W Dzień Dobry TVN Monika Mrozowska i kuchnia pełna słońca w kontrze do tego, co za oknami! Calzone z grzybami, deser z płatkami owsianymi i śliwkami, roladki z papryką i serem oraz rainbow lassi. Smacznego!Calzone z grzybami
Składniki:
½ szklanki mąki pszennej białej
½ szklanki mąki pszennej razowej graham
10 g drożdży
letnia woda
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
farsz:
250 g pieczarek
250 g boczniaka
15 g suszonych podgrzybków
½ szklanki mleka
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwe
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajmy ½ szklanki letniej wody. Mieszamy z mąką pszenną białą oraz razową i dolewamy powoli taką ilość wody, żeby uzyskać sprężyste, ale miękkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.Grzyby suszone szatkujemy na małe kawałki i gotujemy w lekko osolonym mleku, aż staną się miękkie. Cebulę kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę z masłem, solimy i pieprzymy do smaku i dusimy pod pokrywką kilka minut. Pieczarki i boczniaki kroimy na cienkie plasterki i dorzucamy do cebuli. Podgrzybki odsączamy i również dodajemy do grzybów. Całość dusimy na małym ogniu około 15-20 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeżeli istnieje taka potrzeba możemy dodać jeszcze odrobinę oliwy lub masła. Gdy grzyby są już uduszone odstawiamy je do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na placek. Na środek palcka nakładamy farsz, rant smarujemy wodą, skaładamy na pół i sklejamy rant. Wierzch calzone nacinamy w kilku miejscach i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 15-20 minut aż się przypieką na złocisty kolor.
Deser z płatków owsianymi i śliwek
Składniki:
szklanka płatków owsianych
3 łyżki masła
3 dojrzałe banany
250 g śliwek ( mogą być mrożone)
200 g jogurtu naturalnego
200 g malin
Przygotowanie:
Płatki owsiane podprażamy na patelni z masłem na złocisty kolor. Maliny miksujemy z 1 bananem. Do kokilek do zapiekania posmarowanych masłem wsypujemy 2-3 łyżki podprażonych płatków, na płatkach układamy plasterki bananów, a górę przykrywamy kilkoma śliwkami. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na ok. 20 minut. Następnie polewamy odrobiną jogurtu i sosu malinowo-bananowego.
Placki drożdżowe z serem Roquefort i rodzynkami
Składniki:
ciasto:½ szklanki mąki pszennej białej
½ szklanki mąki pszennej razowej graham
10 g drożdży
letnia woda
płaska łyżeczka cukru
płaska łyżeczka soli
3 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
150 g sera Roqefort
1/3 szklanki mleka
70 g rodzynek królewskich
1/3 szklanki orzechów włoskich
odrobina masła i trochę bułki tartej do formy
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajmy ½ szklanki letniej wody. Mieszamy z mąką pszenną białą oraz razową i dolewamy powoli taką ilość wody, żeby uzyskać sprężyste, ale miękkie ciasto. Odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
W małym garnku podgrzewamy mleko, a następnie dorzucamy do niego pokruszony ser. Mieszamy, aż ser się rozpuści i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na mniejsze porcje. Każdą z nich rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie na małe placki. Na środek każdego nakładamy 2 łyżki roztopionego sera, wrzucamy kilka rodzynek, poszatkowanych orzechów włoskich i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( 200 stopni) na ok. 15-20 minut aż ciasto przypiecze się na złocisty kolor.
Roladki z papryką i serem
Składniki:
3-4 czerwone papryki ( najlepiej ramiro)
1 ostra czerwona papryka
garść świeżej bazylii
ząbek czosnku
100 g greckiej fety
100 g twarogu tłustego
1/2 szklanki delikatnej oliwy z oliwek
wykałączki
Przygotowanie:
Paprykę pieczemy w piekarniku ( 200 stopni) aż się lekko przypali a każdej strony. Wyjmujemmy, odstawiamy do wystygnięcia, obieramy ze skóry, dzielimy wzdłuż na pół ( jeśli to ramiro) albo na 4 części jeśli to zwykła papryka. Ostrą paprykę, czosnek i bazylię drobno szatkujemy i mieszamy z fetą oraz twarogiem. Najlepiej użyć blendera, żeby pasta serowa miała idealnie jednolitą konsystencję. Łyżkę pasty serowej nakładamy na kawałek paprykii zwijamy jak koreczki, przekłuwamy wykałączką, żeby nie rozpadły się. Gotowe roladki zalewamy delikatną oliwą z oliwek.
Rainbow lassi
Składniki:
½ dojrzałego mango
1/3 szkalnki malin ( mogą być mrożone)
1/3 szklanki jagód ( mogą być mrożone)
300 ml gęstego jogurtu naturalnego
½ banana
Przygotowanie:
Mango obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze razem ze 100 g jogurtu. Maliny z ¼ banana także miksujemy ze 100 g jogurtu i jagody z ¼ banana także. Do szklanek wlewamy najpierw odrobinę jogurtu z malinami, potem z mango, a na końcu z jagodami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"