Przepisy kulinarne

Kuchnia kawalerska!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dziś w naszej kuchni coś specjalnie dla mężczyzn: Leszek i Wiesław Lichota przedstawili przepisy inspirowane spektaklem „Dobry wieczór kawalerski".

fot. Piotr Bławicki/East News

Daktyle z boczkiem i chilli:

Składniki:

suszone daktyle (mogą być świeże, tylko trzeba wyciągnąć pestkę) - ok. 6 sztuk na osobę

boczek wędzony (tyle samo plastrów co daktyli)

chilli w płatkach lub w proszku

olej

Przygotowanie:

Każdego daktyla owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Smażyć z każdej strony na rumiany kolor, a na końcu posypać delikatnie chilli. Daktyle można zastąpić śliwką suszoną.

Bakłażan z serem kozim i suszonymi pomidorami :

Składniki:

2 długie i w proste bakłażany

1 opakowanie serka koziego (najlepiej w "batoniku" )

suszone pomidory

zioła prowansalskie

świeżo zmielony pieprz

sól

olej

Przygotowanie:

Bakłażany umyć, odciąć końce, pokroić na 0,5 cm plastry (po długości). Posolić delikatnie z każdej strony, odstawić na pól godziny. Następnie odcisnąć z soku każdy plaster i przesmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Brać po dwa plastry, złożyć na krzyż. Na środku położyć plaster sera koziego-ok. 1,5cm, posypać ziołami i pieprzem. Na ser dodać całego suszonego pomidora, zawinąć jak kopertę i spiąć na środku wykałaczką. Udekorować oliwkami, zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st. ok 6-7 minut. Podawać na rukoli z sosem ogórkowym

Sos ogórkowy;

Składniki:

1 długi ogórek ze skórką

50 ml oliwy

10 ml białego

Jeden ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wsypać do pojemnika w którym to zmiksujemy na gładką masę, dodać oliwę i ocet winny , troszeczkę pieprzu i soli jeden ząbek czosnku. Całość jeszcze raz zmiksować.

Saszetka naleśnikowa z serem pleśniowym, boczkiem wędzonym i żurawiną:

Składniki:

Naleśnik - 1 szt. na osobę

serek camembert 1/2 szt. na osobę

4 długie plastry wędzonego boczku -na jedną porcję

żurawina w słoiku

suszona żurawina namoczona w białym wytrawnym winie - do dekoracji

długie paski pora do związania

Przygotowanie:

Serek przekroić na pół (na 2 cieńsze plastry). Każdą polówkę owinąć boczkiem - szczelnie i przesmażyć na patelni. Ułożyć na środku naleśnika, na to położyć 1 łyżkę żurawiny ze słoika Związać porem jak sakiewkę. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku 180 st - 10 min

Carpaccio z pieczonych buraków z pieczonym boczkiem i sosem czosnkowym

Składniki:

3 duże buraki

boczek wędzony

koperek

rukola

pieprz

oliwa

ocet jasny balsamiczny

sos czosnkowy

Przygotowanie:

Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i upiec w piecu 180st - 1 godz. Wystudzić i obrać.

Pokroić na 2 milimetrowe plastry i zamarynować w oliwie( 100ml) z octem (20ml) odstawić na 15 min. Boczek pokroić w 0,5 cm kostkę i przesmażyć na patelni. Na talerzu rozsypać rukolę, ułożyć plastry buraczków, posypać pieprzem. Z boków udekorować sosem czosnkowym, posypać kosteczkami boczku i świeżym koperkiem.

Rozgrzewająca zupa meksykańska:

Składniki:

2 piersi z kurczaka pokrojone w paseczki

1 cebula pokrojona w kostkę

3 ząbki czosnku posiekane drobno

1 opakowanie mrożonej włoszczyzny

1 małe opakowanie pomidorów krojonych

1 mała puszka kukurydzy

100 g posiekanych oliwek

3 łyżki drobnych kaparów

100 g pokrojonej w paski papryki marnowanej

sok z 1/2 cytryny

mieszanka przypraw meksykańskich

sól

pieprz

chilli w proszku

kmin rzymski mielony

garstka natki pietruszki

2 szt. tortilli pokrojonych w cienkie paski i przesmażonych na złoty kolor na patelni

4 łyżki pokruszonego twarogu

garstka sałaty lodowej pokrojona w paski

oliwa

2-2,5 litra wody

Przygotowanie:

Mięso wymieszać z mieszanką meksykańską i odstawić na 15 min. W garnku cebulę z czosnkiem przesmażyć na lekko złoty kolor. Dodać mięso i smażyć 15 min. Dodać włoszczyznę i dusić przez 15 min. Dodać pomidory i mieszając co chwilę smażyć ok 10 min. Zalać wodą, posolić popieprzyć, zagotować. Zmniejszyć gaz, dodać oliwki, kapary i gotować ok pól godz. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, chilli i kminem. Podawać gorącą posypaną twarogiem, tortillą i sałatą.

Autor: Bartłomiej Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości