Kuchnia lat 30-tych!

Przepisy kulinarne


Kulinarną podróż w przeszłość zaproponowała w kuchni Dzień Dobry TVN blogerka kulinarna Agata Jędraszczak. Znacie te przepisy?

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Francuskie grzanki z sosem śliwkowym i waniliowym

Składniki:

Chałka:

2 jajka

0,75 szklanki mleka

0,5 laski wanilii

Masło klarowane

Sos śliwkowy:

200 g suszonych śliwek

3 goździki

Cynamon

Kieliszek porto

Sos waniliowy:

1,25 szklanki mleka

0,25 szklanki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 żółtka

1 łyżka masła

Szczypta soli

0,5 laski wanilii

Przygotowanie:

Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać ziarenka wanilii. Do jajek włożyć kromki chałki, niech nasiąkną płynem. Smaż chałkę na maśle na złoty kolor. Śliwki zalej wodą, duś na małym ogniu z cynamonem i goździkami, aż zupełnie się rozgotują. W razie konieczności zmiksuj lub przetrzyj przez sito. Do garnuszka wsyp cukier, sól oraz mąkę, dolej mleko oraz żółtka. Dokładne rozmieszaj, aby nie było grudek. Postaw na małym ogniu, cały czas mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę. Przełóż do miski, dodaj zimne mało i ziarenka wanilii. Schłodź.

Włoska zupa pomidorowa

Składniki:

Cebula

Ząbek czosnku

2 marchewki

pietruszka

3 łodygi selera naciowego

por

puszka siekanych pomidorów

2 łyżki koncentratu pomidorowego

3 łyżki oliwy

2 liście laurowe

3 ziarna ziela angielskiego

1 litr bulionu

Sól, pieprz

Świeżo tarty parmezan

Drobny makaron

Przygotowanie:

Na dużej patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć drobno pokrojone warzywa. Przełożyć je do garnka z bulionem, gotować kilka minut z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodać pomidory i przecier. Zasypać makaronem i gotować kolejnych kilka minut, aż zmięknie. Przyprawić do smaku, na wierzch potrzeć świeży parmezan.

Potrawka z kurczaka

Składniki:

2 marchewki

pietruszka

por

2 liście laurowe

2 ziarna ziela angielskiego

4 udka kurczaka

500 ml śmietanki 30%

1 łyżka mąka ziemniaczanej

Cytryna

szklanka rodzynków

natka pietruszki

ryż (do podania)

Przygotowanie:

Do rondelka włożyć warzywa i mięso, dodać przyprawy, zalać taką ilością wody, by tylko przykryła składniki. Gotować, aż mięso będzie odchodzić od kości. Odcedzić powstały wywar, dodać rodzynki. Do śmietanki dodać odrobinę ciepłego wywaru, wlać z powrotem do rondla. W małej ilości sosu rozrobić mąkę, zagęścić nią płyn.

Dodać ugotowane mięso i kawałki marchewki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawać z ryżem.

Kruche ciasteczka waniliowe

Składniki:

250 g masła

150 g cukru

Cukier waniliowy

4 żółtka

500 g mąki pszennej

Łyżka kwaśnej śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Gruby cukier i białko jajka

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, dodać zimne masło, cukier i żółtka. Szybko zagnieść ciasto, włożyć na 30 minut do lodówki.

Rozwałkować, wkrawać ciasteczka. Każde posmarować na wierzchu roztrzepanym białkiem jajka, posypać cukrem. Piec w temp. 180 oC, aż będą lekko złote, ok. 13 minut. Porcja na ok. 60 sztuk.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN