Materiał promocyjny

Kuchnia kwiatowa - przepisy

21 czerwca to pierwszy dzień lata i noc świętojańska, podczas której panny na wydaniu puszczają na wodę wianki z kwiatów. Dlatego w kuchni nie mogło zabraknąć kwiatów. Była sałatka z bratków nasturcji i ogórecznika, smażone kwiaty cukinii oraz kwiaty czarnego bzu z różą i kwieciste chińskie brokuły. Mnóstwo kolorów, zapachów i niezapomnianych smaków.

Brokuł chiński i pok choi z orzeszkami

Składniki:

10 łodyżek brokułu chińskiego

2 pok choi

ząbek czosnku

1 łyżeczki świeżego startego imbiru

2 łyżki bułki tartej

2 łyżki zmielonych orzeszków ziemnych

łyżka sezamu

3 łyżki masła

łyżka oleju ryżowego

sól do smaku

2 łyżki sosu sojowego

łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

Z brokułu chińskiego zdejmujemy liście i gotujemy w niewielkiej ilości wody z łyżką masła aż stanie się miękki ( ale nie może się rozpadać). Liście z brokułu oraz liście pok choi dusimy kilka minut z wyciśniętym czosnkiem i imbirem na oleju ryżowym. Bułkę tartą , zmielone orzeszki oraz sezam prażymy na dwóch łyżkach masła na złocisty kolor. Na uduszonych liściach układamy brokuły , polewamy zmieszanym sosem sojowym z olejem sezamowym a na końcu bułką tarta z orzeszkami i sezamem.

Smażone kwiaty czarnego bzu z sosem różanym

Składniki:

ok. 300 g kwiatów czarnego bzu

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki groszkowej

1/3 szklanki mąki ryżowej

olej ryżowy do smażenia

cukier puder

sos:

200 g płatków dzikiej róży

sok z cytryny

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Kwiatów czarnego bzu nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody by uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty bzu zanurzamy w cieście i smażymy na złocisty kolor. Płatki róży ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny na jednolity sos. Po usmażeniu kwiaty posypujemy cukrem pudrem i podajemy z sosem różanym.

Sałatka z kwiatów z cukinią

Składniki:

3 malutkie, młode cukinie

5 kwiatów nasturcji

5 kwiatów ogórecznika

5 kwiatów - bratków

mała garstka werbeny cytrynowej

5 -7 liści radicchio

1/4 szklanki delikatnej oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

łyżka miodu wielokwiatowego

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w plasterki i mieszamy z porwanymi na małe kawałki listkami radicchio, listkami werbeny, oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Na końcu dodajemy kwiaty: nasturcję, ogórecznik i bratki.

Smażone kwiaty cukinii

Składniki:

10 kwiatów cukinii

150 g tłustego twarogu

100 g mozarelli

garść liści mięty

1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

1/2 łyżeczki soli

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki groszkowej

1/3 szklanki mąki ryżowej

15 g drożdży

sól do smaku

woda

olej ryżowy do smażenia

Przygotowanie:

Cukinię myjemy (nie mocząc kwiatków). Wycinamy pręciki. Mozarellę miksujemy z twarogiem i dodajemy drobno posiekane liście mięty pieprz oraz sól. Mąkę pszenną, groszkową, ryżową i drożdże mieszamy z taką ilością wody aby uzyskać rzadkie ciasto naleśnikowe. Kwiaty cukinii nadziewamy delikatnie masą serową i zawijamy jak cukierki. Moczymy w cieście ( same kwiatki) i smażymy na złocisty kolor w głębokim oleju. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy solą.

Syrop z kwiatów czarnego bzu

Składniki:

300 g kwiatów czarnego bzu

4 cytryny

1 kg cukru trzcinowego

1 litr wody

Przygotowanie:

Kwiatów nie myjemy (!!!!) tylko sprawdzamy , czy nie mają zanieczyszczeń i robaczków. Zalewamy przegotowaną, wystudzona wodą , dodajemy plasterki cytryny i zasypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 48 godz. Następnie przelewamy przez gazę i pasteryzujemy w słoikach lub butelkach. Pijemy rozcieńczony z wodą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości