Kuchnia irlandzka – tradycyjne potrawy i desery irlandzkie

Gulasz po irlandzku
Gulasz po irlandzku
Źródło: Lauri Patterson/Getty Images
Ciągnące się w nieskończoność zielone klify, piękna architektura Dublina i sukcesy w rugby – to z tego słynie państwo wyspiarskie Irlandia. Kuchnia irlandzka nie może poszczycić się jednak międzynarodową sławą. Mało kto potrafi wymienić choćby nazwy tradycyjnych potraw irlandzkich, nie wspominając już o wyszczególnieniu ich składników. Z okazji irlandzkiego Dnia Świętego Patryka, który świętowany jest już w wielu częściach świata, zwracamy dziś szczególną uwagę na irlandzką kuchnię.

Zielona irlandzka wyspa to cel podróżniczy turystów z całego świata. Przyciągają ich nietuzinkowa natura, malownicze miasta, ciekawa historia i krajobrazy jak z bajki. Choć kraj ten ma wieloletnią historię browarniczą, nie może poszczycić się bogatą tradycją gastronomiczną. Przepisy na potrawy irlandzkie stanowią przede wszystkim przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie opisy prostych, tradycyjnych dań. Nietrudno zauważyć, że znane współcześnie dania irlandzkie zostały ukształtowane przez historię tego państwa oraz jego położenie geograficzne. Irlandia od zawsze była krajem rolniczym, co miało niemały wpływ na popularne w niej dania. Potrawy irlandzkie składają się przede wszystkim z łatwo dostępnych na wyspie wołowiny i baraniny oraz uprawianych tam ziemniaków, marchwi i rzepy. Jedzenie irlandzkie ma charakterystyczny smak i nie należy do najzdrowszych, ale za to stanowi idealny dodatek do popularnego w Irlandii ciemnego piwa.

Szybko, zdrowo i smacznie
Źródło: Dzień Dobry TVN

Najpopularniejsze dania irlandzkie – czego spróbować na Zielonej Wyspie?

Ze względu na rolniczy charakter Irlandii kuchnia irlandzka opiera się na prostych, wiejskich daniach. Podobnie jak w przypadku kuchni polskiej – przeważają w niej potrawy składające się z mięsa i ziemniaków. Mimo prostoty i braku wyszukanych smaków irlandzkie dania mogą rozkochać w sobie niejednego smakosza. Jakich tradycyjnych potraw z Irlandii warto spróbować? Oto niektóre z nich:

  • irish stew (gulasz po irlandzku) – uwielbiany przez mieszkańców Zielonej Wyspy tradycyjny gulasz irlandzki wykonany jest z kawałków baraniny. Podaje się go z gotowanymi ziemniakami, marchwią i brukselką oraz mocno przyprawia tymiankiem;
    • champ – ziemniaki po irlandzku w postaci purée duszonego z porem i mlekiem. Podawane jest ono jako danie główne lub jako dodatek do dań mięsnych. Niegdyś champ uznawany był za biedne, chłopskie jadło, dziś spotkać go można nawet w eleganckich restauracjach;
      • zupa irlandzka – w tradycyjnym irlandzkim menu znajdziemy wiele ciekawych zup. Zazwyczaj wykonanych z uprawianych na wyspie warzyw. Do najpopularniejszych należą zupy kremy z ziemniaków i rzepy. Kubki smakowe ucieszy również bogata w składniki irlandzka zupa rybna;
        • zapiekanka irlandzka – tradycyjna zapiekanka po irlandzku składa się mielonego mięsa wołowego, ziemniaków, marchewki i zielonego groszku. Całość zalać można ciemnym irlandzkim piwem;
          • jajka po irlandzku – gotowane jaja kurze, otoczone mięsem mielonym oraz panierką panko lub bułką tartą.

            Śniadanie irlandzkie, czyli bogaty początek dnia

            Najpopularniejszym irlandzkim posiłkiem jest prawdopodobnie irlandzkie śniadanie. Choć nie należy ono do najzdrowszych, stanowi swoistą tradycję i może się poszczycić pokaźną rzeszą fanów z całego świata. Serwowane jest prawie w każdej irlandzkiej restauracji i knajpce, a także pojawia się na stołach większości irlandzkich rodzin. Składają się na nie przede wszystkim:

            • sadzone jajka lub jajka po irlandzku,
              • kiełbaski wieprzowe,
                • plastry smażonego bekonu,
                  • tosty lub białe pieczywo,
                    • pieczony pomidor,
                      • smażone pieczarki,
                        • fasolka po bretońsku,
                          • hash brown (smażony na głębokim oleju placek ziemniaczany w kształcie trójkąta),
                            • white pudding lub black pudding (rodzaj białej lub ciemnej kaszanki),
                              • tarty ser dubliner,
                                • kawa lub mocna herbata,
                                  • ewentualnie tradycyjne ciasto irlandzkie z marchewki.

                                    Irlandzkie przepisy na słodkie smakołyki

                                    Podobnie jak w innych kuchniach świata, również w irlandzkiej znaleźć można liczne tradycyjne desery. Każda irlandzka restauracja do kawy lub herbaty serwuje popularne irlandzkie ciasteczka – owsiane krążki z dodatkiem bakalii. W kawiarniach można zamówić ciasta marchewkowe, owoce zapiekane pod słodką kruszonką, różnorodne budynie oraz czekoladowe brownie. Do popularnych smakołyków należą również muffiny i pavlovy, czyli wielkie bezy z owocami. Irlandzkie przekąski często wywodzą się z Anglii lub Francji, których wpływy zauważyć można w większość narodowych potraw irlandzkich.

                                    Zobacz też:

                                    Autor: Adrian Adamczyk

                                    Źródło zdjęcia głównego: Lauri Patterson/Getty Images

                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości