Materiał promocyjny

Kuchnia serowa - przepisy

Dziś w naszej kuchni królował ser za sprawą szefa kuchni Beaty Kartowicz i jej córki Anny.

Łosoś z pieca z makaronem tagliatelle ze szpinakiem z sosem śmietanowo-serowym

Składniki na 4 porcje:

filet z łososia b/s (po 150 g każda)

30 ml oliwy z oliwek

1 cytryna

250 g makaronu tagliatelle

250 g szpinaku

30 g masła

1 ząbek czosnku

100 ml 18% śmietany

sól, pieprz biały

sos serowo-śmietanowy

15 g masła

15 g mąki

250 ml bulionu

80 ml 30 % mietany

100 g sera gruyere

sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Przygotowane filety z łososia natrzeć lekko oliwą z oliwek, przyprawić solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować szpinak: jeśli świeży to dokładnie opłukać, oberwać łodygi i blanszować zanurzając na chwilę we wrzącej wodzie. Jeśli mrożony odmrozić. Następnie szpinak posiekać. Na patelni lub w rondlu rozgrzać masło, dodać pokrojony czosnek, smażyć nie rumieniąc. Włożyć przygotowany wcześniej szpinak, dusić chwilę, następnie dodać śmietanę i gotować wolno do odparowania płynu. Przyprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Przygotować sos: z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, odstawić z ognia, dodać bulion, dokładnie wymieszać i gotować wolno 10 – 15 minut. Zetrzeć ser na tarce. Do bulionu dodać śmietankę, raz zagotować, odstawić z ognia i dodać starty ser. Lekko podgrzać, ale nie gotować. Pozostawić w cieple.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°. Gdy osiągnie temperaturę, włożyć łososia, który wcześniej ułożyć na papierze do pieczenia, jeszcze skropić oliwą z oliwek i piec przez około 10 – 15 minut.

W międzyczasie ugotować makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Gdy makaron gotowy, wymieszać z przygotowanym szpinakiem. Podawać.

Sałatka z serem fontina i roquefort z gruszkami i orzechami włoskimi

Składniki

250 g sera fontina

180 g orzechów włoskich

2 gruszki

150 g rukoli

3 łyżki oliwa z oliwek

1 łyżka soku z cytryny

1 ząbek czosnku

150 g sera roquefort

sól, pieprz biały

Przygotowanie:

Dno naczynia w którym będzie podana sałatka wyłożyć umytą i wysuszoną sałatą. Sery pokroić w kostkę. Gruszkę obrać, pokroić w plasterki, przesmarować delikatnie sokiem z cytryny aby zapobiec utlenianiu. Przygotować sos: do naczynia, które można zamknąć włożyć grubo pokrojony czosnek, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamknąć szczelnie i wstrząsając dokładnie wymieszać składniki, następnie przecedzić.

Na sałacie układać na przemian gruszki i sery, polać przygotowanym sosem i posypać posiekanymi grubo orzechami.

Zupa serowa z grillowanymi płatkami migdałów i grzankami czosnkowymi

Składniki na 4 osoby:

1 cebula średniej wielkości

40 g masła

20 g mąki

1500 ml bulionu drobiowego

200 ml 18 % śmietany

400 g topionego sera

400 g sera topionego śmietankowego

200 g sera gorgonzola

1 pęczek szczypioru

100 g chleba tostowego

40 masła klarowanego

2 ząbki czosnku

sól, pieprz biały

gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

W dużym garnku podsmażyć drobno pokrojoną cebulę, zalać winem, a następnie bulionem. Odstawić z ognia. Z masła i mąki przyrządzić jasną zasmażkę, dodać do bulionu i gotować 10 – 15 minut. Garnek odstawić, dodać ser topiony, śmietanę i ser gorgonzola, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia serów, raz zagotować. Przyprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać masło klarowane, dołożyć czosnek , gdy się zrumieni wyjąć, a na tak przygotowanym maśle usmażyć na złoty kolor grzanki. Przed podaniem posypać grillowanymi płatkami migdałowymi i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Włoska robota

Składniki na 4 porcje:

150 g Amarettini (20– 24 sztuk)

350 g Mascarpone - włoski ser pełnotłusty

1 szklanka miodu

skórka z 1 cytryny

2 łyżki gorzkiej czekolady

200 g owoców sezonowych

100 ml Cointreau

Przygotowanie:

Mascarpone wymieszać z miodem i skórką startą z 1 cytryny. Owoce umyć, pokroić. Przygotować pucharki. Na dno każdego pokruszyć Amarettini, pokropić Cointreau, nałożyć warstwę kremu z mascarpone i warstwę przygotowanych owoców. Czynność powtórzyć. Posypać tartą czekoladą. Podawać.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości