Materiał promocyjny

Kuchnia sycylijska

Koper włoski smażony po sycylijsku, kotlety schabowe po sycylijsku i sycylijski kuskus - to propozycje Josepha "Józka" Seeletso, który - jak w każdą środę - rządzi w kuchni Dzień Dobry TVN.

Koper włoski smażony po sycylijsku

Składniki:

6 bulw kopru włoskiego

2 jajka

1 1/4 szklanki mąki

olej do smażenia

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyść koper włoski, przekrój na pół. Wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj aż będzie al dente. Odcedź i pokrój na ćwiartki. Lekko ubij jajka, dodaj solą i pieprzem. Zanurz koper w jajku, a potem w mące. Smaż w rozgrzanym oleju, aż koper będzie chrupiący.

Deser ryżowy

Składniki:

500 g ryżu krótkoziarnistego

1 litr mleka

700 g cukru

400 g gorzkiego kakao

100 g posiekanej gorzkiej czekolady

400 g płatków migdałów

100 g mieszanych owoców kandyzowanych, pokrojonych w kostkę

50 małych kolorowych cukierków

Starta skórka cytryny

cynamon

1 łyżeczka wanilii

Przygotowanie:

Ugotuj ryż w mleku z odrobiną soli, cukru i wanilii. Kiedy ryż jest już prawie gotowy, wsyp powoli kakao i startą skórkę z pomarańczy. Dokładnie mieszaj, żeby ryż nie przywarł do dna. Zdejmij garnek z ognia, a kiedy ryż ostygnie dodaj migdały i czekoladę. Przełóż na talerze i posyp cukierkami i owocami, posyp cynamonem.

Kotlety schabowe po sycylijsku

Składniki:

2 jajka, lekko roztrzepane

3 łyżki mleka

1 1/2 szklanki bulki tartej wymieszanej z szałwią

1/2 szklanki startego parmezanu

oliwa z oliwek

4 posiekane ząbki czosnku

4 kotlety schabowe z kością

Przygotowane:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W malej misce lekko ubij jajka i mleko. W oddzielnej misce wymieszaj ser i bułkę tartą. Rozgrzej kilka łyżek oliwy na patelni na średnim ogniu. Wrzuć czosnek i smaż aż lekko zbrązowieje. Wyjmij czosnek. Każdy kotlet zanurz w miksturze z jajek, a potem w mieszance sera i bułki. Smaż przez 5 minut z każdej strony.

Sycylijski kuskus

Składniki:

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 posiekane dymki

3 szklanki baby szpinaku, posiekanego

1/4 łyżki czerwonej papryczki, posiekanej

2 szklanki rosołu warzywnego

1 1/2 szklanki kuskusu

1/4 szklanki złotych rodzynek

1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy

sól

2 łyżki posiekanej świeżej pietruszki

2 łyżki uprażonych orzechów piniowych

Przygotowanie:

Rozgrzej olej na dużej patelni. Dodaj dymkę i szpinak i smaż przez 2-3 minuty aż zmiękną. Dorzuć papryczkę, wlej bulion i zagotuj. Wsyp kuskus i zdejmij z ognia. Wmieszaj rodzynki i skórkę z pomarańczy, dopraw solą. Przykryj i zostaw na 5 minut. Przed podaniem posyp pietruszką i orzeszkami pinii, lekko wymieszaj.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości