Kuchnia młodych. Pizza i krem z dyni

Dziś w kuchni DDTVN gotują młodzi aktorzy serialu „Na wspólnej”. Okazuje się, że Michalina Robakiewicz, Michał Tomala i Dawid Czupryński po godzinach lubią gotować. Dla nas przygotowali pizzę, krem z dyni oraz deser. Wypróbujecie ich przepisy?

Pizza

Składniki:

Świeże drożdże w kostce

Około 600 g mąki (można sypać na oko, aż ciasto przestanie kleić się do rąk)

Płaska łyżeczka soli

Troszkę cukru

2 szklanki mleka

Przecier pomidorowy

Sól

Pieprz

Ząbek czosnku

Bazylia

Oregano

3 kulki mozzarelli białej

Dodatki są dowolne np. salami, cebula, bazylia, kukurydza, papryka, szynka parmeńska, pieczarki.

Przygotowanie:

Zaczynamy oczywiście od ciasta. Odkrajamy mniej więcej łyżeczkę drożdży i wrzucamy do dużej miski, w między czasie w mikrofali podgrzewamy mleko, ale tak, by było tylko lekko ciepłe. Mieszamy drożdże z mlekiem aż całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy sól, cukier, mieszamy, następnie wsypujemy mąkę. Ciasto wyrabiamy rękami. Gdy nasze ciasto jest już idealną, nieklejącą się kulką, musimy je przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut, może to być kaloryfer, czasem stawiam ciasto obok włączonego palnika na kuchence elektrycznej lub na otwartych drzwiczkach ciepłego piekarnika. Podczas gdy nasze ciasto rośnie, my zabieramy się za dalsze przygotowania: nagrzewamy piekarnik do 230 stopni i zabieramy się za sos. W garnku podgrzewamy przecier, dodajemy wedle uznania sól, pieprz, bazylię oraz oregano, wyciskamy ząbek czosnku. Odstawiamy gotowy sos na bok, następnie ścieramy kulkę mozzarelli na tarce i przygotowujemy resztę produktów. Po 40 minutach bierzemy cześć ciasta i rozwałkowujemy je cieniutko na blaszce. Gdy ciasto będzie już idealnie rozwałkowane, kładziemy na nim sos, rozsypujemy równomiernie całą startą kulkę mozzarelli a następnie kładziemy dodatki. Pieczemy pizzę przez około 12 minut, należy unosząc ją lekko nożem sprawdzać, czy od spodu jest już zarumieniona, 'zwarta' i na oko chrupiąca. Ważną sprawą jest miejsce, w którym umieścimy pizzę w piekarniku.

Deser od Michała

Składniki:

5 dużych dojrzałych brzoskwiń

1 paczka suszonych moreli

1 mała paczka migdałowych ciasteczek amaretti

1 jajko

1 paczka zblanszowanych migdałów

Przygotowanie:

Brzoskwinie kroimy na pół, 8 połówek kładziemy na blachę do pieczenia lub do naczynia żaroodpornego. Jedną brzoskwinię siekamy na kawałki i mieszamy z morelami ciasteczkami i białkiem. Migdały prażymy na patelni do zarumienienia i miksujemy (szatkujemy) dodajemy do reszty farszu i układamy go w połówkach brzoskwiń. Przykrywamy folią i pieczemy 25 min w 180°C. Następnie zwiększamy temperaturę do 200°C usuwamy folię i pieczemy jeszcze około 5 min.

Krem z dyni od Dawida

Składniki:

1,5 kg dyni

200 ml mleka

200 ml bulionu warzywnego

200 ml śmietanki kremówki

4 ząbki czosnku

Kawałek świeżego imbiru

Gałka muszkatołowa

Natka do dekoracji

Łuskane pestki dyni

Sól morska, pieprz biały

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości