Materiał promocyjny

Kuchnia smaczna w karnawale

Tomasz Woźniak, który prowadzi kulinarny blog, przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy na karnawał: carpaccio wołowe, kaczkę po pekińsku oraz chlebowy pudding z karmelem. Skorzystajcie z jego przepisów! Co poczuł Marcin Prokop, gdy Tomasz Woźniak opowiadał o swoich potrawach?

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Ekspresowe carpaccio wołowe

Składniki:

polędwica wołowa

oliwki

pomidory suszone

anchois

1 fenkuł

cukinia

kapary

mięta

1 cytryna

1 łyżka musztardy Dijon

oliwa

garść rukoli

kawałek parmezanu

bagietka

Przygotowanie:

Poledwicę wołową doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy na rozgrzanej oliwie (2-3 łyżki) po

2 minuty z każdej strony. Polędwicę kroimy na kilkumilimetrowe plasterki, układamy na dużym talerzu. Oliwki, pomidory, anchois drobno siekamy i układamy na wołowinie. Drobno posiekany fenkuł oraz skórkę cukiniową również dodajemy na carpaccio. Na koniec dodajemy kapary, miętę oraz skórkę cytrynową (wcześniej sparzona). Carpaccio doprawiamy dressingiem przygotowanym z musztardy dijon, soku cytrynowego oraz oliwy. Proporcje 1:1:3. Posypujemy rukolą, startym parmezanem i podajemy z chrupiącą bagietką.

Kaczka po pekińsku po tuningu

Składniki:

2 piersi z kaczki

sól, pieprz

1 ogórek

mały pęczek mięty oraz kolendry

4 łyżki sosu hoisin

garść orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Natnij skórę piersi kaczych, dopraw solą oraz pieprzem. Rozgrzej patelnię teflonową, połóż piersi skórą do dołu i smaż, aż zacznie się wystąpić tłuszcz. Zajmie to ok 10 minut. Następnie smaż kolejne 10 minut z drugiej strony. Skóra powinna być złocista i chrupiąca. Kaczkę po usmażeniu odstaw. W tym czasie przekrój wzdłuż ogórka, usuń miąższ i pokrój na cienkie paseczki. Kaczkę pokrój na 0,5 cm plasterki, ułóż na półmisku i ułóż na wierzchu kawałki ogórka. Posyp posiekaną miętą oraz kolendrą. Pokrusz orzechy nerkowca na mniejsze kawałki i posyp nimi kaczkę. Na koniec skrop całość sosem hoisin i podawaj z podgrzaną tortilla lub w kawałkach sałaty.

Chlebowy pudding z karmelem

Składniki:

200 g cukru

2 łyżki wody

1 jabłko

1 gruszka

kawałek chałki

1 jajko

200 ml mleka

1 łyżka masła

100g cukru pudru

garść rodzynek

100 ml whisky lub rumu

200 ml jogurty greckiego lub bałkańskiego

Przygotowanie:

Wsyp do rondla cukier, wlej wodę i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż powstanie karmel. Jabłko oraz gruszkę obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na ósemki i wrzuć do karmelu. Rozbełtaj w miseczce jajko. Pokrój chałkę na 1cm kromki i zanurz w jajku i mleku. Na patelni rozgrzej masło i zacznij smażyć chałkę po 1-2 minuty z każdej strony, aż będzie złocista i chrupiąca. Usmażone tosty przełóż na ręcznik papierowy. Zalej rodzynki alkoholem i wymieszaj z jogurtem oraz dodaj cukier puder do smaku. Na talerzu połóż kromkę chałki, polej karmelem nakładając owoce oraz nałóż łyżkę jogurtu z rodzynkami. Podawaj od razu!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości