Materiał promocyjny

Kuchnia u Turka

Andrzej Polan, szef kuchni Novotel Airport, proponuje tradycyjne potrawy kuchni tureckiej: szisz kebab, falafel i słodką turecką bakławę. A to wszystko trzeba koniecznie popić Ayranem – tureckim napojem, doskonałym na upalne dni.

Szisz - Kebab na kiju

Składniki:

500 g mięso mielone wieprzowo-wołowe

1 cebula

1 jajko

2 łyżki pasty pomidorowej

2 łyżki mąki

pieprz czarny, papryka ostra, sól, kmin rzymski, kolendra, natka pietruszki

Przygotowanie:

mięso wyrabiamy dokładnie z drobniutko posiekaną cebulką, jajkami, przyprawami i pastą pomidorową. Dobrze jest też dodać trochę jogurtu naturalnego. Mięso powinno mieć odważny ostry smak. Wyrobione dobrze mięcho porcjujemy na porcje i z każdej wałkujemy za pomocą dłoni cienie ruloniki wielkości kiełbasek. Każdą nabijamy na patyczek do szaszłyków, lekko spłaszczamy. To nam ułatwi samo pieczenie kebabów, szybciej będą gotowe do spożycia, a nam o to chyba chodzi. podajemy z szatkowaną kapustą i wszystkimi możliwymi warzywami. Oczywiście sos jogurtowy koniecznie!

Falafel - kotlecik z cieciorki

Składniki:

600 g cieciorki

1 pęczek natki pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

sól, pieprz, kolendra, kmin rzymski, szczypta cynamonu, proszek do pieczenia

bułka tarta, sezam

Przygotowanie:

Cieciorkę zalewamy wodą odważnie i moczymy najlepiej przez noc. Dobrze namoczoną gotujemy do miękkości z odrobiną soli, ziela angielskiego. Wszystkie składniki wkładamy najlepiej do miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej masy dodając 2-3 łyżki wody. Jeszcze sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Bułkę tartą bierzemy pod uwagę, kiedy masa stanie się zbyt miękka. Z powstałej masy toczymy małe kulki podobne do orzecha włoskiego, panierujemy w sezamie i lekko spłaszczamy. W środku robimy małe zagłębienie podobnie jak w kluskach śląskich. Smażymy na oleju . Podawaj z sałatami zielonymi, sosem jogurtowym z dodatkiem tymianku, ogórka zielonego i czosnku.

Ayran –turecki napój na upalne dni

Składniki:

500 ml jogurtu naturalnego

1000 ml wody mineralnej niegazowanej

sól

Przygotowanie:

Z ilości w/w składników łatwo możemy się domyślić, iż przepis na ten napój jest bardzo prosty, ale sam napój jest kapitalny do picia. Połączcie wodę z jogurtem, doprawcie solą i mocno zmiksujcie. Jeszcze na chwilę do lodówki i gotowe!. Ten napój ugasi nawet największe twoje pragnienie podczas upałów.

Słodka turecka bakława

Składniki:

1 sztuka cista filo mrożonego

250 g masło

500 g orzechów włoskich

80 g bułki tartej

100 g cukru

Cynamon, wanilia

Przygotowanie:

Ciasto filo rozmrażamy i przykrywamy ściereczką. Niestety szybko wysycha. Masło rozpuszczamy i smarujemy nim kartki ciasta filo. Orzechy siekamy lub mielimy w maszynce, łączymy z cukrem, wanilią, cynamonem oraz tartą bułką. Na dno foremki wykładamy 3 karki ciasta uprzednio posmarowanymi masłem. Teraz warstwa orzechowa, i znowu 2 kartki ciasta posmarowanego masłem. Orzechy są następne w kolejności i znowu 3 kartki ciasta posmarowanego masłem. Teraz kroimy ciasto na trójkąty, prostokąty lub kwadraty i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temp. 190 stopni.

Teraz musimy przygotować syrop:

200 g cukru

150 g miodu

sok z cytryny lub pomarańczy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki gotujemy ze szklanką wody. Kiedy mamy syrop gotowy i ciasto jest też upieczone przed nami finał. Syropem wrzącym zalewamy ciasto i wstawiamy jeszcze do piekarnika na około 10 minut.

Smacznego!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości