Kuchnia młodej żony. Przepisy Ani Starmach na rosół, zupę pomidorową i kurczaka

Przepisy kulinarne


W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy młodą mężatkę Annę Starmach. Ania podpowiada wszystkim świeżo upieczonym żonom, jak przygotować smaczne i tradycyjne potrawy, które zachwycą podniebienia ich mężów. Skorzystajcie z jej przepisów na: rosół, zupę pomidorową i kurczaka. Smacznego! I oczywiście, życzymy Ani Starmach wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia! :-)

ROSÓŁ

Składniki:

700 g mięsa wołowego z kością (polecam pręgę wołową)

300 g makaronu jajecznego

3 l wody

2 skrzydełka z kurczaka

2 udka z kurczaka

2 plasterki suszonych grzybów

2 marchewki

2 korzenie pietruszki

2 liście kapusty włoskiej

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

1 cebula

1 gałązka lubczyku

0,5 selera

kawałek pora

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Mięso umyj i przełóż do garnka, zalej zimną wodą, zagotuj, następnie pozbądź się wody, mięso ponownie przepłucz, zalej świeżą wodą.

2.Marchewkę, selera i korzeń pietruszki obierz, dodaj do garnka, dodaj też przepłukane liście kapusty, suszone grzyby oraz przyprawy.

3.Garnek przykryj, pozostawiając małą szparę, gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny.

4.Od czasu do czasu (co pół godziny odkąd zupa zacznie się gotować) za pomocą łyżki usuwaj szumowiny (szara piana unosząca się na powierzchni). Tuż przed podaniem ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.

5.Rosół podawaj z kawałkami mięsa, pokrojoną marchewką, natką pietruszki i makaronem.

POMIDOROWA

Składniki:

2 l bulionu (polecam z rosołu z dnia poprzedniego)

700 ml domowego przecieru pomidorowego lub 500 ml kupnej passaty pomidorowej

200 ml kwaśnej śmietany 18% lub 12%

200 g ugotowanego białego ryżu

natka pietruszki

sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Zagotuj bulion/rosół (przeczytaj, jak przygotować). Dodaj przecier i wymieszaj.

2.Odlej odrobinę zupy do miseczki i dodaj do niej śmietanę. Następnie zawartość miseczki wlej do zupy i pomieszaj. W ten sposób zapobiegniesz zwarzeniu się śmietany.

3.Ponownie zagotuj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym ryżem i natką pietruszki.

KOTLETY MIELONE

Składniki:

300 g mielonej cielęciny

200 g mielonej wieprzowiny

1 mała cebula

1 mała, sucha bułka

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

0,5 szklanki mleka

sól, pieprz

olej do smażenia

ziemniaki i buraczki do podania – w tym towarzystwie kotlety smakują najlepiej

Przygotowanie:

1.Cebulę drobno pokrój, przysmaż na odrobinie oleju lub masła.

2.Bułkę namaczaj w mleku przez około 10–15 minut. Mięso umieść w misce, dodaj namoczoną bułkę, powoli dolewaj też mleko. 

3.Dodaj cebulę, sól, pieprz. Wyrabiaj ręką, aż masa mięsna wchłonie mleko i idealnie połączy się z bułką.

4.Z masy uformuj kotlety, obtaczaj je w rozbełtanym jajku i bułce tartej.

5.Smaż na rozgrzanym oleju (jeśli nie chcesz, aby kotlety były zbyt tłuste lub boisz się, że je przypalisz, możesz zaraz po obsmażeniu z obu stron przełożyć je do naczynia żaroodpornego i do piekarnika o temperaturze 160 stopni na 12–15 minut).

6.Podawaj z ziemniaczkami i burakami.

KURCZAK Z WARZYWAMI

Składniki:

Kurczak o wadze 1,5–2 kg

1.5 kg warzyw: ziemniaki, marchewki, szalotki,

pietruszka (korzeń)

1 cytryna

1 łyżka suszonego tymianku i oregano

2 gałązki rozmarynu

3 ząbki czosnku

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

1.Kurczaka oczyść i umyj.

2.Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem i oregano, do środka włóż pokrojoną cytrynę i rozmaryn.

3.Czosnek pokrój i umieść pomiędzy skórą a mięsem.

4.Warzywa dokładnie umyj, pokrój na połówki/ćwiartki, polej oliwą, dodaj sól, pieprz, umieść na blasze do pieczenia.

5.Na warzywach połóż kurczaka.

6.Na dnie piekarnika połóż naczynie z gorącą wodą, unosząca się podczas pieczenia para nawilży mięso.

7.Piekarnik nastaw na 180 stopni.

8.Kurczaka piecz 20 minut, po tym czasie obróć na bok, piecz 20 minut. Po tym czasie obróć na drugi bok, piecz 20 minut, obróć „piersiami do góry” i piecz 30 minut (razem koło 90 minut).

9.Po tym czasie zarówno kurczak, jak i warzywa są gotowe!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN