Kuchnia w stylu "raw". Zdrowa, ale nie dla każdego. Dlaczego?

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Macieja i Karolinę Szaciłło, którzy przygotowali potrawy "raw". Ciekawostką jest, że dania bazujące na filozofii "raw" nie mogą być poddawane obróbce termicznej w wyższej niż 47 stopni. Dlaczego? Jak zaznaczyła Karolina, surowa dieta nie jest dla każdego i na cały rok. W naszej strefie klimatycznej powinniśmy ją potraktować jako krótkotrwały detoks. Karolina i Maciej przygotowali pizzę z cukinią i pieczarkami, cukiniowy makaron z oliwkami, a na deser tarte czekoladową.

Spód do pizzy i bruschetty

Składniki:

150 g pestek słonecznika

100 g czerwonej papryki pokrojonej w kostkę

100 g świeżo mielonego złotego siemienia lnianego

listki z 1 doniczki bazylii

1/2 łyżeczki nierafinowanej soli

Oliwa z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy na mąkę (najlepiej w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w przystawce do ręcznego blendera z metalowym ostrzem). Dodajemy paprykę i całość mielimy na jednolitą masę. Dodajemy wodę, świeżo mielone siemię lniane, bazylię i sól. Całość mielimy jeszcze chwilę aby wszystkie składniki się dobrze się połączyły. Arkusz papieru do pieczenia kładziemy na blacie kuchennym i skrapiamy go oliwą. Ciasto dzielimy na 2 części. Z jednej formujemy kulkę, którą przekładamy na papier. Skrapiamy ją ponownie oliwą i formujemy spód do pizzy o grubości około 2 - 3 mm. Z pozostałej części masy formujemy 2 - 3 mm placuszki, które kształtem przypominają małe kromki chleba lub bagietki. Spód do pizzy i „bruschetty” suszymy około 6 - 7 godzin w temperaturze 50 st. w piekarniku. Do suszenia można też użyć specjalnego dehydratora. Wówczas temperatura suszenia może wynosić 40 - 45 st. C. Ostatnią godzinę możemy też przewrócić krakersy na drugą stronę, co przyśpieszy cały proces.

Uwaga: Masę najlepiej jest przygotować wieczorem i wstawić do piekarnika na noc. Rano spód do pizzy i „bruschetty” będą gotowe!

Pizza

Składniki:

150 g obranych ze skórki i bardzo drobno poszatkowanych dojrzałych pomidorów

1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

1 łyżeczka suszonego oregano

2 łyżeczki świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego

Dodatki:

Pieczarka pokrojona w bardzo cienkie plasterki

Cukinia pokrojona w bardzo cienkie plasterki

Czarne, dobrej jakości oliwki (bez szkodliwych dodatków)

Listki rukoli

Przygotowanie:

Na spodzie do pizzy układamy sos pomidorowy, a na nim wybrane dodatki. Pizzę kroimy na mniejsze kawałki.

Bruschetta

Składniki:

Chlebki do „bruschetty"

Pomidory z bazylią:

150 - 200 g dojrzałych obranych ze skórki pomidorów pokrojonych w większą kostkę

Garść poszatkowanych listków bazylii

1 bardzo drobno poszatkowany ząbek czosnku

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Przygotowanie:

Na chlebki do „bruschetty” nakładamy pomidory z bazylią. „Bruschetty” zjadamy w towarzystwie prostej sałatki. Przygotowujemy pomidory z bazylią: wszystkie składniki mieszamy.

Makaron z oliwkami

Składniki:

1 duża lub 2 małe cukinie

Marynata:

1 szklanka wody

Sok z 1/2 cytryny

1 łyżeczka oregano

1/2 łyżeczki nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Dodatki:

Garść pokrojonych dobrej jakości (bez szkodliwych dodatków) oliwek

Kilka suszonych na słońcu pomidorów pokrojonych w plasterki

Garść listków bazylii

1 drobno poszatkowany ząbek czosnku (opcjonalnie)

1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia

Płatki drożdżowe do smaku

Świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:

Z cukinii przygotowujemy makaron - przy użyciu specjalnej maszynki do robienia makaronu z warzyw lub obieraczki do warzyw (wówczas będziemy mieli „tagiatelle”). Makaron przekładamy do miski z marynatą. Dokładnie obtaczamy go w marynacie. Zostawiamy go na 15 minut. Dość często delikatnie mieszamy tak aby makaron równomiernie wchłaniał marynatę. Po 15 minutach makaron odcedzamy. Przekładamy na talerz i podajemy z dodatkami.

porcja dla 6 - 8 osób, trudność: łatwe, czas przygotowania: 30 minut (plus 2 godziny chłodzenia)

Tarta z czekoladą

Składniki:

100 g złotego siemienia lnianego

50 g niesiarkowanych rodzynek

30 g migdałów

Szczypta nierafinowanej soli (najlepiej himalajskiej)

2 łyżki zimno tłoczonego oleju kokosowego

Masa czekoladowa:

2 łyżki kakao (surowego)

2 łyżki naturalnego, płynnego miodu

2 - 3 łyżki wody

1 łyżka zimno tłoczonego oleju kokosowego

Do posypania:

Poszatkowane orzechy włoskie

Sól morska gruboziarnista

Przygotowanie:

Siemię lniane mielimy na proszek. Dodajemy rodzynki i mielimy, aż z masy utworzy się jednolity proszek. Dodajemy migdały i mielimy, aż migdały utworzą dość drobny granulat. Dodajemy sól i olej kokosowy. Mielimy jeszcze chwilę, aż masa zacznie się kleić. Masą wykładamy spód małej tortownicy (najlepiej o średnicy około 18 cm). Ugniatamy go ręcznie i wyrównujemy. Na spód wykładamy masę czekoladową. Wyrównujemy np. łopatką. Ciasto posypujemy szatkowanymi orzechami i solą morską. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po tym czasie powinno dobrze się kroić. Ciasto przechowujemy w lodówce. Przygotowujemy masę czekoladową: miskę wkładamy do miski z ciepłą wodą tak, aby nie wlewała się do niej woda. Do mniejszej miski przekładamy wszystkie składniki i ucieramy je, aż wszystkie składniki się połączą tworząc dość gęstą polewę czekoladową.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości