Kuchnia w rytmie orange

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN królują pomarańcze. Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji "Gotuj o wszystko" zainspirowała się soczystymi i słodkimi cytrusami. Zobacz, jakie pyszności wyczarowała dla Was w studiu!

Kurczak z ananasem i pomarańczami

Składniki:

800 g piersi z kurczaka

2 szalotki

Ananas

2 pomarańcze

200 ml soku pomarańczowego

Świeża mięta

Sól

Pieprz

Oliwa z pestek winogrona

Pół łyżeczki ostrej papryki

Łyżeczka tymianku

Łyżeczka cukru trzcinowego

3 łyżki octu balsamicznego

Przygotowanie:

Ananasa i pomarańcze obierz i pokrój w kostkę. Kurczaka pokrój na małe kawałki, posyp solą, pieprzem, papryką oraz tymiankiem. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, wrzuć na nią kruczka i smaż około 6 minut. Następnie wrzuć na patelnie owoce i smaż około 4 minut. Po tym czasie owoce ściągnij z ognia. Sos: Na patelni skarmelizuj cukier, następnie dodaj ocet balsamiczny, a po paru minutach wlej sok pomarańczowy, gotuj na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Kurczaka podawaj z sosem i listkami świeżej mięty.

Pierożki z jabłkami w sosie truskawkowym

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

1 jajo

200 g masła

100 g drobnego cukru

Farsz:

8 jabłek

100 g cukru

Cynamon

Sos:

600 g świeżych truskawek

Przygotowanie:

Z podanych składników zagnieć ciasto i włóż je na min 30 minut do lodówki. Jabłka obierz i pokrój drobno, następnie wrzuć do garnka o grubym dnie, dodaj cukier i łyżeczkę cynamonu, duś na małym ogniu około 20 minut, aż owoce zmiękną. Aby przygotować sos umyj truskawki, obierz, zmiksuj a następnie podgrzej.

Ciasto rozwałkuj, wycinaj kwadraty lub okręgi. Na środek każdego z nich połóż łyżkę farszu, brzegi posmaruj rozbełtanym jajem, zlep je dokładnie. Pierogi przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pierogi posmaruj rozbełtanym jajem, piecz około 20-25 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem truskawkowym.

Owocowe sakiewki z naleśników

Składniki:

Ciasto:

350 g mąki

500 ml mleka

2 jaja

2 łyżki cukru

50 g rozpuszczonego masła

Farsz:

2 pomarańcze

300 g świeżych truskawek

2 kiwi

200 g winogron

2 banany

200 g bitej śmietany

200 g serka mascarpone

50 g cukru

Cukier waniliowy z wanilią

Przygotowanie:

Z podanych składników przygotuj ciasto naleśnikowe. Smaż naleśniki na patelni teflonowej, nie powinny być za grube. Owoce umyj, obierz i drobno pokrój. Serek wymieszaj ze śmietaną, cukrem i cukrem waniliowym. Każdy naleśnik ułóż np. w filiżance. W uzyskane wgłębienie włóż łyżkę masy serowej a następnie łyżkę owoców. Brzegi naleśników spinaj np. wykałaczkami.

Sałatka z truskawkami i serem pleśniowym

Składniki:

70 g sera gorgonzola

150 g truskawek

2 pomarańcze

60 g suszonych pomidorów

200 g rukoli

Garść orzechów włoskich

2 łyżki octu balsamicznego

Sok z 1 pomarańczy

50 ml oliwy

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Owoce obierz i drobno pokrój. W dużej misce umieść rukolę, posyp ją owocami, dodaj pokrojone w paseczki pomidory i pokrojony w kostkę ser. Całość posyp orzechami. Z soku z oliwy oraz octu przygotuj sos i polej nim sałatkę.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN