Materiał promocyjny

Kuchnia dla bardzo zabieganych

W kuchni Dzień Dobry TVN gościmy Maszę Łukanową, uczestniczkę "Gotuj o wszystko", która przygotowała potrawy dla zabieganych. Jak zdrowo, smacznie i - przede wszystkim - szybko przyrządzić posiłek?

Prosta tarta na cieście francuskim

Składniki:

1 opakowanie rozmrożonego ciasta francuskiego

6 plasterków surowej dojrzewającej szynki pokrojonych w paseczki

50 g startego parmezanu

1 szklanki śmietanki kremówki 30%

2 żółtka

8 posiekanych suszonych pomidorów

kilkanaście listków rukoli

ząbek czosnku wyciśnięty

masło do posmarowania formy

1 łyżeczka suszonego rozmarynu

sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Smarujemy masłem formę do tarty (może być tortownica lub inne naczynie), kładziemy płat ciasta, szczelnie dociskamy do dna i boków, odrywamy zbędne kawałki, przekłuwamy dno widelcem w kilku miejscach (jeśli ciasto się podniesie w ciągu pieczenia, po wyjęciu nie bójmy się przycisnąć go z powrotem do spodu przy pomocy rękawicy lub ręcznika) tak przygotowany spód wstawiamy do piekarnika na 10 minut.

W tym czasie na rozgrzanej patelni podsmażamy szynkę. Śmietankę mieszamy z żółtkami, dodajemy ser, czosnek oraz przyprawy. Doprawiamy do smaku, ale nie może być zbyt słone, gdyż używamy słonej szynki i pomidorów. Dodajemy usmażoną szynkę i pomidory do śmietanki. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód i pieczemy przez kolejne 20 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą, bazylią lub natką.

Łosoś błyskawiczny

Składniki:

dzwonki lub filet łososia, pokrojony w 5cm pasy (ilość w zależności od liczby porcji jaką chcemy uzyskać), oczyszczony z łusek

łyżeczka soli i łyżeczka cukru do posypania ryby

150 g startego żółtego sera (lub więcej)

cebula pokrojona w półksiężyce

por pokrojony w plasterki (opcjonalnie)

2 łyżki oliwy z oliwek

natka do posypania

Sos:

kubeczek jogurtu naturalnego

3 stołowe łyżki majonezu

sok z 1 cytryny

łyżka musztardy Dijon

suszone zioła, np. cząber, tymianek

sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na sos mieszamy w misce i ewentualnie dodajemy według uznania więcej poszczególnych składników, ważne, by sos nie wyszedł zbyt mdły lub zbyt słony! Na patelni podsmażamy cebulę i por, następnie zmniejszamy ogień na średni i na płasko rozprowadzone warzywa układamy łososia skórką do boku, przyprawiamy go mieszanką soli i cukru (nie musimy używać całej ilości!), posypujemy startym serem i polewamy sosem. Przykrywamy pokrywką i dajemy rybie gotować się przez 15 minut.

Czekoladowy mus z bananami

(z tej ilości składników wychodzi ok. 6 porcji)

Składniki:

250 g serka mascarpone

1 szklanka śmietanki kremówki 30%

3 łyżki cukru pudru

100 g gorzkiej czekolady

3 twarde banany (nie mogą być mocno dojrzałe)

sok z 1 cytryny

Przygotowanie:

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na najmniejszym ogniu w garnku z grubym dnem. Odstawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietankę z cukrem (najlepiej w schłodzonej w zamrażalniku metalowej misce), dodajemy do tego mascarpone i dokładnie mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie stopniowo dodajemy czekoladę (mniej więcej 3 uzyskanej ilości), gdyż mus nie może wyjść zbyt gorzki. Banany kroimy w plasterki i polewamy sokiem z cytryny. Wykładamy mus do miseczek lub pucharków i posypujemy „kwaskowatymi” bananami. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia lub pałaszujemy od razu!

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości