Przepisy kulinarne

Kuchnia DDTVN - zdrowa, smaczna i tania!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Do tej pory we wtorki w kuchni Dzień Dobry TVN rządził Piotr Kucharski. Od nowego sezonu Dzień Dobry TVN Piotrowi pomagać będzie Aneta Łańcuchowska. Dziś kucharz i dietetyczka przygotowali potrawy nie tylko smaczne i zdrowe, ale też tanie. Zupa rybna na obierkach warzyw? Dlaczego nie! Na naszym stole pojawiły się takie pyszności jak: sałatka z makaronem, z ciecierzycą i zielonymi warzywami, soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką, zupa rybna i filety z dorady na pure marchewkowym.

Sałatka z makaronem, ciecierzycą i zielonymi warzywami z sosem jogurtowym z dodatkiem Tahini

Składniki: na 1 porcję - koszt ok. 6,60 zł

Szklanka makaronu pełnoziarnistego

¼ szklanki zielonego mrożonego groszku

Szklanka zielonej fasolki szparagowej

1 szalotka

4 łyżki ugotowanej ciecierzycy

garść mix’u sałat

sos:

4 łyżki jogurtu naturalnego

Łyżka tahini

Odrobina soli

Pieprz,

1 łyżka soku z cytryny

Ząbek czosnku

Przygotowanie:

Makaron ugotuj al dente. Groszek zielony wraz z fasolką ugotuj na parze. Ciecierzycę gotuj. W dużej ilości wody i bez przykrycia, aż do momentu kiedy będzie zupełnie miękka. Liście sałaty dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz. Wystudzony makaron wrzuć do dużej miski, dodaj groszek, fasolkę, posiekana cebulkę, mix sałat i ciecierzycę. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem.

Soczewicowa zupa z imbirem, szpinakiem i marchewką

Składniki na 1 porcję - koszt ok. 5,20 zł

3 łyżki soczewicy czerwonej

Kostka mrożonego szpinaku lub taka sama ilość świeżych liści szpinaku

½ litra wody

2 szklanki przecieru pomidorowego

Łyżka koncentratu pomidorowego

Ziemniak

2 marchewki

Grubszy plaster cebuli

Łyżeczka oliwy z oliwek

2 łyżeczki startego imbiru

Szczypta soli

¼ łyżeczki ostrej papryki,

Pół łyżeczki łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Do garnka wlej oliwę, rozgrzej ją i wrzuć pokrojoną cebulę, obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka oraz obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Całość podsmaż przez chwilę,a następnie wlej wodę, wrzuć pomidory, mrożony szpinak oraz soczewicę i zagotuj. Po 5 minutach dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy. Gotuj, aż do momentu kiedy marchewka będzie jeszcze al dente. Zupę przypraw dużą ilością imbiru.

Bulion rybny

Składniki:

4 szt. kręgosłupów i głów od dorady

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

Liść laurowy

3-4 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i umyj. Włóż go garnka. Zalej 3 litrami wody. Gotuj 30 minut. Z głów ryb usuń skrzela i oczy aby wywar nie był gorzki i mętny i dodaj do garnka z warzywami. Dodaj przyprawy. Gotuj na wolnym ogniu kolejne 40 minut.

Zupa rybna – porcja ok. 9 zł

Składniki:

3 łyżki masła

1 duży por

Bulion rybny

500 g ziemniaków

1 marchewka

Duży pęczek koperku

200 ml kremówki

Gałka muszkatołowa do smaku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pokrojone w talarki por i marchewkę podduś na maśle. Zalej bulionem rybnym. Ziemniaki obierz i pokrój w rękach, urywając nieprzecięte końcówki (z nich wydostanie się skrobia która lekko zagęści zupę). Gotuj aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj śmietanę i posiekany koperek. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Filety z dorady na pure marchewkowym – porcja ok. 10 zł

Składniki:

4 dorady

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Świeży tymianek

1 kg marchewki

200 ml mleka

2 łyżki masła

Sól i pieprz

1 seler

Sok z połówki cytryny

2 łyżki sezamu

Przygotowanie:

Dorady wyfiletuj. Głowę i ości przeznacz na bulion. Filety przypraw solą, pieprzem, świeżym tymiankiem i skrop oliwą z oliwek. Ułóż na blaszce do pieczenia skórą ku górze. Rozgrzej piekarnik do 200ºC.

Marchewkę umyj i obierz (obierki można dodać do bulionu). Resztę pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w małej ilości wody. Następnie zblenduj z dodatkiem mleka i masła na gładkie pure.

W tym czasie umyj seler i obierz (obierki można dodać do bulionu). Pokrój w zapałki, przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odstaw na 10 minut aż się zamarynuje i straci swoją ostrość.

W tym czasie podpraż sezam na suchej patelni. Ryby wstaw do pieca na 8 minut.

Pure ułóż na talerzu, na nim ułóż seler. Następnie rybę i całość posyp sezamem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości