Kuchnia dla dzieci. Makaron z boczkiem i lody truskawkowe

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha gotuje z córką Laurą i jej koleżanką Julią. Blogerka przygotowała ulubione potrawy dziewczynek między innymi: placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną, makaron z boczkiem i brokułami, a na deser truskawkowe lody oraz arbuzową sałatkę z białą czekoladą.

Lody domowej roboty

Składniki:

70 g cukru pudru

500 g zamrożonych truskawek

150 g śmietany kremówki schłodzonej

1 opakowanie cukru waniliowego

Dodatki:

1 paczka herbatników owsianych

50 g ciemnej czekolady do dekoracji

Przygotowanie:

Zmiksuj truskawki w blenderze. Następnie dodaj cukier, cukier waniliowy, śmietankę i miksuj kolejne parę sekund, by składniki się połączyły. Na dno pucharków wyłóż pokruszone ciastka owsiane, dodaj lody a na wierzchu posyp kawałkami ciemnej czekolady.

Placki ziemniaczane z łososiem i kwaśną śmietaną

Składniki:

750 g ziemniaków startych na tarce o małych lub dużych oczkach

1 duża cebula starta na tarce o małych oczkach

70 g mąki kasztanowej (może być pszenna)

50 g płatków owsianych

2 jajka

1 łyżeczka soli

Szczypta pieprzu

Olej roślinny do smażenia np. rzepakowy

200 g wędzonego łososia

200 g kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę po starciu wsadź do miski i dodaj sól. Odczekaj 15 minut, a następnie odciśnij je z wody, która powinna pojawić się na dnie. Dodaj mąkę, płatki owsiane, jajka i dopraw pieprzem wedle uznania. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej i nałóż łyżką masę dowolnej wielkości. Smaż na złoty kolor – około 5 minut z każdej strony. Przełóż na ręcznik papierowy, by odsączyć tłuszcz. Placki udekoruj śmietaną i łososiem.

Arbuzowa sałatka z białą czekoladą

Składniki:

300 g truskawek obranych i przekrojonych na mniejsze kawałki

300 g arbuza pokrojonego w kostkę bez pestek

kilka listków świeżej mięty

100 twardego sera koziego pokrojonego na mniejsze kawałki

200 g melona obranego i pokrojonego w kostkę

50 g orzechów ziemnych utłuczonych w moździerzu na mniejsze kawałki

1 łyżka jasnego sezamu podprażonego na suchej patelni

3 łyżki soku jabłkowego (opcjonalnie jeśli sos będzie zbyt gęsty)

Składniki sosu:

50 g białej czekolady

2 łyżeczki płynnego miodu

2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

W misce wymieszaj truskawki wraz z arbuzem i melonem. Dodaj miętę oraz ser kozi. Całość posyp orzechami i sezamem. Czekoladę zetrzyj na tarce. W rondelku o grubym dnie rozpuść czekoladę, dodaj miód oraz sok z cytryny. Jeśli będzie zbyt gęste dodaj 3 łyżki soku jabłkowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i polej przygotowaną sałatkę.

Makaron z dzikiego ryżu z boczkiem i brokułami

Składniki:

1 opakowanie makaronu z dzikiego ryżu

1 brokuł

150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry

250 g pomidorków koktajlowych przeciętych na połówki

100 g słodkiej śmietanki 30%

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

50 g startego parmezanu

Przygotowanie:

Makaron ugotuj we wrzącej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Boczek wrzuć na patelnie i podgrzewaj aż do wytopienia tłuszczu. Brokuła podziel na mniejsze różyczki wrzuć do wrzącej wody na 4 minuty. Gdy boczek się przyrumieni, dodaj do niego brokuły oraz makaron i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj śmietankę oraz pomidory koktajlowe i doprowadź do wrzenia. Dopraw jeśli to konieczne solą i pieprzem. Przed podaniem posyp startym parmezanem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości