Materiał promocyjny

Kuchnia koszerna - przepisy

Wreszcie każdy w Warszawie będzie mógł jeść koszernie. Nowa restauracja tel-aviv serwuje dania, przygotowane zgodnie z zasadą koszeru. Jest to szczególnie ważne nie tylko dla Żydów, ale i dla wegetarian.

Wszystkie przepisy podawane są na przygotowanie 4 porcji.

SZAKSZUKA

Składniki

1/2 kg dojrzałych pomidorów pokrojonych grubą kostkę

1-2 ząbki czosnku, drobno posiekane

1/2 cebuli drobno pokrojonej

1 łyżeczka soli (do smaku)

1 łyżeczka papryki słodkiej (do smaku)

1 pieprzu (do smaku)

1/4 szklanki oliwy z oliwek

4 duże jajka

Przygotowanie:

Pokrojone pomidory dobrze odsączyć. Na patelnię wlać oliwę i dodać pomidory, czosnek, sól i przyprawy; dusić ok. 15 minut na małym ogniu odkryte mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje. Do miseczki wybijać po 1 jajku, zrobić w sosie zagłębienie i delikatnie przelać jajko na patelnię, tak by żółtko się nie rozlało. Rozmieścić jaka na patelni tak, by nie złączały się ze sobą. Patelnię przykryć i dusić, do momentu, aż jajka się zetną.

HUMUS

Składniki

1/2 kg ziarna ciecierzycy/ cieciorki

1/2 szklanki tahiny (pasta z ziaren sezamu)

1/2 szklanki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

soku z 1 cytryny

Sól do smaku

Dodatki:

Pieprz Cayenne do posypania

Oliwka extra virgin do skropienia

Przygotowanie:

Cieciorkę należy namoczyć przez noc, a następnie gotować na wolnym ogniu do miękkości, odcedzić zostawiając do użytku 1-2 szklanki płynu po gotowaniu. Wszystkie składniki zmiksować na gładką, średnio gęstą pastę, w razie gdy jest zbyt gęsta, dodać płynu. Humus wyłożyć na płaskie salaterki, polać oliwką i oprószyć pieprzem Cayenne.

BABAGANUSZ

Składniki:

1 kg bakłażanów

50 g majonezu

2 ząbki czosnku przetartego przez praskę

3-4 łyżki octu spirytusowego

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie"

Bakłażany położyć w całości na kratce od piekarnika i piec w temp. Ok. 220 C przez około godzinę. Po ostudzeniu zdjąć szypułki (zielone części) i zmiksować z pozostałymi składnikami, tak, by wyczuwalne były cząsteczki skóry i miąższu.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

Składniki:

Puszka groszku konserwowego

50 g ziaren sezamu uprzednio uprażonych na patelni

50 ml oleju

2 łyżki pasty tanina

Pęczek pietruszki drobno posiekanej

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Do blendera dodać wszystkie składniki z wyjątkiem sezamu. Zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać sezam.

SAŁATKA IZRAELSKA

Składniki:

Po 1 papryce czerwonej, żółtej, zielonej

1 ogórek

3 średnie pomidory

1 średnia cebula

Sok z 1 cytryny

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz do smaku

Opcjonalnie pęczek siekanej natki pietruszki lub kolendry

Przygotowanie:

Papryki i ogórka obrać. Wszystkie warzywa pokroić na drobną kostkę (około 0,5 cm) i wymieszać z przyprawami.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości