W ramach akcji Zboże smakuje i inspiruje zwyciężczyni w konkursie blogerskim Anna Petryna przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN propozycje na nowatorskie, ale łatwe dania na bazie makaronów. Na stole znalazły się: smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych, zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią, świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki oraz spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem.Smażone kokardki z mascarpone i sosem z owoców leśnych
Składniki:
200 g makaronu kokardki
250 g serka mascarpone
250 g mieszanych owoców leśnych (świeżych lub mrożonych poza sezonem)
1 laska wanilii
1-2 łyżeczek mielonych migdałów
1 l oleju do smażenia
50 g cukru
50 g cukru pudru
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron al dente gotujemy w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Świeże owoce płuczemy pod bieżąca wodą. W rondelku podgrzewamy ok. 4 łyżki wody i cukier, kiedy się rozpuści, wrzucamy owoce, gotujemy na wolnym ogniu ok. 4 min., delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy mielone migdały, żeby lekko zagęścić sos. Mascarpone mieszamy z cukrem pudrem i rdzeniem wanilii, miksujemy chwile aż serek nabierze kremowej konsystencji. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami smażymy ugotowane kokardki, zajmie to ok. 2-3 min., przekładamy kokardki na ręczniki papierowy, oprószamy cukrem pudrem. Do miseczek nakładamy serek, polewamy go sosem z owoców, na wierzchu układamy usmażone kokardki.
Zapiekanka z sosem dyniowo-serowym i szałwią
Składniki:
400 g makaronu rurki kolorowe
ok. 4 szklanki pokrojonej i obranej dyni
120 g sera gorgonzola
250 g sera mozzarella
1 jajko
1/2 szklanki mleka
750 ml bulionu warzywnego
1 mniejsza cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól
pieprz
pęczek świeżej szałwii
1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
duża szczypta gałki muszkatołowej
czerwony pieprz
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C, kawałki obranej dyni pieczemy do miękkości ok. 40 min. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Upieczoną dynię miksujemy na pure z gorgonzolą, jajkiem, mlekiem. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, kiedy zmięknie dodajemy pure z dyni i dolewamy bulion, stopniowo (możliwe, że nie zużyjemy całego bulionu), dodajemy przyprawy. Na dnie tortownicy rozsmarowujemy ok. 1/2 szklanki dyniowego pure, ustawiamy ugotowane ragatoni na sztorc, zalewamy pozostałym sosem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 min. Kiedy makaron się zapieka, na maśle podsmażamy na chrupko listki szałwii, dekorujemy nimi zapiekankę, oprószamy młotkowanym czerwonym pieprzem.
Świderki z sosem ze świeżych pomidorów i kruszonką z szynki
Składniki:
200 g makaronu świderki
10 plastrów długo dojrzewającej szynki
3 duże, dojrzałe pomidory
2 szalotki
1 ząbek czosnku
1 łyżka koncentratu pomidorowego
kilka gałązek świeżego tymianku
400 ml bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć poprzez zanurzenie ich we wrzątku, następnie w lodowatej wodzie, obieramy skórę i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dużą kostkę. Plastry szynki układamy na papierze do pieczenia i suszymy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 8-10 min., szynka powinna stać się chrupiąca, wyjmujemy z piekarnika. Szalotki i czosnek siekamy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, kiedy zmięknie, dodajemy pokrojone pomidory, chwilę przesmażamy, dolewamy bulion, dodajemy tymianek, koncentrat i gotujemy bez przykrycia ok. 25 min., sos powinien zgęstnieć, następnie usuwamy tymianek i miksujemy sos, doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie cukrem – jeśli pomidory są za kwaśne. Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Podsuszoną w piekarniku szynkę mielimy malakserem na grube okruchy. Ugotowany makaron mieszamy z przygotowanym sosem, posypujemy szynką i świeżym tymiankiem.
Spaghetti z suszonymi pomidorami i kurczakiem
Składniki:
2 pojedyncze piersi kurczaka
wędzona, słodka papryka
słoik suszonych pomidorów w oleju
200 g makaronu spaghetti
ok. 1 szklanka śmietany 30%
1 żółtko ze sparzonego jaja
1 łyżeczka suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonych płatków chilli
sól
oliwa z oliwek
świeża bazylia do dekoracji
Przygotowanie:
Piersi kurczaka nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką. Pomidory odsączamy z oleju i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, krótko obsmażamy piersi kurczaka, ok. 2 min. z każdej strony, zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na ok. 8 min. Na patelnię wrzucamy pomidory, podsmażamy, dolewamy śmietankę, dodajemy suszoną bazylię i płatki chili, doprawiamy solą, zdejmujemy z ognia, do wciąż ciepłego, ale nie bardzo gorącego sosu dodajemy roztrzepane żółtko, energicznie mieszamy. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy. Piersi kurczaka kroimy po ukosie w plastry, dodajemy do sosu z pomidorami. Tak przygotowanym sosem polewamy ugotowany makaron, dekorujemy bazylią.
Więcej na: zbozesmakuje.tvn.pl
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"