Materiał promocyjny

Kuchnia pod znakiem ryby

W kuchni Dzień Dobry TVN wystąpili dziś Robert Sowa i Grzegorz Łapanowski, którzy przedstawili Wam kilka ciekawych propozycji na potrawy z ryb.

Marynowany i pieczony łosoś norweski na jabłkach z rozmarynem

Składniki dla 4 osób:

700 g polędwicy z łososia norweskiego marynowanej w ziołach Limito

Sól morska, grubo mielony czarny pieprz, sól

6 słodkich jabłek

4 łyżki masła

2 łyżki miodu

2 gałązki świeżego rozmarynu

liście świeżej mięty do dekoracji

1 cytryna

4 rajskie jabłka

Sposób przygotowania:

Polędwicę z łososia norweskiego marynowaną w ziołach Limito rozmrozić, pokroić na 4 kawałki, ułożyć w naczyniu do pieczenia i piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180°C (można również upiec łososia bez rozmrażania – 30 minut, temp. 180°C), a następnie lekko posolić. Jabłka obrać i pokroić na 8 części. W dużym rondlu rozgrzać masło, dodać jabłka i rozmaryn, dusić na małym ogniu przez 10 minut, oprószyć grubo mielonym pieprzem, a następnie wyjąć gałązki rozmarynu. Tak przygotowaną polędwicę z łososia norweskiego podawać z jabłkami, dekorując danie listkami świeżej mięty, ćwiartkami cytryny i rajskimi jabłkami.

Sataye z łososia norweskiego

Składniki dla 4 osób:

500 g porcji z łososia norweskiego Limito

2 łyżki oliwy z orzechów laskowych

2 łyżki cukru trzcinowego

1 mały pęczek świeżej kolendry

1 łyżeczki pasty sambal oelek

1 łyżeczki mielonej kurkumy

100 ml mleka kokosowego

1 łyżka masła orzechowego

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu

2 ząbki czosnku

1 łyżka przyprawy do ryb

1 łyżeczki mielonego imbiru do smaku

2 łyżki prażonych orzechów nerkowca

1 obrane i pokrojone w dużą kostkę mango

1 obrany i pokrojony w dużą kostkę melon gallo

8 przekrojonych na pół gałązek trawy cytrynowej

1 owoc granatu

1 limonka

1 cytryna

Kilka gałązek świeżego szczypiorku

1 łyżka czarnego sezamu

Sposób przygotowania:

Porcje z łososia norweskiego rozmrozić, umyć, osuszyć i pokroić w długie słupki o szerokości 2 cm. Wszystkie składniki marynaty dokładnie zmiksować i doprawić do smaku wedle uznania. Tak przygotowaną marynatą natrzeć słupki łososia, odstawić do lodówki na około 1 godzinę (dłuższy czas marynowania zwiększy efekt smakowy ryby). Zamarynowanego łososia norweskiego nabić delikatnie na gałązki trawy cytrynowej i grillować na posmarowanej oliwą lub olejem patelni grillowej. Sataye podawać z kawałkami mango i melona, prażonymi orzechami nerkowca, gałązkami świeżego szczypiorku, cząstkami granatu, cytryny i limonki. Przed podaniem posypać ziarnami czarnego sezamu.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości