Przepisy kulinarne

Kuchnia mielona! Kebaby, lasagne i kotlety

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Pulpety drobiowe

W kuchni Dzień Dobry TVN gotowała Ania Starmach, która przygotowała kilka potraw z mięsa mielonego. Na naszym stole pojawiły się takie specjały jak: lasagne, kebaby, czy kotlety mielone, ale w nowej odsłonie.

Kebaby jagnięce i sos miętowy

Składniki:

600 g mielonej jagnięciny (najlepiej z łopatki)

przyprawy: kumin mielony, cynamon, słodka i ostra papryka, kurkuma

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

natka pietruszki

Sos:

250 ml gęstego jogurtu naturalnego

garść świeżej mięty

1 mała papryczka chili

sok z cytryny

1 mała czerwona cebula

pestki granatu

sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mięso z posiekaną pietruszką, kilkoma łyżkami oliwy z oliwek, zmiażdżonym czosnkiem, dodaj po dużej szczypcie każdej z przypraw. Mięso nakładaj na patyczki do szaszłyków, grilluj na patelni przez kilka minut z każdej strony. Aby przygotować sos zmiskuj jogurt z czosnkiem, chili i miętą, wymieszaj z posiekaną cebulą i pestkami granatu.

Bulion warzywny z kurczakiem

Składniki:

3 marchewki

2 pory

1 seler (korzeń)

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

Natka pietruszki

Pulpety:

300g mielonego mięsa z kurczaka

1 żabek zmiażdżonego czosnku

Świeży tymianek

1 łyżka sosu sojowego

Szczypta curry

1 łyżka drobno posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Warzywa zetrzyj na tarce o grubych oczkach, przełóż do garnka, dodaj wodę, zioła, gotuj ok. 30 min. aż warzywa staną się miękkie, lekki bulion dopraw do smaku. Mięso kurczaka wymieszaj z czosnkiem, orzechami, sosom sojowym, curry, tymiankiem. Z masy lep kulki wielkości orzecha włoskiego. Pulpety gotuj w bulionie i razem z nim podawaj na głęboki talerzu.

Smażona mielona wołowina

Składniki:

300 g mielonej wołowiny

300 g selera naciowego

3 cm tartego świeżego imbiru

1 papryczka chili

1 ząbek czosnku

kilka łyżek jasnego sosu sojowego

2 łyżki oleju sezamowego

2 papryki

100 g makaronu ryżowego

olej arachidowy do smażenia

cebulka dymka

Przygotowanie:

Selera i paprykę pokrój w drobną kostkę. Posiekaj chili, imbir i czosnek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek, imbir, chili, a po chwili wołowinę, smaż kilka minut, dodaj sos sojowy, warzywa i makaron. Podawaj z cebulką dymką.

Lasagne z patelni

Składniki:

300 g mielonej wołowiny

300 ml passaty pomidorowej

1 łyżka koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 mała cebula

1/2 łyżeczki suszonego tymianku

1/2 łyżeczki suszonego oregano

oliwa z oliwek

sól, pieprz

40 g tartego parmezanu

świeża bazylia

6 płatów makaronu

Przygotowanie:

Na głębokiej patelni rozgrzej ok. 2 łyżki oliwy. Na patelnie wrzuć czosnek i cebulę, a po chwili dodaj mięso, rozdrobnij je np. widelcem, tak aby nie powstały grube mięsne grudki. Do mięsa dodaj zioła oraz koncentrat, podgrzewaj przez chwilę, dodaj passatę (przecier pomidorowy), gotuj na małym ogniu ok. 30 min. Połowę sosu przelej do miski, pozostały sos przykryj płatami makaronu, posyp serem, przykryj sosem, połóż makron, posyp serem, gotuj na małym ogniu ok. 20-30 min. aż makaron będzie miękki.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości