Przepisy kulinarne

Kuchnia dobrych połączeń

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dlaczego niektóre produkty spożywcze można ze sobą łączyć, a inne nie? Co jeść, by dostarczyć organizmowi jak najwięcej, jak najlepszych składników odżywczych? O tym w kuchni Dzień Dobry TVN kucharze: Monika Mrozowska-Szaciłlo i jej mąż Maciej.

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Zmodyfikowana sałatka z gruszkami, serem pleśniowym i orzechami

Składniki:

1 opakowanie sałaty roszponki

100 g sera pleśniowego typu camembert, pokrojonego w kostkę

3 łyżki oleju ryżowego

3 twarde gruszki pokrojone w kostkę

½ szklanki orzechów włoskich namoczonych przez noc w wodzie

sos:

sok z połowy cytryny

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżka płynnego miodu

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na mocno rozgrzanym oleju ryżowym smażymy pokrojone gruszki. Po około 5 minutach przekładamy do miski i studzimy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy razem i polewamy dresingiem: wszystkie składniki mieszamy razem.

Sałatka z makaronu gryczanego i mieszanki kiełków na patelnię

Składniki:

1 szklanka ugotowanego al dente makaronu gryczanego (w formie małych muszelek, kolanek, świderków, itp.)

3 łyżki oleju ryżowego

2 ząbki czosnku poszatkowane

opakowanie kiełków na patelnię (gotowa mieszanka kiełków stir-fry w skład wchodzą kiełki fasolki mung, soczewicy i ciecierzycy)

¼ szklanki sosu sojowego

pęczek dymki lub szczypiorku

pęczek natki pietruszki

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

2 dojrzałe pomidory pokrojone w kostkę

2 łyżki oleju sezamowego

1-2 ostre czerwone papryczki drobno poszatkowane

sok z cytryny do smaku

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Na rozgrzany olej ryżowy wrzucamy poszatkowany czosnek i kiełki. Po około 2-3 minutach dodajemy sos sojowy i zdejmujemy z gazu. Wszystkie składniki mieszamy razem. Dodajemy sok z cytryny do smaku i sól i pieprz do smaku.

Pieczone pierożki z farszem z bakłażana z grillowanymi warzywami

Składniki - ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 lub zwykłej pszennej

10 g świeżych drożdży

1 łyżeczka cukru

½ szklanki letniej wody

¼ szklanki oliwy z oliwek

1 łyżeczka soli

letnia woda

maka do podsypywania

farsz:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 białe cebule drobno poszatkowane

1 łyżeczka tymianku

2 bakłażany pokrojone w kostkę

½ szklanki startego parmezanu

sól i pieprz do smaku

warzywa grillowane:

2 małe cukinie pokrojone w cienkie plastry

oliwa z oliwek

2 papryki upieczone w piekarniku

4 dojrzałe pomidory przekrojone w na pół

pieprz do smaku

sok z połowy cytryny

150 g małych pieczarek

5 łyżek oliwy z oliwek

pęczek natki pietruszki

¼ szklanki octu winnego

2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Drożdże rozrabiamy z cukrem i mieszamy z ½ szklanki letniej wody. Mąkę łączymy z rozczynem, dodajemy oliwę i sól. Dolewamy taka ilość wody, by uzyskać miękkie ciasto. Wyrabiamy przez pięć minut i odstawiamy do wyrośnięcia na około ½ godziny. Na oliwie z oliwek dusimy cebulę z tymiankiem. Po około 7 minutach dodajemy bakłażana, mieszamy i przykrywamy pokrywką. Zmniejszamy gaz i dusimy aż bakłażan będzie miękki. Dodajemy starty parmezan, sól i pieprz do smaku. Ciasto dzielimy na kulki wielkości śliwki. Każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Na środek wkładamy około łyżkę farszu i sklejamy ranty formując pierożki. Z jednej strony robimy małe nacięcia, tak aby nadmiar wilgoci mógł odparować. Wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy na złoty kolor. Plastry cukinii grillujemy na suchej patelni, lub pieczemy w piekarniku z odrobiną oliwy z oliwek. Upieczoną miękka paprykę obieramy ze skórki. Pomidory smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Pieczarki pieczemy w piekarniku z oliwą z oliwek. Plastry cukinii, papryki i pomidory polewamy sokiem z cytryny i pieprzymy do smaku. Upieczone pieczarki mieszamy z octem winnym, natką pietruszki i wyciśniętym czosnkiem. Solimy i pieprzymy do smaku. Upieczone pierożki podajemy z grillowanymi warzywami.

Kotlety grochowo-warzywne z pure ziemniaczanym i surówką

Składniki:

¾ szklanki żółtego grochu w połówkach namoczonego przez noc w potrójnej ilości wody

3 łyżki oleju ryżowego

1 por drobno poszatkowany

1 duża biała cebula drobno poszatkowana

1 średnia marchewka starta na tarce

1 łyżka pieprzu ziołowego

sól i pieprz do smaku

olej ryżowy do smażenia

pure ziemniaczane z masłem i odrobiną jogurtu zamiast mleka

sałatka z pomidorów i cebuli

Przygotowanie:

Namoczony groch odsączamy i mielimy w robocie kuchennym z ostrzem lub w maszynce do mielenia mięsa na jedolitą masę. Dodajemy do mielenia trochę wody. Odstawiamy. Rozdrobnione warzywa dusimy na oleju ryżowym około 10 minut. Pod koniec dodajemy pieprz ziołowy. Uduszone warzywa mieszamy z masą z grochu. Całość dokładnie mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku. Z masy formujemy kotlety i smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym. Podajemy z puree ziemniaczanym i sałatką z pomidorów.

Dahl z fasolki mung z brązowym ryżem

Składniki:

¾ szklanki fasolki mung

3 łyżki masła sklarowanego

1 zielona ostra papryczka drobno poszatkowana

1 duża biała cebula drobno poszatkowana

1 łyżka pasty czosnkowo-imbirowej (1 część świeżego imbiru startego na tarce i 1 część przeciśniętego przez praskę czosnku)

1 łyżka kminu rzymskiego w proszku

1 łyżeczka kurkumy

duża szczypta cynamonu

4 dojrzałe pomidory pokrojone w dużą kostkę

natka kolendry, lub pietruszki do posypania

ugotowany ryż brązowy, najlepiej taki o krótkich okrągłych ziarenkach

Przygotowanie:

Fasolkę mung powinniśmy namoczyć przez noc, jeśli gotujemy ją w zwykłym garnku. Przy użyciu szybkowaru nie musimy jej namaczać i skracamy czas gotowania minimum o połowę. Namoczoną fasolkę mung gotujemy w podwójnej ilości wody minimum pół godziny. Jeśli cała woda wyparuje, a fasolka jest jeszcze twarda (najlepiej sprawdzić czy się rozpada po zgnieceniu ziarenka między palcami) dolewamy trochę wrzątku i gotujemy, aż będzie miękka. Na rozgrzane masło sklarowane wrzucamy ostrą papryczkę i cebulę. Całość smażymy około 5 minut i dodajemy pastę imbirowo-czosnkową, kmin rzymski, kurkumę i cynamon. Całość łączymy z ugotowaną do miękkości fasolką. Dolewamy taką ilość wody, by dahl nabrał konsystencji sosu. Gotujemy 2-3 minuty. Zdejmujemy z gazu, solimy i pieprzymy, dodajemy pomidory i poszatkowane zioła. Ugotowany ciepły ryż polewamy dahlem i posypujemy poszatkowanymi ziołami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości