Przepisy kulinarne

Kuchnia Leona Myszkowskiego

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN tanie i pożywne dania w wykonaniu Darii Ładochy i Leona Myszkowskiego. Syn Justyny Steczkowskiej pomimo, że ma dopiero 16 lat jest wielkim pasjonatem gotowania i blogerem kulinarnym. Razem z Darią przygotował naleśniki czekoladowo-cynamonowe, fit koktajl, podsmażane warzywa i stek z tuńczyka.

Naleśniki czekoladowo-cynamonowe

Składniki:

300 g mąki

2 jajka

0,4 l mleka

50 g cukru

Limonka

4 łyżki kakao

300 g twarogu półtłustego

3 łyżki miodu (płynnego)

Łyżka cynamonu

Masło klarowane

Przygotowanie:

Do dużej miski wsypać mąkę z cukrem i powoli dodawać mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wbić dwa jajka i wymieszać. Do ciasta dodać cztery duże łyżki kakao i jedną dużą cynamonu. Wymieszać i ostawić do lodówki na około godzinę. Rozpakować twaróg dodać do niego odrobinę limonki. Delikatnie ugnieść, dodać trzy duże łyżki miodu i dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Po zdjęciu naleśników nałożyć dwie łyżki twarogu i złożyć w trójkąty.

Fit koktajl

Składniki:

100 g szpinaku

Pęczek natki pietruszki

1 pomarańcza

1 banan

0,3 l wody kokosowej

1 mango

1 szklanka lodu

Przygotowanie:

Obierać owoce, umyć szpinak i natkę. Wrzucić do miksera obrane owoce i umyte warzywa. Dolać wodę kokosową i lód, zmiksować przez około minutę i gotowe.

Podsmażane warzywa

Składniki:

2 zielone papryki

1 papryka żółtka

2 papryki czerwone

2 cebule

Brokuły

Czosnek

Olej kokosowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Na patelni roztopić olej kokosowy. Wrzucić warzywa na patelnię i podsmażyć chwilę. Najlepiej podać z kawałkiem ciemnego chleba razowego.

Stek z tuńczyka na musie z mango

Składniki:

1 filet z tuńczyka

Szpinak

Mango

Cytryna

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Tuńczyka dokładnie umyć. Obrać mango ze skórki. Rozgrzać patelnię, polać oliwą i smażyć tuńczyka przez 2-3 minuty. Mango zmielić na mus. Szpinak umyć i wysuszyć. Na talerz polać odrobiną sosu z mango, ułożyć liście szpinaku na górę. Położyć usmażony stek z tuńczyka, popieprzyć i posolić. Obok podać cytrynę i gotowe!

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości