Kuchnia DDTVN inspirowana Ameryką. Przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN Monika Mądra – Pawlak i Jan Pawlak przygotowali potrawy inspirowane kuchnią Ameryki Łacińskiej, Stanami Zjednoczonymi oraz Kanadą. Poznajcie przepisy.

Sopa de mani – w wolnym tłumaczeniu: zupa z orzeszków ziemnych (Boliwia)

Składniki:

  • 170 g orzeszków ziemnych łuskanych
    • 1250 ml wody
      • Pół średniego selera
        • 1 duża marchew
          • Pół żółtej papryki
            • Pół czerwonej papryki
              • 150 g groszku cukrowego
                • Makaron (najlepiej domowy)
                  • Masło do smażenia
                    • Kawałek pora
                      • 1 łyżeczka oregano
                        • 2 ząbki czosnku
                          • 1 łyżeczka kuminu
                            • 1 jalapeño
                              • 1 cebula
                                • sól i pieprz
                                  • 4 ziemniaki
                                    • Olej do pieczenia
                                      • Natka pietruszki
                                        • Świeża kolendra

                                          Przygotowanie:

                                          Opal na ogniu lub upiecz w piekarniku (200°C) jalapeño, aż zmięknie, a skórka mocno się przyrumieni. Następnie rozetrzyj w moździerzu i do garnka. Orzeszki ziemne zmiel w blenderze na prawie gładką masę. Pod koniec mielenia dodaj 250 ml wody. Cebulę i czosnek posiekaj, pora pokrój w talarki i razem przesmaż na maśle. Seler, marchewkę i papryki pokrój w słupki i również przesmaż. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka. Dodaj zmielone orzeszki, litr wody i przyprawy. Gotuj 20–30 minut. W międzyczasie zblanszuj groszek cukrowy (wrzuć do wrzątku na 1–2 minuty, szybko odcedź i wrzuć do zimnej wody z lodem). Dodaj do zupy na koniec gotowania. Ziemniaki pokrój w bardzo cienkie słupki, skrop olejem i posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C na około pół godziny, aż będą ładnie przyrumienione i chrupiące. Zupę podawaj z makaronem, chrupkami ziemniaczanymi i posiekaną natką pietruszki oraz kolendrą.

                                          Pão de queijo czytaj: Pałże kejżo – w wolnym tłumaczeniu - Chleb serowy (Brazylia)

                                          Składniki:

                                          • 200 g grana padano
                                            • 230 g mąki z tapioki
                                              • 2 jajka
                                                • 120 ml oleju roślinnego
                                                  • 200 ml mleka 3,2%
                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

                                                      Przygotowanie:

                                                      Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Zetrzyj ser na tarce o grubych oczkach. Roztrzep jajka z olejem. Dodaj mleko. Następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wmieszaj ser. Jeśli nie masz parmezanu, możesz użyć żółtego sera lub mozzarelli. Możesz też pomieszać sery. Ciasto wylej do foremek wysmarowanych dowolnym tłuszczem i obsypanych mąką z tapioki. Piecz 30–40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Podawaj z dowolnymi dodatkami.

                                                      Cobbler – nazwa własna ciasta (Stany Zjednoczone, Kanada)

                                                      Składniki:

                                                      • 500 g jagód i czarnej porzeczki
                                                        • 150 g + 2 łyżki mąki pszennej
                                                          • 180 g cukru trzcinowego
                                                            • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                              • 2 łyżki rumu
                                                                • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
                                                                  • 1 łyżeczka cynamonu
                                                                    • 180 ml mleka 3,2%
                                                                      • Szczypta gałki muszkatołowej
                                                                        • 80 g masła
                                                                          • 1 limonka
                                                                            • Sól

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. W jednej misce wymieszaj owoce, 90 g cukru, 2 łyżki mąki, cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt waniliowy i rum. Do drugiej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj sól, pozostały cukier i mleko. Wmieszaj. Na koniec dodaj roztopione masło i połącz. Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem wlej ciasto. Na wierzchu rozrzuć owoce. Nie mieszaj. Wstaw do piekarnika na 30–40 minut, aż ciasto będzie pięknie rumiane.

                                                                              Tapiocas recheadas czytaj.: tapiokas reczeades – w wolnym tłumaczeniu: naleśniki z tapioki (Brazylia)

                                                                              Składniki:

                                                                              • 200 g mąki z tapioki (skrobia)
                                                                                • 20 – 150 ml wody
                                                                                  • Masło (opcjonalnie)
                                                                                    • Dowolne dodatki
                                                                                      • Sól

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Mąkę i sól wrzuć do miski. Stopniowo dodawaj wodę i rozcieraj całość palcami, aż uzyskasz gruboziarnistą masę, którą z łatwością można zlepić w kulę i znów pokruszyć. Ważne, aby nie kleiła się do dłoni. Potrzebujesz sitko i patelnię o średnicy około 20 cm. Przesiej około 2 łyżek masy bezpośrednio na patelnię (warstwa ma mieć grubość 2–3 mm), staraj się to zrobić równomiernie. Nie używaj łyżki, szpatułki czy innych cudów techniki do wyrównywania. Nie potrząsaj też patelnią na tym etapie. Tylko sitko. Smaż na wolnym ogniu. Po około 2 minutach mąka zamieni się w naleśnik i zacznie odstawać od boków. Przerzuć wtedy na drugą stronę. I teraz pełna dowolność. Na przykład posmaruj połowę masłem, na to ulubiony ser, twarożek, awokado, pomidor, zioła. Wszystkie chwyty dozwolone. Złóż na pół. Jeśli masz ser, możesz przykryć patelnię i odczekać, aż się stopi. Odwróć na drugą stronę, ale dosłownie na chwilę. Można też na słodko. W Brazylii bardzo popularna jest wersja ze słodkim mlekiem skondensowanym i bananami lub kokosem. A dulce de leche? Konfitury? Owoce? Wszystko pasuje.

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości