Materiał promocyjny

Kuchnia dla zaawansowanych

Powiedzenie „nie róbcie tego w domu” – idealnie pasuje do kuchni, którą zaprezentowaliśmy Państwu dzisiaj. Czym jednak jest przyrządzanie potraw bez odrobiny szaleństwa, bo gotowanie to pasja, której trudno się oprzeć. Dania, których próbujemy w restauracjach również można przygotować w domu! Egzotycznie i swojsko, bardzo wykwintnie i niepowtarzalnie!

Flambirowane marchewki duszone w maśle z miodem i trocią wolno pieczoną

Składniki:

Kilka młodych marchewek

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

50 ml absyntu, śliwowicy lub innego wysokoprocentowego alkoholu

Łyżeczka świeżo tartego imbiru

Pół łyżeczki świeżo siekanego chili

4 kawałki fileta z troci – pstrąga łososiowego bez skóry

Pół bulwy kopru włoskiego

Sposób przygotowania:

Rybę doprawiamy solą i pieprzem. Koper tniemy na jak najdrobniejsze płatki. Rybkę zawijamy w pergamin z koprem i plasterkiem cytryny (robimy 4 szczelne paczuszki). Wkładamy je do pieca na 60 C i pieczemy ok. 40 minut. W tym czasie przygotowujemy marchewki. Obieraczką do warzyw tniemy ją na drobne płatki i dusimy na maśle na pół chrupko. Następnie dodajemy chili, imbir i alkohol i podpalamy. Bez obaw płomień zgaśnie samoistnie kiedy alkohol wyparuje. Na koniec marchewki doprawiamy solą, miodem i pieprzem. Rybę serwujemy z marchewkami i płatkami kopru.

Orzechy panierowane w kozim serze z pudrem z buraków i sosem miodowo truflowym

Składniki:

Op. koziego sera

Mała garść pieczonych orzechów laskowych

Op. chipsów z buraków

Łyżka miodu spadziowego

4 łyżki oleju truflowego

Listki kolendry do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzechy oklejamy kozim serem, a następnie obtaczamy je w pokruszonych orzechach. Z miodu i oleju przygotowujemy sos, doprawiając go odrobiną pieprzu. Chipsy tłuczemy w moździerzu na puder. Na spodzie talerza rozlewamy łyżkę sosu. Na tym układamy trufle z koziego sera i orzechów. Dekorujemy listkiem bazylii.

Stek wołowy z pieczonymi burakami w occie balsamicznym

Składniki:

Polędwica wołowa (cały warkocz lub kawałek z środka na stek)

50ml miodówki lub czystej wódki

100ml dobrej oliwy

Łyżka dobrej musztardy

Łyżka miodu

Trochę świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

Pieprz grubo ziarnisty

3 długie buraki

50ml octu balsamicznego

Łyżka miodu

Rękaw do pieczenia

Sposób przygotowania:

Miód, oliwę, musztardę, rozmaryn i czosnek mieszamy i wkładamy w nią steki (zgodnie z poradnikiem Stekożercy). W tym czasie obieramy buraki i wkładamy do rękawa, dolewamy octu i miodu – pieczemy około 40min. Stek smażymy i podajemy na pokrojonych burakach.

Tomasz Jakubiak - Poradnik Stekożercy:

Większość z nas myśli, że przyrządzenie pysznego, soczystego i delikatnego steka to jak wejście do dobrego klubu w kaloszach i dresie. Niemożliwe a jednak możliwe (zależy od imprezy)?

Do tego fakt, iż mało, w której restauracji ów stek nas zaskoczy swym niepowtarzalnym smakiem umacnia nas w przekonani, że sztuka to niemożliwa…

W poradniku znajdziemy kilka prostych porad, jak w domu zrobić steki(a robię je często)

Wybierz odpowiedni kawałek polędwicy i nie daj się oszukać - może nie często, ale zdarza się że sprzedawca próbuje nam wcisnąć już wykrojony stek ( wykrojony z żydowskiej polędwicy czyli ligawy) , który zawsze będzie twardy. Aby tego uniknąć poprośmy o pokazanie warkocza z którego stek był wykrajany. Pytajmy też czy stek jest z krowy czy z byka i jaki był wiek zwierzęcia. Dostępna polska polędwica lepsza jest z byków w średnim wieku. Mięso ogólnie musi być mocno krwiste o stałej, zwięzłej konsystencji i mocnym mięsnym zapachu. Dobrą sztuczką na sprawdzenie jakości, jest uświadomienie sprzedawcy że polędwica będzie jedzona na surowo i czy odpowiada za jej świeżość.

Jeżeli kupimy całą polędwicę, to na steki najlepszy jest środek czyli, ten kawałek gdzie polędwica jest podłużny walcem. Odcinki na dwóch końcach polędwicy (filet Migion) oraz kawałek przylegający na jednym z końców (głowa), lepiej nadają się na strogonow, tatar, gulasz itd.

Polędwicę należy oczyścić z białych błon.

Odcinek gotowy na steki, zwinąć w folię sterczową, mocno ścisnąć i pozostawić w lodówce najlepiej na kilka godzin.

Z polędwicy wciąż zawiniętej wykrajamy steki (najlepiej grubości około 3-3,5cm) Jeśli polędwica jest super świeża i z dobrego bydła mięsnego to oprószamy tylko pieprzem i patelnia- dla świętego spokoju i oszczędzeniu nerwów lepiej ją zamarynujmy?

Marynata: mięso wołowe lubi marynaty z zawartością procentów (wódka, ocet balsamiczny lub winny, miodówki, wiśniówki czy wina), alkohol powoduje kruszenie mięsa i nadaje delikatności. Wybrany produkt procentowy łączymy z oliwą, ziołami (rozmaryn, tymianek, szałwia), czosnkiem i czymś słodkim (miód, melasa, cukier brązowy). Dodatek słodyczy powoduje podczas smażenia powstanie niewidocznej powłoki karmelu zatrzymującej w mięsie jego soczystość. W powstałej marynacie mięso najlepiej pozostawić na co najmniej 4h.

NIE SOLIMY PRZED SMAŻENIEM!!!!!

Smażenie: stek kładziemy zawsze na bardzo rozgrzaną patelnię (najlepiej żeliwna lub specjalna do steków ale może być i teflon) bez dodatku tłuszczu (mamy go już w marynacie) i smażymy (jeśli stek ma 3cm to dzielimy na pół i to co powstanie zamieniamy na minuty i tyle smażymy z jednej strony – 1,5min lewa i prawa). BARDZO WAŻNA SPRAWA, STEKA Z JEDNEJ STRONY SMAŻYMY TYLKO RAZ!!! Jeśli stek nam się lekko przypala nie przejmujmy się to pewnie miód lub cukier się karmelizuje – zawsze można zeskrobać później ten cukier.

Jeśli stek ma być krwisty , to półtorej minuty z każdej strony mu w zupełności wystarcza a nawet krócej. Ogólnie ja nie stosuję metody czasowej a metodę palca, którą można zobaczyć w powyższym materiale video.

Po usmażeniu, stek odkładamy na około 40sekund do minuty przed podaniem ( podczas smażenia atomy wody zaczynają się dosyć szybko poruszać , więc jeśli stek zostanie zbyt szybko rozkrojony to wyleci z niego cały sok i zrobi się twardy i suchy)

Smacznego!!!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Pomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Takiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Upiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Quiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Żurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Wielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Rebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Nowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Materiał promocyjny

Serowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Wysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

Tradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Materiał promocyjny

Wyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Tuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Ile jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

Księżna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
Materiał promocyjny

10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Kobiety hejtowane za wielodzietność.  "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"  

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Zjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Siostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Klaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
Materiał promocyjny

Ten składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Wiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Czy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

Polska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
Materiał promocyjny

Potrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Marcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Obejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
Materiał promocyjny

Sposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Sarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Wyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Nazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Materiał promocyjny

Dbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

Sposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
Materiał promocyjny

Zatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Platforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Wiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
Materiał promocyjny

Brak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Co i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

Nie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

To najczęstszy błąd w podawaniu żurku

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Wybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Mateusz Hładki poprowadzi nowy program

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

Sprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Materiał promocyjny

E-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Ile cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Paulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Wielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

Sanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Wakacje w maju – gdzie warto pojechać?

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

Ola Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Jak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Grupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Beata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"

Nauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"