Przepisy kulinarne

Kuchnia inspirowana sztuką: „Autoportret w zielonym Bugatti"

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Anna Starmach, zwyciężczyni pierwszej edycji konkursu "Gotuj o wszystko" przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN.

ROSYJSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE Z KAWIOREM LUB ŁOSOSIEM

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków

Olej z pestek winogron

150 g jogurtu naturalnego

50 g śmietany 22%

200 g łososia wędzonego

2 łyżki kaparów

Słoiczek kawioru

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Układaj na patelni cienką warstwę ziemniaków i smaż na niewielkiej ilości tłuszczu. Jogurt wymieszaj ze śmietaną i kaparami. Placuszki dopraw do smaku, podawaj z plastrami łososia i kremem jogurtowym. Zamiast ryby możesz użyć ‘’kawioru”.

POLSKA ZUPA KARTOFLANA

SKŁADNIKI:

500 g ziemniaków

1 marchew

1 pietruszka

1 por

2 cebule

100 g wędzonego boczku

PRZYPRAWY KAMIS:

Pieprz Czarny ziarnisty

Natka pietruszki

Koperek

Sól Morska w młynku

PRZYGOTOWANIE:

Warzywa obierz, umyj i pokrój w grubą kostkę. Boczek drobno pokrój i przysmaż na patelni, przełóż go do garnka z warzywami, dodaj odrobinę wody i duś przez 7-10 minut. Zalej litrem wody, i gotuj przez kolejne 20 minut. Dopraw do smaku, dodaj pietruszkę i koperek.

WŁOSKIE GNOCCHI

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków

100 g mąki pszennej

1 jajo

Słoiczek Pesto

50 g tartego parmezanu

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Ziołowa

Pieprz Biały mielony

Bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i zmiel w maszynce do mięsa. Jeszcze ciepłe ziemniaki wymieszaj z jajkiem, parmezanem, mąką, solą, pieprzem. Roluj wałeczki a następnie te krój na małe kluseczki. Gotuj w dużej ilości osolonej wody. Podawaj z Pesto, przed podaniem posyp bazylią.

GRATIN DOPIHINOIS czyli FRANCUSKA ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA

SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków

300 ml śmietanki 36%

70 g tartego sera gruyere

3 ząbki czosnku

PRZYPRAWY KAMIS:

Sól Morska w młynku

Pieprz biały mielony

Rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki obierz na następnie zetrzyj na tarce na cienkie plasterki. Przełóż je do rondla, zalej śmietanką, dodaj cienko pokrojony czosnek, sól, pieprz, rozmaryn. Zagotuj. Następnie przelej całą zawartość do żaroodpornego naczynia. Piecz około godziny w temperaturze 180 stopni.

AMERYKAŃSKA SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI:

6 ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków

Pęczek cebulki

Słoiczek majonezu

3 jaja na twardo

Seler naciowy

Łyżka drobnego cukru

PRZYPRAWY KAMIS:

Ocet Winny z Białego Wina

Musztarda Delikatesowa

Chili pieprz Cayenne

Sól Morska w młynku

Pieprz Kolorowy w młynku

PRZYGOTOWANIE:

W dużej misce wymieszaj majonez, musztardę, przyprawy, dodaj łyżkę octu, cukier. Dodaj ziemniaki, cienko pokrojony seler. Podawaj z cebulką. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystkie smaki dobrze się połączą.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości