Przepisy kulinarne

Kuchnia dla mamy i dziecka

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry Wakacje, zwyciężczyni MasterChefa - Beata Śniechowska zaprezentowała kilka przepisów na dania, które można przygotować w dwóch wariantach - dla mamy i dziecka! Wypróbujecie?

 

 

Niepalona kasza gryczana: owocowy mus dla mamy, placuszki dla dziecka

Składniki:

Przepis na 1 porcję dla mamy i dziecka

ok. 100 g kaszy gryczanej niepalonej

cynamon, kurkuma

maliny

morele

miód

woda mineralna

1 łyżeczka oleju kokosowego

1 łyżka mleczka kokosowego

Przygotowanie: Kaszę gryczaną niepaloną zalać podwójną ilością przegotowanej, zimnej wody i wstawić na noc do lodówki. Rano odcedzić i przepłukać kaszę czystą wodą. Kaszę przesypać do miski, dodać olej kokosowy, ok. 70 ml wody (można dać mineralnej/źródlanej) i zmiksować np. blenderem ręcznym na jednolitą konsystencję.

  • dla dziecka: rozgrzać patelnię z nieprzywierającą powłoką, wylewać małe porcje placuszków i prażyć ("suszyć") z dwóch stron placki. Placki można udekorować ulubionymi owocami (np. bananem i sparzonymi malinami).
  • dla mamy: do miski ze zmiksowaną kaszą dodać pokrojoną morelę (lub inny sezonowy owoc), łyżkę mleczka kokosowego, kurkumę, cynamon, opcjonalnie miód do osłody i zmiksować na jednolity mus. Przełożyć do szklaneczki i udekorować malinami oraz miętą.

Ciekawostka: zarówno mus, jak i placki można zrobić w różowym kolorze. W tym celu zamiast wody można dodać naturalny sok z granatu lub wodę wymieszaną z sokiem z buraków.

Naleśniki w dwóch odsłonach: klasyczne dla mamy i spaghetti dla dziecka

Składniki:

2 kopiaste łyżki karobu

1/2 szklanki pełnoziarnistej mąki

250 ml (szklanka) wody

1 jajko (można dać 2 żółtka zamiast jajka)

masło klarowane do smażenia

serek brzoskwiniowy:

2 dojrzałe brzoskwinie

150 g twarogu

2-3 łyżki jogurtu

2 szczypty cynamonu

opcjonalnie miód do polania

sos malinowy:

ok. 200 g malin

Przygotowanie:

Do miski wsypać mąkę, kakao oraz sól. Następnie wlać wodę i zmiksować energicznie rózgą lub zmiksować blenderem na gładką masę. Na koniec dodać jajko i ponownie zmiksować.

Jedną połówkę brzoskwini pokroić na mniejsze kawałki, drugą pokroić w równe plasterki. Do miski dodać twaróg, kawałki brzoskwini, cynamon, jogurt i zmiksować na jednolitą masę.

Maliny przelać wrzątkiem na sitku i przetrzeć je, aby usunąć pestki.

Usmażyć naleśniki na klarowanym maśle.

  • dla dziecka: naleśnika zwinąć w rulon i pokroić na cienkie plasterki za pomocą ostrego noża. Na talerzyku ułożyć makaron z brzoskwiniowym twarożkiem, udekorować plasterkami brzoskwini, całość polać malinami i miodem.
  • dla mamy: naleśniki posmarować brzoskwiniowym serkiem i złożyć w trójkąty lub zwinąć w rulony. Podać z sosem malinowym.

Halibut: kotleciki rybne na parze i pieczony halibut z maślanymi rzodkiewkami i puree z kaszy jaglanej i groszku

Składniki:

1 filet z halibuta

1 szklanka zielonego groszku

50 g kaszy jaglanej

pęczek rzodkiewek

masło klarowane

świeży tymianek

sól, świeżo mielony pieprz

1 jajko przepiórcze

1 łyżeczka kaszki bio (takiej do zalewania wodą, np. orkiszowej lub ryżowo-jaglanej)

1 ząbek czosnku

Przygotowanie: Ugotować zielony groszek oraz kaszę jaglaną. Rzodkiewki umyć, osuszyć i poddusić krótko na klarowanym maśle.

  • dla dziecka: odkroić kawałek halibuta (ok. 80-100 g), drobno posiekać (ewentualnie zmiksować). Rybę wymieszać z listkami tymianku, jajkiem przepiórczym oraz kaszką. Uformować małe pulpeciki i ugotować na parze. Zmiksować groszek z kaszą jaglaną na puree (można dodać olej kokosowy virgin oraz olej konopny). Podawać dzieciom pulpeciki razem z odrobiną puree z groszku i kaszy jaglanej i rzodkiewką na maśle.
  • dla mamy: pozostałą część filetu z halibuta, osuszyć ręcznikiem papierowym, doprawić pieprzem, solą i usmażyć na klarowanym maśle układając rybę na patelnię od strony gdzie była skóra. Przełożyć rybę na drugą stronę, dodać rozgnieciony ząbek czosnku, gałązkę tymianku i wstawić na ok. 5 minut do rozgrzanego do 180 st C piekarnika (w razie braku specjalnej patelni, którą można wstawić do piekarnika, przełożyć rybę do naczynia żaroodpornego lub ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia). Na talerzu ułożyć puree z groszku i kaszy jaglanej oraz lekko osolone rzodkiewki na maśle.

 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości