Kuchnia non stop!

Przez żołądek do serca czyli jak kunsztem kulinarnym urzec każdego chłopaka? Dobrusi i Oliwii z serialu "Wawa non stop" kilka typowo męskich przepisów zaprezentował Piotr Kucharski!

Śledzik z koprem

Składniki:

1 koper włoski

1 pęczek pietruszki

100 ml oliwy

5 łyżek octu winnego

1 łyżeczka cukru

2 kwaśne jabłka

sok z jednej cytryny

sól i pieprz

6-7 płatów solonego śledzia

Koper pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pietruszkę (tylko listki) zmiksować z oliwą, octem cukrem, solą i pieprzem. Otrzymanym sosem polać koper, wymieszać i odstawić do zamarynowania. W tym czasie namoczyć śledzia w mleku. Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. Jabłka ułożyć na talerzach, na wierchu osuszonego śledzia, a na wierzch zamarynowany koper. Całość polać odrobiną marynaty z kopru.

Składniki:

1 cebula pokrojona w kostkę

1 marchewka starta na tarce

3 łyżki oliwy

200 g wątróbki drobiowej

500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki lub łopatki

1 jajko

8 łyżek płatków owsianych plus porcja do posypania formy

1 łyżeczka majeranku

½ łyżeczki pieprzu

½ łyżeczki gałki muszkatołowej

1 łyżeczka soli

masło do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę podsmażyć na oliwie aż będą miękkie. Dodać wątróbkę i smażyć kilka minut. Warzywa z wątróbką zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, płatkami owsianymi i przyprawami. Przełożyć do podłużnej foremki. Piec w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 1 godzinę.

Składniki:

6 dużych jajek

200 g cukru

120 g mąki pszennej

50 g kakao

cukier puder do posypania

150 g miękkiego masła

250 g cukru pudru

2 łyżki kakao w proszku

400 ml kremówki 30%

150 g rozmrożonych malin (opcjonalnie)

Rozgrzać piekarnik do temperatury 220ºC. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Białka ubić z połową cukru na sztywną pianę. Resztę cukru ubić z żółtkami na puszystą i klejącą masę. Mąkę wymieszać z kakao i połączyć wszystko razem, delikatnie mieszając. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec okolo 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie aż ciasto ostygnie.Na blacie wyłożyć papier do pieczenia. Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na papier. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Ubić śmietanę z odrobiną cukru pudru na sztywną masę. Następnie rozsmarować na cieście. Jeśli używamy to posypać pow ierzchu maliny. Następnie przy pomocy papiery na którym leży ciasto zwijamy roladę i przekłądamy na telerz. Odcinamy 2 cm z jednego końca i układamy na cieście. Masło ucieramy dodając mieszankę cukru i kakao. Ucieramy tak długo aż uzyskamy puszysty i pozbawiony kryształków krem. Kremem smarujemy całe ciasto. Następnie przypomocy np. patyczków do szaszłyków robimy podłużne rowki przypominające fakturę kory drzewa. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości