W kuchni Dzień Dobry TVN Maciek Szaciłło przygotował przepyszne tarty na słodko i na słono: tartę z tofu, czarnymi oliwkami i papryką, surową tartę czekoladową, tartę orkiszową i tartę z babaganoush. Życzymy smacznego!Bezglutenowa tarta z tofu, czarnymi oliwkami i papryką
Spód:
1/3 szklanki czerwonej soczewicy
1/3 szklanki kaszy jaglanej
2/3 szklanki mąki jaglanej (do dostania w sklepach ze zdrową żywnością)
łyżeczka soli
czubata łyżeczka curry w proszku
4 łyżki oliwy z oliwek
Masa:
2 łyżki oliwy z oliwek
czerwona papryka pokrojona w paski
pół szklanki czarnych oliwek przekrojonych na pół
kostka tofu
pół szklanki śmietanki 30%
łyżeczka oregano
sól do smaku
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Soczewicę i kaszę gotujemy razem, aż będą rozgotowane. Uważamy, aby nie dodać za dużej ilości wody. Po ugotowaniu przekładamy do miski, chwilę studzimy i dosypujemy mąkę jaglaną, sól, curry i wlewamy oliwę. Masę wykładamy na posmarowaną olejem formę do tarty i formujemy spód. Pieczemy w temperaturze 200 st. C z termoobiegiem około 15-20 min.
Masa: Paprykę dusimy na oliwie z oliwek około 5 min. Dodajemy czarne oliwki i rozkruszone tofu, śmietankę, oregano oraz sól z pieprzem do smaku.
Masę wykładamy na podpieczoną tartę. Pieczemy jeszcze około 15 min.
Surowa tarta czekoladowa
Spód:
200 g pestek słonecznika
200 g rodzynek
szczypta soli
Masa:
4 banany
szklanka daktyli (najlepiej organiczne)
pół szklanki kakao
szczypta soli
płatki migdałów
Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy w robocie kuchennym tak aby powstał granulat. Dodajemy rodzynki i kontynuujemy mielenie, aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Formę do tarty smarujemy olejem i wykładamy masą formując spód tarty.
Masa: wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Na spód tarty wykładamy masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałów.
Tarta orkiszowa
Spód:
1,5 szklanki mąki orkiszowej
100 g masła
2 łyżki śmietany
2 szczypty soli
Masa:
pół szklanki czerwonej soczewicy
łyżka masła
1/2 łyżeczki tymianku
łyżka koncentratu pomidorowego
sól do smaku
pieprz do smaku
łyżka oliwy
pół brokuła podzielonego na małe różyczki
Przygotowanie:
Mąkę orkiszową ucieramy z masłem. Dodajemy śmietanę i sól. Całość zagniatamy aż uzyskamy kulę ciasta (jeśli śmietany jest za mało dodajemy jeszcze trochę). Ciasta nie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 30 min. do lodówki.
Masa: czerwoną soczewicę gotujemy z wodą aż stanie się miękka i rozpadnie się (około 20 min.). Dodajemy tymianek, masło, koncentrat, sól i pieprz do smaku. Różyczki brokuła dusimy pod pokrywką z odrobiną wody i łyżką oliwy, około 5-7 min. Wykładamy formę ciastem. Pieczemy około 15 min. w 200 st. C z termoobiegiem. Wykładamy masę z soczewicy na podpieczony spód i układamy na niej brokuły. Zapiekamy około 20 min. Podajemy posypane świeżo mielonym, czarnym pieprzem.
Tarta z babaganoush i czarną soczewicą
Spód:
200 g pestek słonecznika
100 g suszonych pomidorów
Masa:
2 bakłażany
3 łyżki pasty tahini
4 łyżki oliwy
sok z połowy cytryny
sól do smaku
pieprz do smaku
poszatkowany pęczek natki pietruszki
pół szklanki ugotowanej, czarnej soczewicy
łyżka oliwy
Przygotowanie:
Pestki mielimy w robocie kuchennym do uzyskania granulatu. Dodajemy pokrojone, suszone pomidory i mielimy dalej aż uzyskamy kleistą kruszonkę. Smarujemy formę do tarty olejem i wykładamy spód kruszonką.
Masa: bakłażany nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na około 30 min. Bakłażan powinien być miękki i lekko przypalony. Na sitko wyciągamy miąższ bakłażana i odsączamy go z płynu. Miąższ miksujemy z pozostałymi składnikami (oprócz natki pietruszki i soczewicy). Dodajemy natkę i masę wykładamy równomiernie na spód. Wierzch posypujemy ugotowaną czarną soczewicą zmieszaną z oliwą.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyMarta Krupa o trudnym związku i powrocie do show-biznesu. "Byłam poniżana"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"