Materiał promocyjny

Kuchnia grzybami pachnąca

Sezon grzybowy w pełni, dlatego Andrzej Polan poleca potrawy z leśnych grzybów. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował drożdżowy kołacz z grzybami leśnymi i białym sosem, ragout wieprzowe z grzybami leśnymi oraz szpinak i rukolę z borowikami, grzankami i sosem gorczycowym. Lubicie grzyby?

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Drożdżowy kołacz z grzybami leśnymi i białym sosem

Składniki:

1 kg mąki

600 ml wody

przyprawa do potraw

10 g drożdży

600 g podgrzybków

300 ml śmietany 30%

150 g sera pleśniowego

oliwa

tymianek

szpinak świeży

Przygotowanie:

Z mąki, drożdży, wody przygotowujemy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Na maśle przesmażamy oprószone przyprawą do potraw plastry grzybów na złoty kolor. W rondlu zagotowujemy śmietanę, dodajemy ser pleśniowy, chwilę gotujemy do lekkiego odparowania. Na wyrośnięte ciasto ciasta wykładamy sos serowy, na sos układamy przesmażone grzyby i wstawiamy do piekarnika na temp. 180 stopni. Po upieczeniu kołacz skrapiamy oliwą i posypujemy liśćmi szpinaku.

Ragout wieprzowe z grzybami leśnymi + bułka domowa

Składniki:

1 kg łopatki wieprzowej

500 g podgrzybków, borowików

4 cebule

100 g boczku wędzonego

2 ząbki czosnku

rosół z kury

wino białe

zioła prowansalskie

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Łopatkę kroimy w grubą kostkę, dokładnie oprószamy przyprawą do potraw. Na rozgrzanej oliwie przesmażamy boczek, dodajemy pokrojoną łopatkę. Teraz dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, czosnek i grzyby. Zalewamy białym winem, chwilę odparowujemy i dodajemy rosół z kury. Dodajemy zioła prowansalskie, dusimy wszystko do miękkości.

Szpinak i rukola z borowikami, grzankami i sosem gorczycowym

Składniki:

300g borowików

rukola, szpinak

oliwa

pieczywo jasne typu ciabatta

Mmsztarda delikatesowa

miód

Sss sojowy

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Na patelni przesmażamy plastry borowika oprószone przyprawą do potraw, zdejmujemy je z patelni, a wrzucamy kostki pieczywa. Obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Borowiki i pieczywo łączymy z rukolą, szpinakiem i polewamy dresingiem z miodu, musztardy i sosu sojowego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości