Przepisy kulinarne

Kuchnia pod kruszonką

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W naszej kuchni Beata Kartowicz i jej kuchnia pod kruszonką. Jak przygotować idealną kruszonkę? Jak smakuje cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką, crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem oraz polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce? Wśród przepisów znajdziecie też ten na szarlotkę z kruszonką!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Cukinia faszerowana z farszem wegetariańskim i kruszonką

Farsz:

4 średniej wielkości cukinie

35 dkg. Pieczarek

2 ząbki czosnku

0,5 łyżeczki oregano

4 łyżki oliwy

1 łyżka masła

1 czerwona papryka

3 łodygi selera naciowego

2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

100 g sera koziego pleśniowego

sól, pieprz

1 łyżka koncentratu pomidorowego

cukier do złamania smaku

Kruszonka:

1 jajko

2 łyżeczki oliwy

7-8 łyżek startego parmezanu

7 łyżek bułki tartej

1 łyżka zielonej pietruszki

sól pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cukinię kroimy wzdłuż, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinię podpiekamy w temp. 180C przez 8-10 minut na blasze wysmarowanej oliwą.

Farsz: Na rozgrzaną patelnię z oliwą wrzucamy drobno pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek. Smażymy około 15 minut, aby odparować nadmiar wody z grzybów. Następnie dodajemy paprykę, seler i dusimy jeszcze 10 minut. Na koniec dodajemy zioła, koncentrat, masło oraz ser. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku.

Kruszonka: Wszystkie składniki łączymy razem w misce mieszając ręką do momentu uzyskania sypkiej konsystencji.

Całość: Podpieczoną cukinię posypujemy solą i pieprzem, nakładamy farsz. Na samej górze równomiernie rozprowadzamy kruszonkę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy 10-12 minut.

Crumble z truskawkami, jabłkami i rabarbarem

1 łyżka masła

200 g rabarbaru

200 g truskawek

200 g jabłek

½ łyżeczki cynamonu

Kruszonka:

150 g mąki pszennej

120 g zimnego masła

4 łyżki cukru waniliowego

3 łyżki cukru brązowego

1 łyżka płatków migdałowych

1 łyżka wiórków kokosowych

Przygotowanie:

Rabarbar obieramy, kroimy w 1 cm kawałki i wrzucamy do rondelka z masłem. Podgrzewamy 5-7 min. Następne dodajemy jabłka z odrobiną soku z cytryny. Dusimy 3-4 min., na koniec dodajemy truskawki i otartą skórkę z cytryny oraz cynamon.

Kruszonka: W misce ucieramy mąkę z masłem, dodajemy cukry i orzechy. Wszystko razem łączymy, aby przypominało kruszonkę. Do kokilek nakładamy owoce, następnie posypujemy kruszonką i wkładamy do nagrzanego na 170 stopni pieca i pieczemy 30 min.

Polędwiczka wieprzowa w ziołowej kruszonce

80 dkg polędwiczki wieprzowej

2 łyżki musztardy dijon

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka ziół prowansalskich

5 łyżek grubej bułki tartej

sól, pieprz

3 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Oczyszczoną polędwiczkę marynujemy w musztardzie i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, następnie obsmażamy mięso ze wszystkich stron tak, aby zamknąć pory.

Kruszonka: Zioła, bułkę tartą oraz oliwę z oliwek mieszamy dokładnie razem dodając sól i pieprz.

Całość: Przygotowaną wcześniej polędwiczkę wkładamy do naczynia żaroodpornego lub na blasze obficie obsypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 12-15 minut.

Szarlotka z kruszonką

Ciasto kruche:

1 szklanka mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

125 g masła

2 żółtka

pół łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:

1 kg obranych jabłek

szklanka cukru

łyżka maki ziemniaczanej

2 łyżki bułki tartej

plaska łyżeczka cynamonu

100 g masła

Kruszonka:

1/2 kostki masła

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki krupczatki

3/4 szklanki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zagniatamy formujemy w kule, odstawiamy do lodówki na 1h. Ciasto wciągamy rozwałkowujemy do wielkości tortownicy (23cm) podpiekamy w tem 180 stopni i podpiekamy przez 12 min. jabłka kroimy w kostkę dowolnej wielkości podsmażamy na rozpuszczonym maśle dodajemy cukier, przesmażamy do odparowania wody z jabłek i odstawiamy do przestudzenia, następnie dodajemy bułkę tartą i mąkę ziemniaczana i cynamon. Nakładamy na podpieczone ciasto i przygotowujemy kruszonkę. Masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy wkładamy do miski i zagnatamy na kruszonkę wykładamy na jabłka pieczemy w rozgrzanym piekarniku 170 stopni przez 40 min. Smacznego!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości