Jak poprawić sobie nastrój w jesienny i pochmurny dzień? Dobrym, rozgrzewającym jedzeniem :) Swoje propozycje przedstawiła Beata Kartowicz, która w kuchnia Dzień Dobry TVN przygotowała takie smakołyki jak curry z dyni, papryki i cukinii, zapiekankę jabłkowo-bakaliową z kruszonką piernikową czy czekoladę na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami.Zupa na wołowinie z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Składniki:
-70 dkg rostbefu
-8 dkg suszonych grzybów
-włoszczyzna
-1,5 szklanki kaszy pęczak
-1 łyżka masła
-liście laurowe
-ziele angielskie
-sól
-pieprz
-kwaśna śmietana 18% lub jogurt naturalny
-pęczek zielonej pietruszki
Sposób przygotowania:
Do garnka z zimną wodą wkładamy wołowinę i pęczek włoszczyzny, liście laurowe, ziele angielskie, gotujemy około 1,5 godziny. Odcedzamy wywar, kroimy wołowinę w paski, z włoszczyzny bierzemy tylko marchewkę i kroimy ją w pół plasterki. Dodajemy namoczone wcześniej grzyby i wypłukaną kaszę pęczak, dodajemy masło, sól i pieprz. Gotujemy kolejne 1,5 godziny. Nalewamy zupę na talerz i dekorujemy kleksem śmietany lub jogurtu i zielonej pietruszki.
Curry z dyni, papryki i cukinii
Składniki:
-0,5 kg dyni piżmowej pokrojonej w dużą kostkę
-2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
-2 cukinie pokrojone w półplasterki
-200 g pomidorków koktajlowych
-2 duże białe cebule pokrojone w piórka
-1 ząbek czosnku
-1 łyżka czerwonej pasty curry
-1 pęczek kolendry
-1 puszka mleka kokosowego
-1 łyżka utartego imbiru
-1 łyżeczka kurkumy
-0,5 żółtej (lub czerwonej) soczewicy
-3 łyżki oleju roślinnego
-1 łyżkę cukru
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir pokrojoną w kostkę dynię i chwilę smażymy, następnie dodajemy soczewicę, cukinię i paprykę. Całość smażymy przez chwile po czym zalewamy mlekiem kokosowym, przyprawiamy kurkumą i gotujemy przez 30 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec gotowania dodajemy pomidorki koktajlowe, a całość dekorujemy świeżą kolendrą.
Zapiekanka jabłkowo-bakaliowa z kruszonką piernikową
Składniki:
-1 kg twardych soczystych jabłek
-65 g cukru trzcinowego
-120 g bakalie (rodzynki, orzechy włoskie, morele suszone, płatki migdałowe, żurawina)
-250 g piernika
-skórka otarta z połowy pomarańczy i połowy cytryny
-150 g masła
-cynamon
-kardamon
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Bakalie moczymy w ciepłej wodzie. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, układamy w nim pokrojone w grube plastry jabłka na przemian przekładając bakaliami. Z cukru trzcinowego, masła i piernika robimy kruszonkę, którą mieszamy z płatkami migdałów i posypujemy jabłka. Całość zapiekamy przez 30 minut. Podajemy z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Czekolada na gorąco z karmelizowanymi pomarańczami
Składniki:
Czekolada:
-450 ml mleka
-50 ml śmietanki 18% (ewentualnie 12%)
-1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
-2 kopiaste łyżeczki ciemnego kakao
-1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
-50 ml gorącej wody
-cukier (według uznania)
Karmelizowana pomarańcza:
-2 łyżki brązowego cukru
-6 łyżeczek białego cukru
-1/2 szklanki wody
-4 pomarańcze
-skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania:
Do szklanki wlać gorącą wodę, wymieszać z kakao, a kiedy przestygnie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Mleko podgrzać w rondelku, kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką i cały czas mieszać. Wlać śmietankę. Wszystko wymieszać, zagotować, za pomocą trzepaczki lekko spienić czekoladę. Posłodzić według uznania i ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Odczekać chwilę, aby przestygła i nabrała odpowiedniej konsystencji.
Syrop: cukier zagotować ze skórką z pomarańczy i wodą. Pomarańczę obrać i pokroić w plastry, wrzucić do syropu i gotować ok. 3 min na wolnym ogniu. Podawać z czekoladą na gorąco.
Herbata z imbirem, słodką pomarańczą, goździkami i miodem
Składniki:
-herbata chai lub zwykła czarna herbata
-2 plasterki pomarańczy
-1/4 łyżeczki mielonych goździków
-1/4 łyżeczki świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
-1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Do dzbanuszka wsyp herbatę zalej ją wrzątkiem odczekaj chwilę aż się zaparzy i włóż plastry pomarańczy oraz goździki i imbir, a następnie dopraw miodem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"