Materiał promocyjny

Kuchnia na dobry sen

Kładziesz się do łóżka i nie możesz zasnąć? Masz problemy ze snem? Być może zjadłeś wieczorem ciężkostrawne potrawy... Nasi kucharze - Monika Mrozowska-Szaciłło i jej mąż Maciej - podpowiadają w Dzień Dobry TVN, co jeść, by nie cierpieć na bezsenność.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zapiekane banany z otrębami owsianymi i mlekiem kokosowym

Składniki:

1 szklanka otrąb owsianych

1 szklanka wrzątku

3 banany

½ szklanki mleka kokosowego lub śmietanki 30 %

½ laski wanilii

miód do podania

Przygotowanie:

Otręby owsiane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Banany kroimy w plasterki i przykrywamy namoczonymi otrębami. Mleczko kokosowe mieszamy z ziarenkami z laski wanilii i polewamy banany. Całość zapiekamy w piekarniku 20-25 minut w temp 200 stopni. Podajemy polane miodem.

Szpinak z bakłażanem w sosie pomidorowym

Składniki:

4 łyżki masła sklarowanego lub oliwy z oliwek

2 łyżeczki kminu rzymskiego

2 ząbki czosnku i kawałek imbiru takiej samej wielkości ugniecione na pastę

2 łyżeczki świeżo zmielonej kolendry

1 łyżeczka kurkumy

2 świeże zielone chili bez pestek

250 g szpinaku

1 puszka pomidorów krojonych lub 4 dojrzałe sezonowe pomidory pokrojone w kostkę

1 duży bakłażan pokrojone w kostkę

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanym maśle sklarowanym podsmażamy kmin rzymski. Po około 10 sekundach dodajemy pastę z imbiru i czosnku. Po chwili pozostałe przyprawy, szpinak i pomidory. Kostki bakłażana pieczemy na suchej patelni pod pokrywką. Po około5 minutach bakłażan powinien być miękki. Do uduszonego szpinaku dodajemy uduszonego bakłażana, solimy i pieprzymy do smaku.

Zupa z selerem naciowym

Składniki:

3 łodygi selera naciowego

1 marchewka

1 mała pietruszka

¼ małego selera

1 por

½ czerwonej papryki

3 szalotki

ząbek czosnku

puszka pomidorów

mały koncentrat

odrobina ostrej papryki

5 łyżek oliwy z oliwek

1 litr wody

sól do smaku ( ok. płaska łyżka)

Przygotowanie:

Szalotkę, selera naciowego i pora drobno kroimy i wrzucamy do garnka na rozgrzana oliwę, po chwili dodajemy posiekany ząbek czosnku i sól. Całość przyrumieniamy 5 minut, a następnie dodajemy startą na grubej tarce pietruszkę oraz selera i marchewkę i dusimy koleje 5 minut. Dorzucamy pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę i zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut. Na koniec dodajemy koncentrat, pomidory i ostrą paprykę do smaku i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z grzankami z chleba razowego z odrobiną masła.

Brokuły i słodkie ziemniaki w mleczku kokosowym

Składniki:

4 łyżki oleju ryżowego

2 ząbki czosnku

3 szalotki

1 łyżka przyprawy curry w proszku (trzeba czytać skład i wybrać mieszankę bez glutaminianu sodu)

1 brokuł

1 duży słodki ziemniak

½ szklanki mleka kokosowego

½ szklanki wody

garść uprażonych orzeszków ziemnych

sok z limonki do smaku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy poszatkowany czosnek i szalotkę. Po chwili dodajemy przyprawę curry i różyczki brokuła. Całość podsmażamy około 3 minuty i dodajemy słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę. Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym i wodą. Przykrywamy i dusimy aż będą miękkie. Orzeszki ziemne podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i posypujemy gotowe warzywa. Polewamy sokiem z limonki, solimy i pieprzymy do smaku.

Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewek z pestkami dyni, sezamem i koperkiem

Składniki:

500 g młodych małych ziemniaków ugotowanych na parze

pęczek koperku

1 pęczek rzodkiewek

½ szklanki pestek dyni uprażonych na suche j patelni

¼ szklanki sezamu uprażonego na złoty kolor na suchej patelni

¼ szklanki oleju z pestek dyni

4 łyżki octu jabłkowego

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ugotowane wystudzone ziemniaki mieszamy z poszatkowanym koperkiem, cienkimi plasterkami rzodkiewki i uprażonymi pestkami dyni. Uprażony sezam mielimy w młynku do kawy lub w moździerzu. Dodajemy olej z pestek dyni, ocet, sól i pieprz do smaku.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości