Przepisy kulinarne

Kuchnia sylwestrowa. Tatar z łososia i bezy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Uwielbia popularność, ale - jak mówi Anna Kalczyńska - nie gwiazdorzy. W naszej kuchni gościliśmy najmłodszego zwycięcę MasterChefa Damiana Kordasa, który w 2016 roku uruchamia swój kanał kulinarny na YouTube. Damian podzielił się z nami swoimi przepisami na sylewstrowe przekąski. Skorzystajcie z przepisow na: kotleciki jagnięce z sosem z rukoli, tatara z łososia, czosnkowe krewetki z gejpfrutowym guacamole oraz bezy z kremem ajerkoniakowym i malinami. Smacznego!

Kto zaczepił w Damianie pasję do gotowania? I jakie plany po skończeniu studiów weterynaryjnych ma zwycięzca MasterChefa?

KOTLECIKI JAGNIĘCE Z SOSEM Z RUKOLI

Składniki:

250 g żeberek jagnięcych – (french rack sposób, w jaki są przygotowane 6-8 kości)

łyżka musztardy Dijon

bułka tarta

czarny i biały sezam

sól, pieprz

Sos z rukoli:

Rukola

tymianek

mięta

oliwa z oliwek

ocet balsamiczny

sól, pieprz

Przygotowanie:

Jagnięcinę przypraw solą i pieprzem. Usmaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Po tym czasie włóż do piekarnika na 170 ° C na około 20 minut. Na 5 minut przed końcem, posmaruj jagnięcinę musztardą oraz posyp sezamem. Sos: Wszystkie składniki umieść z misie blendera i zmiksuj na gładki sos.

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:

200 g świeżego łososia

1 szalotka

5 czarnych oliwek

łyżka posiekanej mięty

łyżka posiekanej kolendry

łyżka soku z pomarańczy

łyżka sosu sojowego

biały sezam

łyżka pokrojonego w kostkę świeżego ogórka

pieprz

Przygotowanie:

Łososia posiekaj. Dodaj posiekaną szalotkę, czarne oliwki, miętę, kolendrę ogórka oraz podprażony sezam. Dopraw wszystko sokiem z pomarańczy, sosem sojowym oraz pieprzem.

CZOSNKOWE KREWETKI Z GUACAMOLE

Składniki:

20 sztuk krewetek Black Tiger

3 ząbki czosnku

2 łyżki masła

łyżeczka posiekanej papryczki chilli

natka pietruszki

sól, pieprz

GUACAMOLE:

2 dojrzałe awokado

2 łyżki soku z grejpfruta

1 ząbek czosnku

1/2 szalotki

świeża kolendra

sól, pieprz

czarnuszka

Przygotowanie:

Krewetki dokładnie umyć, obrać z pancerzy. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż tułowia i wyjąć czarną nitkę ( jelito). Ogonki krewetek zostawiamy, a krewetki ponownie myjemy. Na rozgrzanej patelni rozpuścić masło. Wrzucamy posiekane ząbki czosnku, papryczkę chilli i krewetki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy wszystko przez 1,5-2 minut z każdej strony, aż krewetki nabiorą koloru. Na koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy.

Awokado obieramy ze skóry, wydrążamy pestkę, a miąższ rozgniatamy na papkę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, szalotkę, kolendrę, sól, pieprz, sok z grejpfruta oraz przyprażoną czarnuszkę.

MINI PAVLOVA Z KREMEM AJERKONIAKOWYM I MALINAMI

Składniki:

8 białek

2 szklanki cukru pudru

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki octu winnego

KREM:

250 ml śmietanki kremówki

250 g serka mascarpone

50 ml ajerkoniaku

cukier

pęczek mięty

maliny

Przygotowanie:

Białka ubij ze szczyptą soli oraz cukrem na sztywną pianę. Gdy piana będzie ubita dodaj mąkę ziemniaczaną oraz ocet i wymieszaj tylko do połączenia składników. Na blaszce wyłóż papier do pieczenia i formuj małe okręgi z ubitej piany. Piecz w 150 ° C przez pierwsze 10 minut, potem zmniejsz temperaturę do 100 ° C i piecz przez 45 minut do 1 godziny, aż beza będzie z wierzchu chrupiąca. Krem: W misce ubij śmietankę z cukrem na bitą śmietanę. Dodaj serek mascarpone, ajerkoniak oraz posiekaną miętę. Bezy udekoruj kremem oraz malinami (można użyć innych kwaśnych owoców).

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości