Przepisy kulinarne

Kuchnia gwiazd

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Bogdan Gałązka prezentuje w kuchni Dzień Dobry TVN przepisy ulubionych dań gwiazd z Hollywood.

New Orlean Gumbo Benjamina Buttona

Składniki:

100 ml oliwy

100 g mąki

200 g posiekanej cebuli

100 g posiekanego selera

200 g okry

1 pęczek pietruszki

500 g kiełbasy pokrojonej w małą kostkę

10 g Cayenne

3 liście laurowe

200 g kolorowej papryki pociętej w paseczki

200 g piersi kurczaka

1 l wywaru z kurczaka

10 g przyprawy Rub

Przygotowanie:

Połączyć oliwę z mąką w dużym garnku. Gotować składniki przez 20 min. Do uzyskania brązowego koloru. Dodać cebulę, seler, paprykę i smażyć przez 5 min. Dodać kiełbasę, sól, Cayenne, liść laurowy, okrę. Wszystko gotować przez 3 min. Dodać wywar z kurczaka i wszystko dobrze wymieszać. Marynować pierś kurczaka w przyprawie rub na okolo 2 godz. Rozgrzać patelnię i usmażyć zamarynowaną pierś. Pokroić na małe kawałki i ułożyć na wierzchu zupy. Udekorować pietruszką.

Przyprawa Rub

Składniki:

100 g czerwonej papryki w proszku

30 g Cayenne

50 g pieprzu

60 g czosnku w proszku

30 g cebuli w proszku

20 g soli

30 g oregano

30 g tymianku

Przygotowanie:

Wymieszać wszystkie składniki ze sobą.

Harvey Milk – Pieczeń wieprzowa z San Francisco

Składniki:

80 dkg wieprzowiny (karkówki lub łopatki) bez kości

40 dkg wołowiny bez kości (najlepiej z łopatki)

5 świeżych jaj

1 duża cebula

10 dkg tartej bułki lub 1 sucha kajzerka

1 łyżka sklarowanego masła

1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki

2 łyżki kremówki

pieprz, sól

Przygotowanie:

Zmielić mięso razem z cebulą. Do zmielonego mięsa wbij odłożone surowe jajo, wsyp 4 łyżki tartej (lub namoczonej i wyciśniętej) bułki i koperek, wymieszaj wszystko, dopraw pieprzem i solą i starannie wyrób masę. Dodatek bułki spowoduje, że klops będzie soczysty, gdyż soki, które puści mięso w czasie pieczenia, nie wypłyną na zewnątrz, tylko w nią wsiąkną. Możesz też doprawić masę mięsną szczyptą gałki muszkatołowej, niewielką ilością suszonych ziół, np. tymianku, cząbru lub majeranku albo innych przypraw dobranych według własnego gustu i upodobań domowników (byle z umiarem!). Jeśli uznasz, że masa wyszła zbyt ścisła, wmieszaj w nią odrobinę (2-4 łyżki) wody. Zrobione? To teraz włącz piekarnik, żeby zdążył się rozgrzać, zanim skończysz pracę przy pieczeni. Ustaw pokrętło termostatu na 180°C. Na suchej desce rozłóż tak duży arkusz pergaminu, byś zdołała nim dokładnie owinąć przygotowaną wąską blachę lub brytfannę. Nasmaruj pergamin sklarowanym masłem, wyłóż na nią połowę masy mięsnej i uformuj w prostokąt o bokach ciut krótszych niż wymiary dna brytfanny - na środku papieru, wzdłuż jego dłuższego boku. Przykryj wszystko równomiernie rozłożoną warstwą pozostałego mięsa. Starannie zlep brzegi papieru, lekko nim poruszaj, formując go w rulon. Rób to bardzo uważnie, by nie podziurawić pergaminem. Szczelnie owiń ten rulon wolnymi bokami papieru i ostrożnie przełóż do keksówki. Wstaw do gorącego (180°C) piekarnika i piecz 40-45 min. Następnie włóż rękawicę i na chwilę wysuń formę, mocno rozchyl pergamin, rozsmaruj na pieczeni (pędzelkiem lub wypukłą stroną łyżki) śmietanę i piecz odkryty jeszcze 15-20 min, by pięknie się zrumienił. Za chwilę przekonasz się, że nie tylko kusząco wygląda, ale także wybornie smakuje.

Slumdog - Mango Lassi

Składniki:

2 duże owoce mango

200 ml jogurtu

25 ml soku z limonki

100 ml miodu

100 g lodu

Przygotowanie:

Obrać mango, wyjąć pestki, pokroić na małe kawałki. Zmiksować owoce z jogurtem w blenderze. Dodać sok z limonki i miód. Udekorować wszystko miętą.

The Reader Kate Winslet - Niemiecka sałatka ziemniaczana

Składniki:

500 g ziemniaków w mundurku - czerwonych

100 ml oliwy

100 g kiszonych ogórków

150 g wędzonego boczku

1 pęczek pietruszki

1 ząbek czosnku

1 posiekana cebula

Sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku w osolonej wodzie ugotować ziemniaki w łupinach. Po odlaniu wody i wystudzeniu kroimy ziemniaki w średnią kostkę. Na patelni podsmażamy cebule, czosnek i boczek. Dodajemy do ziemniaków i lekko mieszamy. Doprawiamy kiszonymi ogórkami, które kroimy w małą kostkę i osuszamy z nadmiaru kwasu, solą, pieprzem i pietruszką.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości