W kuchni Dzień Dobry TVN Michał Kurek i Izabela Janachowska przygotowali lekkie i zdrowe dania, które każdemu dodadzą sporo energii: lekką sałatkę z truskawkami, deser z mango i ricotty oraz wiosenny krem z rzodkwi.Lekka sałatka z truskawkami (dla 4 osób)
Składniki:
200 g truskawek
200 g mini kulek mozzarelli
1/2 opakowania szpinaku baby
1/2 opakowania rukoli
1 mała czerwona cebula
100 g pomidorów suszonych w oliwie
5 łyżek oliwy z pomidorów
50 g orzechów włoskich
50 g pestek słonecznika
50 g suszonej żurawiny
ocet balsamiczny (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Truskawki kroimy w 3 mm plasterki. Mini kulki mozzarelli kroimy na połówki. Szpinak i rukolę myjemy i dokładnie suszymy. Cebulę siekamy w możliwie najcieńsze półplasterki. Pomidory wyjmujemy z oleju (olej zostawiamy) i kroimy w wąskie 3 mm paski. Orzechy włoskie rozdrabniamy, pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. W misce mieszamy truskawki, mozzarellę, szpinak, rukolę, cebulę, pomidory i oliwę z pomidorów, sól i pieprz. Przekładamy na talerz, posypujemy orzechami włoskimi, pestkami słonecznika i żurawiną, i dekorujemy cieniuteńką strużką octu balsamicznego (opcjonalnie).
Deser z mango i ricotty (dla 4 osób)
Składniki:
2 dojrzałe owoce mango
2 łyżeczki cukru
400 g ricotty
1 limonka
2 cm świeżego imbiru
2 plasterki świeżego ananasa
odrobina whisky
50 g pistacji lub migdałów
50 g granoli
Przygotowanie:
Mango kroimy w małą kostkę, mieszamy z sokiem z limonki i cukrem, a następnie dzielimy na 2 części. Jedną część mieszamy ze startym imbirem. Drugą część mieszamy ze startą skórką z limonki. Pistacje lub migdały siekamy. W wysokiej szklance układamy warstwami: ricottę, mango z imbirem, pistacje, granolę, ricottę, mango z limonką, pistacje, granolę, ricottę i odstawiamy do lodówki. Na patelni grillowej smażymy półplasterki ananasa namoczonego w whisky i obsypanego cukrem. Serwujemy udekorowane ciepłym jeszcze ananasem.
Wiosenny krem z rzodkwi (dla 4 osób)
Składniki:
1 biała rzodkiew
2-3 bulwy topinamburu
1 biała część pora
1 mała biała cebula
800 ml wody lub bulionu warzywnego
1 fenkuł
natka pietruszki
2 łyżki startego parmezanu
1 łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Rzodkiew i topinambur obieramy i siekamy w drobną kostkę. Cebulę i pora drobno siekamy. Fenkuła kroimy w jak najdrobniejsze paski (2-3 cm długości). Pietruszkę siekamy. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę i pora. Wlewamy wodę, dodajemy rzodkiew i topinambur i gotujemy do miękkości składników, a następnie miksujemy do konsystencji kremu. Solimy i pieprzymy do smaku. Serwujemy w głębokim talerzu posypaną parmezanem, pietruszką i fenkułem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"