Materiał promocyjny

Kuchnia dla zakochanych

Anna Starmach radzi, by jako przystawkę na walentynkową kolację podać pierożki z ciasta filo, jako danie główne spaghetti z klopsikami i czerwonym winem lub risotto z krewetkami i szampanem, a na deser biszkoptowy torcik z truskawkami. Proste w przygotowaniu i smaczne! Zadowoli nawet najbardziej wybrednego kochanka.

Zdjęcie: jan Kucharzyk/ East News

Niespodzianka z ciasta filo

Składniki:

6 płatów ciasta filo

100g sera z niebieska pleśnią

100 sera camembert

Garść orzechów włoskich

4 gruszki z syropu

Opakowanie rukoli

Owoc granatu

Oliwa, ocet balsamiczny

Świeży tymianek

Roztopione masło

Przygotowanie:Sery i gruszki i orzechy pokrój w drobną kostkę, wymieszaj składniki w małej miseczce. Płat ciasta filo posmaruj masłem, przykryj kolejnym płatem, posmaruj masłem i przykryj kolejnym masłem. Ciasto pokrój w kwadraty. Na środek każdego z nich połóż łyżkę serowego farszu, brzegi kwadratów posmaruj masłem, i zlep ze sobą. Paczuszki zwiąż np. świeżym tymiankiem, lub wykałaczkami. Ciasto zapiekaj około 15- 20 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Podawaj razem z rukolą, odrobiną oliwy i octu balsamicznego. Do dekoracji użyj czerwonych ziarenek granatu!

Spaghetti z klopsikami

Składniki:

500g makaronu spaghetti

100g tartego parmezanu

bazylia

Klopsiki:

500g mielonego mięsa wołowego

1 jajko

Tymianek

3 łyżki bułki tartej

2 pokrojone drobno ząbki czosnku

1 posiekana drobno cebula

Sól, pieprz

Sos:

2 puszki pomidorów pelati

1 cebula

2 ząbki czosnku

Połowa szklanki czerwonego wina

Przygotowanie: Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj dokładnie, lep małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego, smaż ja na odrobinie oliwy z oliwek. Osobno przygotuj sos: cebule i czosnek obierz i drobno pokrój przysmaż ja na oliwie, po chwili dodaj pomidory i wino, gotuj na małym ogniu około 10 minut, po tym czasie zmiksuj sos na gładką masę, wrzuć do niego klopsiki, gotuj na małym ogniu kolejne 10 minut. W między czasie ugotuj makaron al. dente. Spaghetti podawaj z sosem, klopsikami, parmezanem i świeżą bazylią.

Risotto z krewetkami i szampanem

Składniki:

500g ryżu arborio

500g krewetek

1 cebula

2 ząbki czosnku

½ szklanki wina musującego

½ szklanki śmietanki kremówki

Świeży tymianek

Bulion warzywny

2 łyżki masła

100g tartego parmezanu

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli krewetki są mrożone, rozmroź je, wodę spod krewetek dodaj do bulionu. Cebulę i czosnek drobno pokrój, przysmaż je na łyżce masła, dodaj ryż, wymieszaj, smaż przez chwilę, dodaj wino, wymieszaj, poczekaj aż szampan odparuje, wtedy dodaj chochlę bulionu, wymieszaj, poczekaj aż odparuje, dodaj chochlę bulionu… Czynność powtarzaj aż ryż napęcznieje i nie będzie twardy (potrwa to około 20-25 minut) wtedy dodaj krewetki, tymianek, śmietankę, gotuj około 5 minut, dodaj łyżkę masła, wymieszaj, dopraw do smaku podawaj ze świeżo startym parmezanem.

Biszkoptowy torcik z truskawkami

Składniki:

500g mrożonych truskawek

500g mascarpone

Opakowanie biszkoptów „kocie języczki”

350ml śmietanki 36%

150g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

4 żółtka

łyżka żelatyny

Bita śmietana

Szklanka mocnej herbaty malinowej

Galaretka truskawkowa

Przygotowanie:

Przygotuj małą tortownicę. Jej dno wyłóż biszkoptami zamoczonymi w herbacie malinowej. Brzegi wyłóż też biszkoptami, układając je „na sztorc”. Truskawki, rozmroź, odlej połowę soku (aby masa nie była zbyt płynna) zmiksuj je z połową cukru na gładkie puree. W małej ilości musu owocowego rozpuść żelatynę, dodaj ją do reszty. Mascarpone utrzyj z pozostałym na gładką masę, połowę śmietany ubij na sztywno. Truskawki, śmietanę i mascarpone delikatnie wymieszaj. Krem wyłóż na biszkopty. Na wierzch torciku wylej galaretkę rozpuszczoną w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Tak przygotowany torcik wstaw na min 3 godziny do lodówki aby stężał. Podawaj z bitą śmietana i świeżą miętą.

Błyskawiczne fondue serowe

Składniki:

1 opakowanie sera camembert w drewnianym opakowaniu (ważne!)

Tymianek

Łyżka miodu

Grzanki

Przygotowanie:

Ser otwórz, odkrój wierzchnią, białą warstwę sera, camembert polej miodem, posyp tymiankiem i w drewnianym opakowaniu (bez wieczka) włóż go do piekarnika o temperaturze 200 stopni na 10-15 minut (aż ser się rozpuści). Małe grzanki maczaj w serowym fondue, takie proste, takie pyszne!

Błyskawiczne fondue czekoladowe

Skladniki:

2 tabliczki mlecznej czekolady

2 tabliczki gorzkiej czekolady

200ml śmietanki kremówki

1 kieliszek wiśniówki

Dowolne owoce

Patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

Śmietankę zagotuj, wrzuć do niej drobno pokrojone czekolady, poczekaj aż się rozpuszczą, dodaj wiśniówkę, wymieszaj. Owoce pokrój na małe kawałki, nabijaj je na patyczki i maczaj w czekoladzie. Mniam!

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości