Kuchnia mikołajkowa

Mikołajkowe pyszności w kuchni Dzień Dobry TVN zaserwował Piotr Kucharski. Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki, babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym, konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu, chutney z truskawek oraz mus czekoladowy z wiśniami. Smacznego!

Filet z piersi kaczki z sosem wiśniowym na tartych buraczkach i sałatką z zielonej fasolki

Składniki:

Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opak.

Buraczki puree Hortex – 1 opak.

Wiśnie bez pestek Hortex 200 g

2 filety z piersi kaczki

2 łyżki kwaśnej śmietany

1 łyżeczka musztardy

garść podprażonych pestek dyni

sól i pieprz

1 laska cynamonu

2 goździki

1 gwiazda anyżu

Sposób przygotowania:

Piersi kaczki ponacinaj w kratkę od strony skóry, przypraw pieprzem i solą i usmaż na suchej patelni, zaczynając od strony skóry (żeby tłuszcz się wytopił, a skóra stała złotobrązowa.). Następnie obróć filety, usmaż z drugiej strony i wstaw do rozgrzanego do temperatury 160ºC piekarnika mniej więcej na 5-6 minut. Tymczasem na gorącą patelnię wrzuć wiśnie i przyprawy i ciągle mieszając, przygotuj sos. Jednocześnie rozmroź buraczki, dopraw solą, pieprzem oraz odrobiną czosnku i podgrzej. Fasolkę ugotuj i wymieszaj ze śmietaną, musztardą i pestkami dyni.

Upieczoną kaczkę polaną sosem wiśniowym podawaj z buraczkami i sałatką z zielonej fasoli.

Babeczki z kremem mascarpone i marynowanymi truskawkami w occie balsamicznym

Składniki:

Truskawki Hortex 200g

50 ml octu balsamicznego

mascarpone – 1 opak.

2 łyżki mleka

Babeczki:

2 bardzo dojrzałe banany

300 g mąki pełnoziarnistej

1 1/2 proszku do pieczenia

1 sody oczyszczonej

szczypta soli

100 g cukru trzcinowego (najlepiej dark muscovado)

280 ml maślanki

1 duże jajko

75 g oleju kokosowego

1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Truskawki rozmroź, zalej octem, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut do zamarynowania.

Banany rozgnieć w misce, po czym wsyp mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia, sodą, solą i cukrem oraz dodaj maślankę, jajka i olej. Całość dobrze wymieszaj (ale nie za mocno), tak by wszystkie składniki dobrze się połączyły. Następnie wyłóż formę do muffinek z 12 otworami papilotkami, nanieś na nie przygotowaną masę (wierzch babeczek posyp jeszcze cukrem) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 20-25 minut, aż wierzch będzie złotobrązowy. Tymczasem mascarpone ubij z mlekiem na puszystą masę. Po wystudzeniu babeczek każdą przekrój na połowę, nałóż na nie krem i truskawki.

Konfitura z mieszanych owoców z nutą kardamonu

Składniki na 1 słoiczek:

Mieszanka owocowa Hortex – 1 opak.

200 g cukru – 1 opak.

2 torebki nasienne kardamonu

Sposób przygotowania:

Owoce i cukier wrzuć na patelnię i przesmaż. Nasiona kardamonu rozgnieć w moździerzu i dodaj do owoców. Duś całość, aż zgęstnieje, po czym przełóż do słoika.

Chutney z truskawek

Składniki na 1 słoiczek:

Truskawki Hortex – 1 opak.

1 czerwona cebula

1 łyżka oleju

100 ml octu balsamicznego

100 g cukry trzcinowego, jasnego

1 papryczka chili

sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę posiekaj w kostkę i podduś na patelni aż do miękkości. Potem dodaj pozostałe składniki, wymieszaj i duś, aż całość zgęstnieje. Na koniec przełóż do słoika.

Mus czekoladowy z wiśniami

Składniki:

Wiśnie bez pestek Hortex – 1 opak.

100 ml wódki

Mus czekoladowy:

200 g gorzkiej czekolady

350 g chłodnej śmietany kremówki 30-proc.

3 białka

30 g cukru

Sposób przygotowania:

Czekoladę rozpuść w żaroodpornej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, od czasu do czasu mieszając i uważając, by woda nie znalazła się w stanie wrzenia (miska nie może dotykać wody). Ubij na sztywno śmietanę i odstaw, żeby się lekko ogrzała. Ubij także białka z odrobiną cukru i wymieszaj je z czekoladą, po czym dodaj śmietanę. Rozmrożone wiśnie wrzuć do 5-6 małych słoików, zalej musem czekoladowym i wstaw minimum na godzinę do zamrażarki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości