Przepisy kulinarne

Kuchnia koreańska - przepisy

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Z Josephem Seeletso wybraliśmy się kulinarną podróż do Korei. Kucharz z Botswany przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN ostrą zupę z wołowiną i zieloną cebulką, zapiekane jajko z zieloną cebulą, sałatkę ze szpinakiem i ziemniaki w słodkim sosie sojowym. Brzmi apetycznie...

Yookgaejang (ostra zupa z wołowiną i zieloną cebulką)

Składniki:

500 g wołowiny pokrojonej w słupki

250 g kiełków fasoli

1/2 szklanki gosari (rodzaj paproci)

2 zielone cebulki ze szczypiorem pokrojone na 2,5 cm kawałki

3 łyżki koreańskiego chili w proszku

1 łyżka sosu sojowego

2 łyżki zmiażdżonego czosnku

1 łyżka oleju sezamowego

Sól, pieprz

8 szklanek wody

Przygotowanie:

W dużym garnku podsmaż na oleju sezamowym wołowinę z sosem sojowym i proszkiem chili. Smaż 4-5 minut. Wlej wodę i dodaj kiełki fasoli, przykryj pokrywką i doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu 20 minut, dodaj Gosami. Gotuj 20-30 minut, na końcu dodaj cebulkę, dopraw solą i pieprzem.

Gye ran jjim (Zapiekane jajko z zieloną cebulą)

Składniki:

4 jajka

2 zielone cebulki ze szczypiorem

1 łyżeczka soli

1/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 230 st. Wymieszaj wszystkie składniki, przelej do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika na 10 minut. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz 20 minut (patyczek wbity w masę powinien po wyjęciu być suchy). Możesz to danie przygotować też w małych foremkach na suflet i ugotować na parze.

Shigmchi namul (sałatka ze szpinakiem)

Składniki:

1 pęczek szpinaku

1/4 łyżeczki cukru

1/4 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki sosu sojowego

1 łyżka oleju sezamowego

1 łyżeczka sezamu do dekoracji

6 szklanek wody

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Zagotuj wodę z 1 łyżeczką soli. Zblanszuj w niej szpinak i po chwili wyłów i zanurz w lodowatej wodzie, żeby nie stracił koloru. Odcedź i odciśnij. Lekko posiekaj, wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Jorim Gamja (ziemniaki w słodkim sosie sojowym)

Składniki:

1 bardzo duży ziemniak

1/2 zielonej papryki

1/2 czerwonej papryki

3 łyżki oleju roślinnego

1 1/2 łyżki sosu sojowego

2 łyżki cukru

1 łyżka wody

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka ziaren sezamu

Przygotowanie:

Obierz ziemniak, umyj, przetnij wzdłuż na pół i pokrój na 1 cm kawałki. W takie same kawałki pokrój paprykę. Na patelni na dużym ogniu rozgrzej olej. Dodaj kostkę z ziemniaka, smaż 3-4 minuty. Dodaj paprykę i smaż 2 minuty. Dopraw sosem sojowym, cukrem i solą. Dodaj łyżkę wody. Przykryj i duś 2-3 minuty aż ziemniaki będą miękkie. Przełóż do miseczki, posyp sezamem.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości