Kuchnia wegetariańska: hiszpański placek i shakshouka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Na śniadanie wcale nie musicie jeść mięsa czy wędliny - uważa Rafał Betlejewski, dziennikarz i performer oraz prowadzący program "DeFacto" w TTV. Wraz z córkami przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN wegetariańskie śniadanie. Towarzyszyła im sympatyczna i ciekawska świnka Lily.

Hiszpański placek ziemniaczany, tortilla de patatas

Składniki:

1/2 kg ziemniaków

6 eko jajek

4 cebule

Oliwa z oliwek

Brokuł

Pomidor

Przyprawy: proszek curry, sól

Shakshouka

1 cebula

2 pomidory

2 eko jaja

nać pietruszki

proszek ostrej papryki

proszek żółtego curry

sól

pieprz

Zielone koktajle robione w blenderze

Pomarańcze

Banany

Gruszki

Jabłka

Kiwi

Ogórek zielony

Nać selera

Nać pietruszki

Sałata rzymska

Świeży szpinak (mogą być małe liście)

Jarmuż

Mięta świeża

Kolendra świeża

Siemię lniane

Orzechy laskowe

Sałata "ni gruszka ni pietruszka"

Sałata świeża (różne)

Pomidory

Gruszka

Ser pleśniowy dobrej jakości

Olej kokosowy

Cynamon

Sos sojowy

Dodatki:

Fasola czerwona w puszcze - 2 puszki

Pieczywo pełnoziarniste

Miód

Musztarda

Ketchup

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN