Materiał promocyjny

Kuchnia koszerna

Przepisy kuchni koszernej zaprezentowała w Dzień Dobry TVN Małgorzata Blicharz i Dorota Witkowska. Dziś rozpoczęło się żydowskie święto Szałasów.

Sałatka z bakłażana

Składniki:

1 bakłażan

3 łyżki oleju roślinnego

1-2 ząbki czosnku

cebula

3 łyżki majonezu

sok z cytryny

sól, mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana obrać pokroić w kostkę, posolić i odstawić na godzinę. Następnie wypłukać i usmażyć na oleju na rumiano. Po ostygnięciu, zimne kawałki bakłażana wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem, z cebulą pokrojoną w talarki, sokiem z cytryny i majonezem. Posolić i popieprzyć do smaku.

Holiszki - gołąbki

Składniki:

Liście białej kapusty sparzyć w gorącej wodzie

Farsz:

75 dkg mielonej wołowiny

2 ząbki czosnku

2 jajka

4 łyżki ryżu

1 cebula

sól, mielony czarny pieprz

Sos:

pomidory, rodzynki, miód

Przygotowanie:

Wszystkie składniki farszu dokładnie wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Skroić twarde włókna z liści kapusty i na środek każdego liścia nakładać łyżką farsz. Następnie starannie zawinąć jak krokiety. Tak przygotowane gołąbki układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy rosołkiem lub tylko wodą i pod przykryciem pieczemy w piekarniku przez 1,5 godz w temp. 150 C. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę garnka dodajemy uduszone pomidory, rodzynki i 2-3 łyżki miodu, trochę soku z cytryny, a następnie zapiekamy jeszcze przez pół godziny. Takie gołąbki mają słodko – kwaśny smak.

Strucla

Składniki:

ciasto:

12 dkg cukru

75 ml mleka

2 dkg świeżych drożdży

40 dkg przesianej mąki

20 dkg masła

4 jajka

8 łyżek słodkiego wina

szczypta soli

powidła śliwkowe lub inny dżem

ubite jajko do posmarowania wierzchu ciasta

Przygotowanie:

Przepis: drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Po kilku minutach wymieszać wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu na godzinę. Piekarnik nagrzać do temp. 180 C, natłuścić formę na ciasto które należy podzielić na 5 części. Pierwszą część ciasta rozwałkować i położyć do natłuszczonej formy i posmarować powidłami śliwkowymi lub innym dżemem, przykryć drugą częścią ciasta, na którą nałożyć uduszone jabłka, przykryć trzecią częścią ciasta, na którą należy położy masę makową, następnie przykryć czwartą częścią ciasta, którą należy posmarować marmoladą np. morelową, położyć piątą część ciasta, którą należy posmarować rozbitym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Wierzch ciasta powinien być złocisty Życzymy smacznego! Małgorzata Blicharz i Dorota Witkowska.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości