Przepisy kulinarne

Kuchnia fit: owsianka, koktajle i... carbonara

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Annę Skurę. Blogerka modowa i podróżniczka jest także miłośniczką zdrowego stylu życia. Przygotowała dla Was takie potrawy jak: owsiankę filipińską, owocowo-warzywne koktajle, a na obiad carbonarę w wersji fit.

Owsianka filipińska

Składniki:

Płatki owsiane

Mleko kokosowe

Świeże mango

Cukier trzcinowy

Orzechy nerkowca

Sposób przygotowania:

Podgrzewamy mleko na gazie, wrzucamy płatki dodajemy szczyptę cukru, i gotujemy aż zmiękną. Przekładamy do miseczki, posypujemy orzechami i pokrojonym w kostkę świeżym mango.

Koktajl selerowo-ananasowy:

Składniki:

3 łodyżki selera

4 krążki ananasa

Szklanka wody mineralnej

Listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Przed podaniem seler myjemy i ścieramy na tarce. Wyciskamy sok który łączymy, miksując z ananasem. Dolewamy szklankę wody mineralnej. Koktajl wlewamy do szklanki i serwujemy z listkami mięty.

Koktajl arbuzowo-rzeżuchowy z mango

Składniki:

2 duże plastry arbuza

1 małe mango

3 łyżki rzeżuchy

Sposób przygotowania:

Mango obieramy i kroimy drobno. Łyżką wybieramy miąższ z arbuza. Owoce miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną rzeżuchę. Można do smaku dodać odrobinę miodu.

Zielony fit smoothie

Składniki:

Kilka liści jarmużu (ok. 50 g)

1/2 pęczka natki pietruszki

2 słodkie gruszki

1 banan, najlepiej uprzednio zamrożony

2 łyżki siemienia lnianego

Garść listków mięty

1 szklanka wody

Cytryna

Morning glory

Składniki:

Opakowanie jarmużu

Ss sojowy

Sos ostrygowy

Sól, świeże papryczki chili i czosnek

Sposób przygotowania:

Jarmuż surowy parzymy w gorącej wodzie aż zmięknie. smażymy czosnek i pokrojone drobno papryczki czuli, dodajemy miękki jarmuż, dodajemy sól, sos sojowy i ostrygowe (całkiem sporo), smażymy mieszając aż do zmięknie i zabarwienia jarmużu sosem sojowym o ostrygowym.

Fit carbonara z groszkiem, migdałami i bazylią

Składniki:

200 g mrożonego groszku

1 łyżka płatków migdałowych

1 mały ząbek czosnku

1/2 pęczka świeżej bazylii

15 g parmezanu

1 cytryna

150 g razowego makaronu spaghetti

1 plaster wędzonego boczku

Oliwa

1 duże jajko

100 g jogurtu naturalnego

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości