Przepisy kulinarne

Kuchnia Paleo. Omlet z owocami i burger z awokado

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Dawida i Alicję Białowąs. Pasjonaci i propagatorzy diety Paleo przygotowali takie pyszności jak: omlet owocowy, frittatę z krewetkami, burgery z awokado, a na deser brownie z batatów. Na czym naprawdę opiera się ta dieta? Co dobrego może nam ona dać? Co Wy na to ?:)

Omlet owocowy

Składniki:

3-4 jaja

Owoce (np banan + jabłko)

Pół kubka wiórków kokosowych

Opcjonalnie: cynamon cejloński, wanilia,

Owoce do przybrania (np maliny/borówki)

Przygotowanie:

Do miski wrzucić jaja, banana, jabłko i zblendować. Dorzucić wiórków. Wszystko wymieszać. Wylać masę na nasmarowaną olejem kokosowym patelnię i dusić na małym ogniu przez parę minut (aż do ścięcia się na brzegach). Następnie na wierzch wrzucić ulubione owoce (opcjonalnie) i wsadzić omlet do piekarnika (z grzaniem na górę na 100 stopni) na 10 minut, aż wierzch się zarumieni. Na koniec wystarczy posypać cynamonem, który poprawi wrażliwość insulinową i cieszyć się pysznym śniadaniem! :)

Uwaga: Omlet jest gruby i łatwo go przypalić, więc uważajcie na temperaturę.

Frittata z krewetkami

Składniki:

4-5 jaj

Miks kolorowych warzyw na patelnię

4 średnie krewetki

Zioła prowansalskie

Świeża bazylia

Przygotowanie:

Wrzucić gotową, ulubioną mieszankę warzyw na patelnię. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i przygotować patelnię (nadającą się do włożenia do piekarnika). Obrać krewetki i pokroić pomidory w plasterki. W miseczce roztrzepać widelcem jajka, doprawić solą, pieprzem, ziołami i kurkumą. Masę jajeczną wylać na podduszone na patelni warzywa. Smażyć przez około 2-4 minuty, żeby jajka na spodzie się ściekły. Na wierzchu ułożyć krewetki oraz kilka plastrów pomidorów. Włożyć patelnię do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 min. Udekorować bazylią i ziołami. Tego typu śniadanie ustabilizuje poziom cukru na parę godzin.

Burgery z awokado

Składniki:

Mięso mielone wołowe dobrej jakości (ok 400g - po 100g na 1 burgera)

Dojrzałe awokado

Sok z l/3 cytryny

Startą skórkę z cytryny

Suszone pomidory w oliwie

Sól i pieprz

Bekon pokrojony w plasterki

Sałata rzymska

Duże pieczarki do grillowania

Marchew

Korzeń pietruszki

Przygotowanie:

Mielone mięso włożyć do miski i doprawić pieprzem, solą oraz startą skórką z cytryny (najlepiej samemu wybierać smakowite kawałki wołowiny u rzeźnika i prosić o zmielenie). Wszystko wymieszać rękoma. W drugiej misce wymieszać awokado z pokrojonymi suszonymi pomidorami (bez oleju). Ulepić burgera z wgłębieniem na farsz i wypełnić go po brzegi (przy zalepianiu upewnić się, że mięso się połączyło, i że farsz nie będzie wyciekał). Grillować ok 5-7 min na maksymalnym rozgrzaniu (grill elektryczny) lub po 3-4 z każdej strony na klasycznym. Stopień wysmażenia zależy od tego jakiego mięsa użyliście i jak bardzo wysmażone burgery lubicie. Podawajcie z zielonymi warzywami.

Uwaga: Jak zawsze, starajcie się mięso smażyć na wysokiej temperaturze i zamykać smak i soki w środku zamiast dusić czy gotować na zimnych patelniach, grillach, wokach. Mięso z którego ucieknie cały sok (gdy patelnia jest zimna) robi się suche.

Brownie z batatów

Składniki:

700 g batatów (2 sztuki średniej wielkości)

100 g daktyli

Pół szklanki kakao

3 jajka

3 łyżki oleju kokosowego

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 łyżki mąki kokosowej

Ulubione owoce (polecamy: maliny, borówki, jeżyny)

Przygotowanie:

Bataty ugotować do miękkości i wystudzić. Daktyle zalać wrzątkiem i odłożyć do zmiękczenia (ok 10 minut). Do miski wrzucić bataty, namoczone daktyle i wszystkie pozostałe składniki. Zblendować na gładką masę. Formę o wielkości ok 30x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub folią i przelać do niej masę. Na wierzchu poukładać owoce i lekko je docisnąć aby zatopiły się delikatnie w ciasto. Piec przez ok 30 - 35 min w temp. 180 stopni.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości