Przepisy kulinarne

Kuchnia dla narciarzy Basi Ritz

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Musi być rozgrzewająca, energetyczna, a przede wszystkim smaczna. Kuchnia dla narciarzy to wyjątkowe wyzwanie. Podołała temu wyzwaniu Basia Ritz, czyli pierwsza polska Masterchef. Jak czuje się od momentu, kiedy stała się rozpoznawalna?

Zdjęcie: Bartosz Krupa / East News

Apple Crumble, czyli jabłka pod kruszonką.

Składniki na ok. 8 porcji

ok. 1 kg kwaskowatych jabłek

sok z 1 cytryny

80 g suszonych wiśni*

2 cl rumu

100 g orzechów laskowych grubo zmielonych

5-6 czubatych łyżek brązowego cukru

przyprawy według uznania np. cynamon, imbir (w proszku), odrobina gałki muszkatołowej, łyżeczka extraktu wanilii

*Można je zastąpić rodzynkami lub suszonymi śliwkami

** Można je zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami

Dodatkowo na kruszonkę

Składniki:

100 g mąki

100 g cukru

1 op. cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

1 łyżeczka cynamonu

100 g zimnego masła

Trochę masła do wysmarowania foremki

Dodatkowo

500 g śmietany kremówki (30%)

1 paczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do 180°C. Żaroodporne naczynie (ok. 18 X 28cm) wysmarować dobrze masłem.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w równe kostki. Polać sokiem z cytryny, dodać suszone wiśnie, rum, przyprawy i cukier. Wymieszać i umieścić w foremkach.Mąkę przesiać na stolnicę, dodać przyprawy i cukier, dobrze wymieszać. Masło umieścić na mące i posiekać nożem na kostki, a następnie rozetrzeć palcami, do powstania grubych grudek. Kruszonkę równomiernie rozłożyć na jabłkach. Piec ok. 30 minut, kruszonka powinna być złocista. Serwować ciepłe, z bitą śmietaną.

Chili con Carne

Porcja dla 6 osób

Składniki: 2 papryczki chili, posiekane

3 ząbki czosnku, posiekane

1 duża cebula (ok.200 g), pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę

1 żółta papryka, pokrojona w kostkę

2 marchewki, pokrojone w kostkę

1 puszka pomidorów bez skórek (ok. 825 g), pokrojonych w kostkę

2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

ok. 800 g chudego mięsa wołowego, zmielonego

2 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżeczka suszonego oregano

sól

świeżo zmielony czarny pieprz

1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) w proszku

250 ml wywaru z wołowiny lub warzywnego

2 puszki (á ok. 450 g) czerwonej fasoli “kidney” odsączonej z zalewy

1 mała puszka kukurydzy (ok. 150 g), odsączonej

dodatkowo

3-5 łodyżek natki pietruszki lub kolendry, posiekanej

*Jeżeli chili ma być bardzo ostre, posiekać pestki chili razem z papryczką. Jeżeli mają jeść również dzieci, proponuję zredukować ilość do 1 papryczki!

Przygotowanie:

Na dużej patelni (z przykrywką) lub w garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chilli. Mieszając smażyć przez ok. 1 minutę. Stopniowo dodawać zmieloną wołowinę i ciągle mieszając dobrze zrumienić. Dodać koncentrat pomidorowy, ok. łyżeczki soli, pieprz, słodką paprykę, oregano, kumin i cukier. Dodać marchewkę, pomidory z zalewą, bulion wołowy. Przykryć i gotować przez ok. 20 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać paprykę i gotować pod przykryciem aż papryka będzie prawie miękka, ok. 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać fasolę i kukurydzę, gotować ok. 5 minut. Ewentualnie jeszcze raz doprawić. Podawać na gorąco, posypane kolendrą lub pietruszką.

Zapiekane pulpeciki w pikantnym sosie pomidorowym

Porcja na 6 osób

Pulpeciki

Składniki:

600 g zmielonej wołowiny (antrykot)

2 kromki chleba tostowego (zamoczone w odrobinie gorącego mleka lub wody)

ok. 100 g przetartego parmezanu

sól

czarny, świeżo zmielony pieprz

1 ząbek czosnku

Sos pomidorowy

Składniki:

200 ml wywaru z warzyw

2 ząbki czosnku

1 mala suszona czerwona papryczka chili, drobno posiekana

5 łyżek dobrej oliwy z oliwek

1000 g przecieru pomidorowego

100 ml wywaru z warzyw

4 gałązki świeżego tymianku

2 gałązki świeżego rozmarynu

3 łodyżki pietruszki

2 gałązki świeżej bazylii

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

ok. 1 łyżeczka cukru

dodatkowo

2 kule sera mozzarella (świeżego)

Przygotowanie:

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić posiekane drobno czosnek i papryczkę chili, lekko podsmażyć uważając, aby czosnek się nie spalił (będzie wtedy gorzki!). Dodać przecier pomidorowy, wywar, rozmaryn i tymianek. Doprawić lekko cukrem, pieprzem i solą. Gotowac ok. 15 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Następnie przetrzeć sos przez sito, ostatecznie doprawić (sos powinien byc aromatyczny i pikantny) i dodać posiekaną pietruszkę i bazlię. Piekarnik nagrzać do 175°C z termoobiegiem. Mięso, chleb (wyciśnięty), parmezan i czosnek umieścić w misce, dobrze wrobić na jednolitą masę, doprawić. Uformować pulpeciki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu lekko wysmarowanym oliwą i zalać sosem. Pokrojony w plastry ser mozzarella ułożyć na wierzchu.

Pulpeciki piec ok. 30-40 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości