Przepisy kulinarne

Kuchnia wege dla przyszłej mamy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Pokażemy kilka prostych sposobów na lekkie i pełnowartościowe śniadanie dla przyszłej mamy. Dlatego wśród przepisów przygotowanych przez Monikę Mrozowską-Szaciłło i jej męża Macieja Szaciłło znalazł się świeżo wyciskany sok pomarańczowy, który jest bombą witaminową i ma dużo żelaza, są też dwa rodzaje past do kanapek oraz szybka sałatka i kawa z ciasteczkami. Przy okazji nasi goście zdradzili w Dzień Dobry TVN, że za kilka miesięcy powiększy się ich rodzina.

Bruschetta z pesto

Składniki:

Bułeczki pełnoziarniste

Ząbek czosnku

Pesto:

12 orzechów brazylijskich

6 łyżek sezamu

2 ząbki czosnku

mały pęczek natki pietruszki

2 garście rukoli

sok z 1/2 cytryny

oliwa z oliwek (ok. 5 łyżek)

ok. 50 g parmezanu

Przygotowanie:

Ser ścieramy na tarce. Orzechy brazylijskie, pietruszkę, rukolę i czosnek drobno siekamy, a następnie razem z innymi składnikami (sezamem, sokiem z cytryny oraz oliwą) miksujemy na jednolitą masę. Bułki przekrajamy na pół i podpiekamy na suchej patelni, żeby się odrobinę przyrumieniły. Nacieramy przekrojonym ząbkiem czosnku i smarujemy pesto.

Kawa zbożowa z "żelaznymi" ciasteczkami

Składniki:

3 łyżeczki kawy zbożowej

szklanka mleka

cukier trzcinowy

odrobina kakao

Przygotowanie:

3/4 gorącego mleka mieszamy z kawą i cukrem, z 1/4 w małym pojemniku (potrząsając) robimy piankę, którą wylewamy na górę. Wierzch oprószamy kakao. W czasie ciąży lepiej zrezygnować z kawy naturalnej, ponieważ wypłukuje z organizmu cenne mikroelementy. Lepiej zastąpić ją kawą zbożową.

ciasteczka:

1 szklanka płatków owsianych

1/2 kostki masła

1/2 szklanki mleka w proszku

1/2 szklanki zarodków pszennych

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki sezamu

ok. 2 łyżki wody

Przygotowanie:

Płatki owsiane mielimy w młynku, następnie mielimy sezam. Zmielone płatki i sezam mieszamy z pozostałymi składnikami. Z ciasta formujemy małe kuleczki , które układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i zgniatamy, by powstały małe placuszki. Pieczemy w temperaturze 180 st. na termoobiegu, aż staną się złocisto-brązowe. Ciasteczka dlatego nazywają się "żelazne", ponieważ zawierają bardzo duże żelaza (sezam i płatki owsiane), którego niedobory grożą kobietom w ciąży.

Pasta budwigowa

Składniki:

kostka chudego twarogu (200g)

pęczek świeżej bazylii

1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno

sok z połowy cytryny

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Bazylię szatkujemy i razem z pozostałymi składnikami dokładnie miksujemy w blenderze. Tak powstała pastą smarujemy opieczone bułki ( patrz przepis bruschetta z pesto).

Sałatka

Składniki:

pół awokado

mała garść kiełków lucerny

mała garść kiełków słonecznika

5 pomidorków koktajlowych

łyżka sezamu białego

odrobina soku z cytryny

łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Awokado kroimy w plasterki i delikatnie mieszamy z kiełkami lucerny, słonecznika i pokrojonymi w ćwiartki pomidorkami. Posypujemy sezamem czarnym i białym. Polewamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Niektóre kiełki można wyhodować samodzielnie np. kiełki słonecznika. Do słoika wystarczy na dno wrzucić pestki słonecznika i zalać je wodą. W wieczku słoika zrobić małe dziurki. Następnego dnia wodę wylewamy (przez podziurkowaną nakrętkę) i kiełki przepłukujemy świeżą wodą. Czynność powtarzamy przez kilka dni, aż nasiona zaczną kiełkować.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości