Przepisy kulinarne

Kuchnia sióstr Konarowskich

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Jakie mają plany zawodowe? Czy lubią gotować i jaka jest ich ulubiona kuchnia? Pod okiem Andrzeja Polana, w kuchni Dzień Dobry TVN, swoje umiejętności kulinarne zaprezentowały Hanna i Maria Konarowskie.

Chrupiąca foccacia na starter

Składniki:

Mąka 400g

Semolina 200g

Ziemniak gotowany 500g

Drożdże 50g

Woda 500ml

Olej kujawski z bazylią 100ml

Szczypta cukru,

Sól

Przygotowanie:

Obie mąki mieszamy, dodajemy ugotowany ciepłe, przeciśnięte przez praskę ziemniaki. Drożdże mieszamy z cukrem, dodajemy ciepłą wodę. Odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia i dodajemy do mąki . Jeszcze tylko olej kujawski z bazylią i wszystko razem wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy olejem kujawskim, połówki pomidorków cherry wciskamy w ciasto. Wstawiamy do piekarnika. Temp. 220 stopni około 30 minut. Focaccię podajemy z olejem kujawskim z bazylią.

Antrykot wołowy z sałatką z ziemniaków, bobu na danie główne

Składniki:

Antrykot wołowy 400g

Ziemniaki 500g

Bób mrożony 200g

Olej kujawski z czosnkiem do marynowania mięsa,

Olej kujawski z bazylią 4 łyżki

Musztarda francuska 2 łyżki

Cebula czerwona 1szt

Ocet winny 2 łyżki

Koperek, rozmaryn, liście laurowe,

Sól, czarny pieprz, szczypta cukru,

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Olej kujawski z bazylią łączymy z octem winnym, musztardą francuską z gorczycą, koperkiem, szczyptą soli oraz cukru. Powstałym sosem zalewamy jeszcze gorące ziemniaki pokrojone dowolnie jak nam pasuje. Dodajemy jeszcze bób obrany, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Po wymieszaniu sprawdzamy czy jest sałatka odpowiednio doprawiona. Zamarynowany w oleju kujawskim z czosnkiem, rozmarynie, liściach laurowych antrykot oprószamy pieprzem czarnym, smażymy na patelni z każdej strony po 4 minuty, dopiekamy w piecu. Antrykot wyjmujemy z piekarnika, chwilę dajemy mu odpocząć a następnie kroimy w ukośne paski. Podajemy z sałatką.

Udka kurczaka z groszkiem i cebulkami, jak ktoś nie lubi wołowiny

Składniki:

Udka kurczaka 6szt

Olej kujawski z czosnkiem,

Świeży tymianek,

Masło 100g

Cebulki koktajlowe 1 op.

Groszek zielony 500g

Sałata lodowa 1szt

Sól, pieprz, tymianek świeży,

Przygotowanie:

Na oleju kujawskim z czosnkiem przesmażamy udka kurczaka doprawione solą oraz pieprzem. Smażymy do lekkiego zrumienienia, dodajemy tymianek, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. W drugim rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy odcedzone cebulki koktajlowe, tymianek i na końcu groszek wszystko razem przesmażamy, dodajemy 2-3 łyżki wody i na koniec potarganą sałatę lodową. Na powstałym gulaszu z groszku, cebuli i sałaty podajemy uduszone udka kurczaka.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości