masz akurat ochotę.

Sałatka coleslaw z chrzanem

Przepis na: 4 porcje

Czas przygotowania: 10 min

Składniki:

150 g sałatki z kapusty czerwonej Smak

150 g sałatki z kapusty kwaszonej z marchewką Smak

1 słoik marchwi sałatkowej z jabłkiem Smak

2 łyżki kremu chrzanowego Smak

2 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

2 łyżki orzechów włoskich

kilka listków mięty

Przygotowanie:

Rozdziel warstwy czerwonej i białej kapusty i pokrój na cienkie paseczki. Wymieszaj pokrojoną kapustę z odcedzoną marchwią sałatkową z jabłkiem. Dodaj krem chrzanowy, oliwę, sok cytrynowy, pokruszone orzechy oraz posiekaną miętę i wymieszaj ponownie. Podawaj jako dodatek do domowego burgera lub samodzielną przekąskę w ciągu dnia!

Domowy burger z piklami z buraków

Przepis na: 2 porcje

Czas przygotowania: 25 min

Składniki:

250 g mielonej wołowiny

1 łyżka musztardy dijon

4 miękkie puszyste bułki

1 dojrzały pomidor 4 plasterki sera żółtego (radamer lub gouda),

2 liście sałaty karbowanej lub lodowej

2 łyżki buraczków tartych Smak

1 łyżka kremu chrzanowego Smak

1 łyżka musztardy

sok z 1 cytryny

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°c. Najpierw zwilż ręce wodą, weź porcję mięsa i uformuj zwartą kulkę, a następnie delikatnie ściśnij, aby się spłaszczyła. W ten sposób uformuj 2 kotlety o średnicy bułek.Przed smażeniem włóż kotlety na 15 min do lodówki, aby stały się zwarte. W tym czasie przygotuj pikle buraczane mieszając wszystkie składniki ze sobą. Na patelni mocno rozgrzej 3 łyżki oliwy i ułóż przygotowane kotlety, lekko przyduś i smaż przez 3 minuty z każdej strony. W środku powinny pozostać lekko różowe. Na każdy kotlet połóż plasterek sera, przełóż je na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika na 1 minutę, aby ser się zapiekł.

Podgrzej bułki w piekarniku. Rozetnij ciepłe bułki i nałóż porcję pikli, kotlet z zapieczonym serem, plasterek pomidora oraz listek sałaty. Ściśnij dobrze bułkę i od razu zajadaj! Do burgera świetnie pasują domowe frytki z tymiankiem i lemoniada imbirowa!

Domowe frytki z sosem czosnkowym

Przepis na: 4 porcje

Czas przygotowania: 50 min

Składniki:

12 młodych ziemniaków

2 gałązki rozmarynu

4 łyżki oliwy

4 łyżki czosnku marynowanego Smak

2 łyżki miodu

1 łyżka musztardy

4 łyżki oliwy

sól i pieprz

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temp. 180°C. Ziemniaki dokładnie umyj, zostaw skórkę, pokrój na ćwiartki i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wymieszaj z posiekanym drobno rozmarynem, natrzyj oliwą oraz dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki piecz przez 45 minut. Na ostatnie 10 minut zwiększ temperaturę do 200°C, aby ziemniaki się przyrumieniły i były chrupiące. W tym czasie przygotuj sos. Czosnek marynowany zmiksuj lub bardzo drobno pokrój i wymieszaj z pozostałymi składnikami, aby uzyskać gęstą emulsję. Podawaj chrupiące ziemniaki z sosem i domowym burgerem.

Sugestie: zamiast rozmarynu możesz wykorzystać tymianek!

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości